Ενέργεια

Συνάντηση IEA-IEF-OPEC: Η αστάθεια παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά ενέργειας

Συνάντηση IEA-IEF-OPEC: Η αστάθεια παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά ενέργειας

Πληθωρισμός και υποεπένδυση δημιουργούν νέα τρωτά σημεία - Παραμένουν οι κλυδωνισμοί μεταξύ φυσικής και χρηματοοικονομικής αγοράς ενέργειας

 

Η αστάθεια στις αγορές ενέργειας ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (IEA), του Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας (IEF) και του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) που πραγματοποιήθηκαν στο 9ο Κοινό Εργαστήριο IEA-IEF-OPEC σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυσικής και χρηματοοικονομικής αγοράς ενέργειας.

Της υψηλού επιπέδου συνάντησης προήδρευσε ο Δρ. Ayed S. Al-Qahtani, Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας του ΟΠΕΚ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του IEF, HE Joseph McMonigle και την κα Toril Bosoni, Επικεφαλή του Τμήματος Βιομηχανίας και Αγορών Πετρελαίου του IEA.

Σε προηχογραφημένα μηνύματa, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, HE Haitham Al Ghais, δήλωσε: «Αυτό που μας έδειξε το περασμένο έτος είναι η ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των παραγόντων που προκαλούν αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές που σχετίζονται με την ενέργεια και πώς μπορεί να μην επηρεάσει μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Τόνισε ότι, όταν απαιτείται, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και οι εταίροι τους στο πλαίσιο της «Διακήρυξης Συνεργασίας» έχουν «κάνει εξαιρετικές προσπάθειες για να σταθεροποιήσουν την αγορά πετρελαίου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, προς το συμφέρον των παραγωγών, των καταναλωτών, της βιομηχανίας πετρελαίου και του ευρύτερου παγκόσμιου οικονομία.

Αυτό είναι από την φυσική πλευρά της αγοράς πετρελαίου. Από οικονομικής πλευράς, παρατηρούμε μια επιταχυνόμενη τάση στις κερδοσκοπικές συναλλαγές, με επενδυτές και άλλους παίκτες να διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης με υψηλότερα επιτόκια, μερικές φορές επηρεάζοντας σοβαρά τη ρευστότητα της αγοράς και εμποδίζοντας τις τιμές μηχανισμούς ανακάλυψης».

Επενδυτικοί κίνδυνοι

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του IEF, HE McMonigle, είπε ότι: "Τόσο οι χρηματοπιστωτικές όσο και οι φυσικές αγορές συνεχίζουν να συσφίγγονται. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η υποεπένδυση σε φυσικές προμήθειες δημιουργούν νέα τρωτά σημεία. Οι παραγωγοί και οι καταναλωτές πρέπει να το έχουν υπόψη όταν αναλαμβάνουν κινδύνους σε επένδυση ή να κατανοήσουν την εξέλιξη του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές».

Η κ. Toril Bosoni του IEA επιβεβαίωσε ότι η αστάθεια παραμένει ένας κίνδυνος για τις αγορές ενέργειας. Τα τελευταία τρία χρόνια υπογράμμισαν τον αντίκτυπο των κλυδωνισμών προσφοράς και ζήτησης καθώς και των χρηματοπιστωτικών αγορών για τις μεταβολές των τιμών της ενέργειας. Οι ευρύτερες συνέπειες αφορούν ιδιαίτερα τον πληθωρισμό καθώς και τις επενδύσεις για την κάλυψη της προσφοράς και την αντιμετώπιση της ενεργειακής μετάβασης. Η IEA εκτιμά το βάθος και την τεχνογνωσία που μοιράστηκαν οι σημερινοί ομιλητές που έφεραν ουσιαστική εικόνα στη συζήτηση.

Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου διαρθρώθηκαν σε τρεις συνεδρίες, οι οποίες ομαδοποιήθηκαν γύρω από το θέμα «Αγορές spot και χρηματαγορές: αποκλίνουσες τάσεις εν μέσω χαμηλής ρευστότητας στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης».

Η πρώτη συνεδρία αφορούσε τους «Παράγοντες που οδηγούν στην αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές που σχετίζονται με την ενέργεια». Ακολούθησε μια δεύτερη συνεδρία που εξέτασε τον «Επίπτωση των αλληλεπιδράσεων φυσικού και χρηματοπιστωτικού πετρελαίου στη λειτουργία της αγοράς και στην ανακάλυψη τιμών». Η τρίτη και τελευταία συνεδρία κάλυψε τη «Διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για τη διατήρηση των εξελίξεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Το Κοινό Εργαστήριο αποτελεί μέρος του τριμερούς προγράμματος εργασίας που θεσπίστηκε από τους τρεις οργανισμούς και εγκρίθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας στο 12ο Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας στο Κανκούν του Μεξικού, τον Μάρτιο του 2010. Έκτοτε, οι κοινές συναντήσεις IEA-IEF-OPEC που καλύπτουν τις εξελισσόμενες διασυνδέσεις μεταξύ των αγορών φυσικής και χρηματοοικονομικής ενέργειας έχουν εξελιχθεί σε μια μοναδική, υψηλού επιπέδου τεχνική εκδήλωση που συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων στην αγορά για να συζητήσουν θέματα που δεν αντιμετωπίζονται σε άλλα φόρουμ υψηλού επιπέδου.

Για να ενθαρρυνθεί η ανοιχτή και ενημερωτική συζήτηση, η Κοινή Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον Κανόνα του Chatham House.Στο τέλος της  συνάντησης, οι τρεις διοργανωτές ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντες για τις ελκυστικές και ειλικρινείς συζητήσεις τους σχετικά με τόσο περίπλοκα και εξελισσόμενα ζητήματα, και ανανέωσαν το ραντεβού για το επόμενο Κοινό Εργαστήριο το 2024.

www.wolrldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης