Ενέργεια

Η Νορβηγία επιταχύνει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική

Η Νορβηγία επιταχύνει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική
Η Θάλασσα του Barents εκτιμάται ότι κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των μη ανακαλυφθέντων πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, σύμφωνα με το oilprice.com

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη νορβηγική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα σχεδιάζουν περισσότερες γεωτρήσεις στις περιοχές της Αρκτικής στη Θάλασσα του Barents, με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης της Νορβηγίας που θέλει περισσότερες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και να βοηθήσει τους ευρωπαίους εταίρους στον ενεργειακό εφοδιασμό, όπως γράφει το oilprice.com.

Σε ένα συνέδριο για τη Θάλασσα Barents στο Χάμερφεστ την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας Terje Aasland κάλεσε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να εκπληρώσουν την «κοινωνική ευθύνη» τους και «να αφήσουν κανένα λιθαράκι» για να βρουν περισσότερους πόρους φυσικού αερίου στη Θάλασσα του Barents, η περιοχή που εκτιμάται ότι κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των μη ανακαλυφθέντων πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Η περιπέτεια στον βορρά ξεκινά....

«Η πετρελαϊκή περιπέτεια στο βορρά μόλις ξεκίνησε», είπε ο Aasland, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τη βιομηχανία της Θάλασσας του Μπάρεντς καθώς η Νορβηγία πρέπει να αναπτύξει, όχι να ρευστοποιήσει, τη βιομηχανία πετρελαίου της.
Εκτός από το ότι βρίσκεται σε ένα πιο σκληρό περιβάλλον τόσο βόρεια, η Θάλασσα του Barents αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου - καθώς ο βορράς δεν διαθέτει υποδομές ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές που θα διευκόλυνε τη σύνδεση και την ανάπτυξη πόρων, ωστόσο, οι διαχειριστές δεν τα παρατάνε.

«Ακόμα κι αν θέλουμε να διατηρήσουμε την παραγωγή, πρέπει να εξερευνήσουμε περισσότερα, πρέπει να βρούμε περισσότερα», δήλωσε στο Bloomberg ο Torger Rod, Διευθύνων Σύμβουλος της παραγωγού ενέργειας Var Energi που εστιάζει στο Barents.
Τον Μάρτιο, η Var Energi επιβεβαίωσε μια ανακάλυψη πετρελαίου στο πηγάδι Countach σε μια άδεια παραγωγής βορειοδυτικά του Hammerfest κοντά στο Goliat, ένα από τα δύο λειτουργικά πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Θάλασσα του Barents.

Η Var Energi θα εξετάσει πιθανές επιλογές εμπορικής ανάπτυξης και θα συνδέσει την ανακάλυψη με την Goliat FPSO.

«Αυτή η ανακάλυψη είναι μια ακόμη από μια σειρά επιτυχημένων εξερευνητικών πηγαδιών στη Θάλασσα του Barents τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Lupa – της μεγαλύτερης ανακάλυψης στο νορβηγικό ράφι το 2022.
Ταυτόχρονα, η ανακάλυψη επιβεβαιώνει τη στρατηγική εξερεύνησής μας και τη θέση μας στην περιοχή», δήλωσε ο Rune Oldervoll, EVP Exploration and Production στη Var Energi.
Η Equinor, η οποία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή από το κοίτασμα Johan Castberg στη Θάλασσα του Barents στα τέλη του 2024, στοιχηματίζει επίσης στην απόκτηση περισσότερων αδειών στην Αρκτική.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Νορβηγικό Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας πρότεινε να συμπεριληφθούν πρόσθετες περιοχές στη Νορβηγική Θάλασσα και στη Θάλασσα του Barents στον επόμενο γύρο αδειοδότησης για Βραβεία σε Προκαθορισμένες Περιοχές (ARA) που αναμένεται να απονεμηθούν στις αρχές του 2024.
«Ο Βορράς ήταν πάντα σημαντικός για εμάς», δήλωσε στο Bloomberg η Grete Birgitte Haaland, ανώτερη αντιπρόεδρος εξερεύνησης και παραγωγής βόρεια της Equinor.
«Θέλουμε να εξερευνήσουμε περισσότερα και πιστεύουμε ότι θα βρούμε περισσότερα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης