Ναυτιλία

Το Niovi κατάσχεσαν οι «Φρουροί» του Ιράν, στο Στενό του Ορμούζ - Βίντεο

Το Niovi κατάσχεσαν οι «Φρουροί» του Ιράν, στο Στενό του Ορμούζ - Βίντεο
Το πλοίο Niovi κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Φουζάιραχ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Ιράν κατέσχεσε την Τετάρτη 3/5 το υπό παναμαϊκή σημαία τάνκερ Niovi στο Στενό του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο περιστατικό σε διάστημα μίας εβδομάδας  και μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το πλοίο Niovi, το οποίο κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Φουζάιραχ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περικυκλώθηκε από σκάφη των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που το ανάγκασαν να κάνει αναστροφή και να κατευθυνθεί προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, ανακοίνωσε ο 5ος αμερικανικός στόλος με έδρα το Μπαχρέιν.

Το δεξαμενόπλοιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Lloyd’s List Intelligence, συνδέεται με την ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία Altomare, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας το πλοίο έχει Έλληνα πλοίαρχο.
Σύμφωνα με το Lloyd΄s List Intelligence η εταιρία Altomare ελέγχεται από τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνει μια ντουζίνα σκάφη γρήγορης επίθεσης της Ναυτιής Δύναμης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν να κατακλύζουν το σκάφος ενώ διέσχιζε το στενό περίπου στις 06:20 τοπική ώρα.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι το drone του βρισκόταν σε μια περιπολία ρουτίνας καταγράφοντας εικόνες από την επίθεση στο τάνκερ.

Αρχικά, ανέφερε ότι το IRGCN ανάγκασε το σκάφος να αντιστρέψει την πορεία του και να κατευθυνθεί προς τα ιρανικά ύδατα στα ανοικτά των ακτών του Μπαντάρ Αμπάς, στο Ιράν.
Το TankerTrackers.com αργότερα ανέβασε στο Twitter ότι είχαν εντοπίσει το Niovi στο αγκυροβόλιο των νησιών Larak/Qeshm.
Το δεξαμενόπλοιο ανήκει σε εταιρεία leasing Grand Financing και διαχειρίζεται η Smart Tankers of Greece. Το πλοίο φέρεται να έχει διεθνές πλήρωμα 30 ατόμων με Έλληνα καπετάνιο.

 

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης