Ενέργεια

Νορβηγία: Σχεδιάζει ευρύτερη εθνικοποίηση των υποδομών φυσικού αερίου

Νορβηγία: Σχεδιάζει ευρύτερη εθνικοποίηση των υποδομών φυσικού αερίου

 

Στα σχέδια συμπεριλαμβάνεται και το εργοστάσιο Nyhamna

Το σχέδιο της Νορβηγίας να εθνικοποιήσει τους αγωγούς φυσικού αερίου που ανήκουν στην εταιρεία Gassled περιλαμβάνει επίσης έναν πρόσθετο στόχο για την ανάληψη άλλων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου επεξεργασίας Nyhamna, σύμφωνα με επιστολή του νορβηγικού υπουργείου Ενέργειας προς τους ιδιοκτήτες.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο εθνικοποίησης που θα τεθεί σε ισχύ όταν λήξουν πολλές υφιστάμενες παραχωρήσεις αγωγών Gassled το 2028, αλλά δεν είπε ποια άλλα περιουσιακά στοιχεία θα επιδιώξει να αποκτήσει.

Η Νορβηγία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης μετά την απότομη πτώση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Το τεράστιο δίκτυο αγωγών της χώρας εκτείνεται σε περίπου 9.000 χλμ. (5.600 μίλια) και είναι επομένως βασικό πλεονέκτημα εθνικού συμφέροντος.

Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε σε επιστολή προς τους κατόχους άδειας, που είδε το Reuters την Παρασκευή, ότι το σχέδιό του περιελάμβανε «άλλα κεντρικά τμήματα της νορβηγικής υποδομής φυσικού αερίου που ανήκουν επί του παρόντος στις Nyhamna και Polarled, καθώς και στη Vestprosess DA».

Μεγάλο μέρος του δικτύου αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου της Νορβηγίας ανήκει στην Gassled, μια συνεργασία που δημιουργήθηκε το 2003 από εταιρείες πετρελαίου που παρήγαγαν φυσικό αέριο στην ανοικτή θάλασσα της Νορβηγίας εκείνη την εποχή. Η κατασκευή του κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην επιστολή της προς όλους τους δικαιοδόχους, συμπεριλαμβανομένων των Shell, ConocoPhillips, Equinor και άλλων, η κυβέρνηση είπε ότι στόχος της ήταν να έχει «την πλήρη κρατική ιδιοκτησία της νορβηγικής υποδομής φυσικού αερίου».

Ονόμασε το εργοστάσιο Nyhamna, το οποίο επεξεργάζεται αέριο από το κοίτασμα Ormen Lange καθώς και αέριο που παραδίδεται μέσω του αγωγού Polarled, ως ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που είχε στόχο να αναλάβει.

Ο αγωγός Polarled, που ολοκληρώθηκε το 2015, ήταν επίσης στη λίστα εξαγορών της κυβέρνησης, όπως και η Vestprosess, ένας αγωγός και σύστημα επεξεργασίας αερίου από τους τερματικούς σταθμούς Kollsnes και Sture.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης