Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

RWE: Οι προϋποθέσεις για βιώσιμες προθεσμιακές τιμές ενέργειας και τα PPAs

RWE: Οι προϋποθέσεις για βιώσιμες προθεσμιακές τιμές ενέργειας και τα PPAs

Άρθρο του Nathan Witkop στο Montel

Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία πρέπει να αποφύγει τη μείωση της ρευστότητας των προθεσμιακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς το υπουργείο Οικονομίας αναπτύσσει σχέδια για τη στήριξη της βιομηχανίας, δήλωσε η εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE, σύμφωνα με την Montel
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς οι αγορές να παραμείνουν άθικτες, ειδικά οι προθεσμιακές αγορές και οι αγορές PPA», δήλωσε ο CFO Michael Mueller σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Αυτές οι αγορές είναι «απαραίτητες για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών της μεγαλύτερης γερμανικής παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ο πραγματικός μοχλός πρέπει να είναι η ενίσχυση της επέκτασης των ΑΠΕ, γιατί αυτό έχει στην πραγματικότητα δομική επίδραση στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck κατέθεσε σχέδια για περιορισμό των τιμών ενέργειας για ορισμένες βιομηχανίες έντασης ενέργειας στα 60 ευρώ/MWh.
Το ανώτατο όριο υποτίθεται ότι θα βοηθήσει τις βιομηχανίες να αντιμετωπίσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Αυξημένες τιμές

Η καμπύλη μελλοντικής ισχύος παραμένει ανοδική με βάση τα ιστορικά πρότυπα για τα επόμενα 10 χρόνια, παρά την απότομη υποχώρηση των συμβολαίων αναφοράς για το φυσικό αέριο από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που σόκαρε τις ενεργειακές αγορές το 2022.
Το βασικό προθεσμιακό συμβόλαιο έτους  διαπραγματευόταν γύρω στα 149 ευρώ/MW – περισσότερο από τριπλάσιο από τη μέση τιμή spot το 2019 πριν από την πανδημία.

«Εμείς ως Γερμανία φυσικά πρέπει να δούμε πώς θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στο μέλλον», τόνισε ο Mueller, προσθέτοντας πως η ταχεία επέκταση της προσφοράς θα παραμείνει η βασική λύση, γιατί, «ο κύριος μοχλός πρέπει να είναι μια περαιτέρω επέκταση των ΑΠΕ, γιατί μόνο με την επέκτασή τους θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε λογικό επίπεδο μακροπρόθεσμα».

Η RWE σημείωσε άνοδο στα κέρδη του πρώτου τριμήνου νωρίτερα, καθώς η εταιρεία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των περιουσιακών της στοιχείων ΑΠΕ, ενώ αποσύρει μια κληρονομιά της μεγαλύτερης συγκέντρωσης λιγνιτικών μονάδων στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης