Αλλαγή στο management της Enel - Το προφίλ του προτεινόμενου διαδόχου

Αλλαγή στο management της Enel - Το προφίλ του προτεινόμενου διαδόχου
Οι μέρες του CEO Starace στο τιμόνι του ιταλικού κολοσσού είναι μετρημένες πλέον

Αλλαγή σκυτάλης στο management της Enel, σύμφωνα με πληροφορίες του Montel.

Οι μέρες του CEO Starace στο τιμόνι του ιταλικού κολοσσού είναι μετρημένες πλέον, με την Fitch να επικαλείται ότι ο διάδοχος είναι ένα έμπειρο στέλεχος με «χιλιόμετρα» στον τομέα της ενέργειας. Η εν λόγω εξέλιξη αποδίδεται στα διαφορετικά κυβερνητικά σχέδια της χώρας στις ΑΠΕ.

Την ίδια ώρα, το ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας πρότεινε για διάδοχο τον Flavio Cattaneo ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Enel. Ο Starace βρίσκεται στο τιμόνο του ενεργειακού κολοσσού από το 2014, με τα επεκτατικά σχέδια της Enel στους τομείς της αιολικής και ηλιακής ενέργειας να ανανεώνονται συνεχώς.

Αύξηση 21,8% στα EBITDA το πρώτο τρίμηνο, στα 5,5 δισ. ευρώ

Σημαντική ενίσχυση παρουσιάσαν τα μεγέθη της Enel το πρώτο τρίμηνο του 2023 αν και μειώθηκαν τα έσοδα σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα έσοδα υποχώρησαν 22,6% στα 26.414 εκατ. ευρώ (34.136 εκατ. ευρώ α' τρίμηνο 2022). Η αλλαγή οφείλεται κυρίως στη σταδιακή πτώση των τιμών της ενέργειας, μετά την ομαλοποίηση του ενεργειακού πλαισίου.

Τα Τακτικά EBITDA διαμορφώθηκαν στα 5.463 εκατ. ευρώ (4.486 εκατ. ευρώ α' τρίμηνο 2022), αυξημένα κατά 21,8%. Η αύξηση αποδίδεται στην ανάπτυξη της ολοκληρωμένης επιχείρησης, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των επιχειρήσεων Thermal Generation and Trading, Enel Green Power, End-User Markets και Enel X, μαζί με τα βελτιωμένα αποτελέσματα της Enel Grids

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 4.765 εκατ. ευρώ (4.5491 εκατ. ευρώ α' τρίμηνο 2022) αυξημένα κατά 4,7%

Τα EBIT αυξήθηκαν 4,2% 2.951 εκατ. ευρώ (2.8311 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2022). Η μεταβολή αντανακλά κυρίως τις θετικές επιδόσεις των εργασιών, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τις υψηλότερες αποσβέσεις που καταγράφηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τα καθαρά τακτικά έσοδα Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 1.512 εκατ. ευρώ (1.484 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2022) καταγράφοντας άνοδο 1,9%. Η μεταβολή αντανακλά τις θετικές επιδόσεις των συνήθων εργασιών, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν την αύξηση των καθαρών χρηματοοικονομικών εξόδων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων σε συνδυασμό με το υψηλότερο ακαθάριστο χρέος την περίοδο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς και το υψηλότερο φορολογική επιβάρυνση και αύξηση των μη ελεγχόμενων συμφερόντων για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, κυρίως στην Ισπανία, τη Λατινική Αμερική και τη Ρουμανία.
Τα καθαρά έσοδα Ομίλου διαμορφώθηκαν 1.034 εκατ. ευρώ (1.430 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2022) μειωμένα 27,7%.

Το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος περιορίστηκε στα 58.901 εκατ. ευρώ (60.068 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022, -1,9%). Οι ταμειακές ροές που δημιουργούνται από δραστηριότητες παράλληλα με τα αποτελέσματα από έκτακτες δραστηριότητες υπεραντιστάθμισαν τις απαιτήσεις που δημιουργούνται από επενδύσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου και από την πληρωμή μερισμάτων.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες διαμορφώθηκα 2.873 εκατ. ευρώ (2.533 εκατ. ευρώ α' τρίμηνο 2022, +13,4%).Η αύξηση αποδίδεται στην αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών στην Enel Green Power και την Enel Grids.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, Francesco Starace

«Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που πέτυχε η Enel το πρώτο τρίμηνο του 2023 επιβεβαιώνουν περαιτέρω τη σταθερότητα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου, το οποίο επέτρεψε στον Όμιλο να αντιμετωπίσει με επιτυχία ένα εξαιρετικά δύσκολο ξεκίνημα της δεκαετίας», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, Francesco Starace. «Έχουμε προχωρήσει σημαντικά στην εφαρμογή του σχεδίου επανατοποθέτησής μας στην Ιταλία και σε άλλες βασικές γεωγραφικές περιοχές, ξεπερνώντας ήδη το ήμισυ του στόχου διάθεσης των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου 2023-2025. Οι εξαιρετικές λειτουργικές και οικονομικές επιδόσεις που πέτυχε η Enel το τρίμηνο παρέχουν σαφή ορατότητα για το υπόλοιπο του έτους, επιτρέποντάς μας να επιβεβαιώσουμε ήδη τώρα την καθοδήγηση για το 2023 σχετικά με τα τακτικά EBITDA, τα καθαρά τακτικά έσοδα και το καθαρό χρέος που παρέχεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης