Η Κίνα αλλάζει το μοντέλο επενδύσεων στην Ευρώπη: Χτίζει εργοστάσια κατασκευής μπαταριών EV

Η Κίνα αλλάζει το μοντέλο επενδύσεων στην Ευρώπη: Χτίζει εργοστάσια κατασκευής μπαταριών EV
Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη μετατοπίζονται σε έργα μπαταριών Greenfield, σύμφωνα με έκθεση που φέρνει το Reuters
Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη μετατοπίζονται από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές σε έργα Greenfield κυρίως στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με στοιχεία του 2022 που αναλύθηκαν από ανεξάρτητους παρόχους έρευνας MERICS και Rhodium Group, σύμφωνα με το Reuters.

Οι επενδύσεις Greenfield αποτέλεσαν το 57% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων της Κίνας στην Ευρώπη το 2022, ξεπερνώντας τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές για πρώτη φορά από το 2008, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η εξαγορά της Sumo Digital από την Tencent ήταν η μόνη συναλλαγή αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,10 δισεκατομμύρια δολάρια), με τις περισσότερες άλλες σημαντικές επενδύσεις σε εργοστάσια μπαταριών από εταιρείες όπως η CATL, η Envision AESC και η SVOLT.

Σημαντική αλλαγή

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές εταιρείες επενδύουν στην Ευρώπη...
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν γίνει σημαντικοί παίκτες στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης», δήλωσε η Agatha Kratz, διευθύντρια του Rhodium Group, σε δήλωση.

Η Ευρώπη έχει μερικούς από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς για την ηλεκτροκίνηση και την πράσινη μετάβαση, αλλά η βιομηχανία μπαταριών της υστερεί σε σχέση με τους Ασιάτες παίκτες, με μεγάλο μέρος της προγραμματισμένης χωρητικότητας μπαταριών της Ευρώπης να προέρχεται από Ιάπωνες, Νοτιοκορεάτες ή Κινέζους παραγωγούς με μεγαλύτερη τεχνογνωσία.

Από το μηδέν... εργοστάσια

Η δημιουργία επιχειρήσεων από το μηδέν στην Ευρώπη επιτρέπει στους κινέζους παίκτες να αποφύγουν τους δασμούς και το κόστος μεταφοράς και να προστατευθούν από την πολιτική ένταση που θα μπορούσε να εμποδίσει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, αναφέρει η έκθεση.

Ενώ οι έλεγχοι των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί, η περιοχή εξακολουθεί να παραμένει πιο ανοιχτή πολιτικά στην Κίνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν καταστείλει τις κινεζικές εισαγωγές μπαταριών μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, πρόσθεσε.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι πολιτικοί και ηγέτες επιχειρήσεων βρίσκονται στη μέση μιας συζήτησης για τη σχέση της περιοχής με την Κίνα, επιδιώκοντας να στηρίξουν την εγχώρια βιομηχανία και να βρουν νέους προμηθευτές για βασικά υλικά που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης