Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Lynas: Η συμφωνία επεξεργασίας σπάνιων γαιών στη Μαλαισία ως το 2024, εκτίναξε 12% την αξία

Lynas: Η συμφωνία επεξεργασίας σπάνιων γαιών στη Μαλαισία ως το 2024, εκτίναξε 12% την αξία
Οι μετοχές της Lynas εκτινάχθηκαν 12% για να κλείσουν σε υψηλό δύο μηνών τη Δευτέρα, καθιστώντας τη Lynas τον κορυφαίο κερδισμένο στον δείκτη αναφοράς ASX 200 σύμφωνα με το Reuters
Η Αυστραλιανή Lynas Rare Earths Ltd δήλωσε τη Δευτέρα 8/5 ότι η άδεια λειτουργίας της στη Μαλαισία για εισαγωγή και επεξεργασία σπάνιων γαιών ισχύει πλέον μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2024, αλλά πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να αναζητά νομική αναθεώρηση των όρων που απειλούν την άδειά της, όπως μεταφέρει το Reuters.
Ο υπουργός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Μαλαισίας Chang Lih Kang δήλωσε ότι η εξάμηνη παράταση επιτράπηκε αφού ελήφθη υπόψη ο πιθανός αντίκτυπος μιας διακοπής της επεξεργασίας στην παγκόσμια προμήθεια σπάνιων γαιών, απαραίτητων για την κατασκευή μαγνητών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα από αυτοκίνητα έως πυραύλους.

Οι μετοχές του μεγαλύτερου παραγωγού σπάνιων γαιών στον κόσμο εκτός Κίνας εκτινάχθηκαν 12% για να κλείσουν σε υψηλό δύο μηνών τη Δευτέρα, καθιστώντας τη Lynas τον κορυφαίο κερδισμένο στον δείκτη αναφοράς ASX 200.
Η μονάδα της Lynas στη Μαλαισίας θα επιτρέπεται πλέον να εισάγει και να επεξεργάζεται συμπυκνωμένο λανθανίδη μέχρι την 1η Ιανουαρίου, οπότε θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις για να συνεχίσει την εισαγωγή σπάνιων γαιών, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης μονάδας πυρόλυσης και έκπλυσης εκτός Μαλαισίας.

"Η παραλλαγή άδειας επιτρέπει στο εργοστάσιο πυρόλυσης και έκπλυσης Lynas Malaysia να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024", δήλωσε ο παραγωγός σπάνιων γαιών.
Η Lynas πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την επανεξέταση ορισμένων προϋποθέσεων για να διασφαλίσει ότι «τύχει δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης ως ξένος άμεσος επενδυτής».

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα ραδιενέργειας από τη διαδικασία πυρόλυσης και έκπλυσης στο εργοστάσιο, αλλά η Lynas σημείωσε ότι δύο επισκοπήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας βρήκαν ότι το εργοστάσιο είναι χαμηλού κινδύνου και συμμορφώνεται με όλους τους σχετικούς κανονισμούς.
Ο υπουργός Chang δήλωσε σε δήλωσή του ότι απέρριψε αίτημα της Lynas να άρει τέσσερις όρους που επιβλήθηκαν ως μέρος της άδειας λειτουργίας της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης