Συμφωνία Aker Carbon - Orsted για κόμβο CCS δέσμευσης 500.000 τόνων άνθρακα ετησίως

Συμφωνία Aker Carbon - Orsted για κόμβο CCS δέσμευσης 500.000 τόνων άνθρακα ετησίως
Η Aker Carbon Capture θα παρέχει εξοπλισμό δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στην Orsted σύμφωνα με το Upstream
Η νορβηγική εταιρεία τεχνολογίας Aker Carbon Capture θα παρέχει εξοπλισμό ικανό να δεσμεύει έως και 500.000 τόνους ετησίως βιογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη Δανία που θα αποστέλλονται στη συνέχεια στην υπεράκτια εγκατάσταση αποθήκευσης CO2 του Northern Lights στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με το Upstream

Η συμφωνία των 200 εκατομμυρίων ευρώ (217 εκατομμύρια δολάρια) με τη δανέζικη πολυεθνική Orsted θα δει την Aker Carbon Capture να παραδίδει πέντε από τις τυποποιημένες μονάδες δέσμευσης CO2 της εταιρείας για το έργο, μαζί με συστήματα υγροποίησης και εγκαταστάσεις προσωρινής αποθήκευσης και εκφόρτωσης.

Η συμφωνία 

Η είδηση ​​ήρθε τη Δευτέρα 15/5 μετά την ανακοίνωση της Orsted ότι της είχε ανατεθεί 20ετές συμβόλαιο από την Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας για τη δημιουργία ενός έργου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, το Orsted Kalundborg Hub, για την επεξεργασία CO2 από τον κόμβο Asnaes Power που λειτουργεί με θρυμματισμένο ξύλο στη δυτική Ζηλανδία και από έναν λέβητα με άχυρο στον ηλεκτρικό σταθμό Avedore κοντά στην Κοπεγχάγη.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Orsted και η Aker Carbon Capture υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση δύο αρθρωτών συστημάτων CCS, που ονομάστηκαν Just Catch, στον κόμβο Kalundborg.
Η εταιρεία είπε ότι ο κόμβος Kalundborg θα μπορούσε ενδεχομένως να παρέχει και μεταφορά για το CO2 που παράγεται από τρίτους εκπομπούς.

Η Orsted αναμένει να δεσμεύει περίπου 430.000 tpa CO2 στον κόμβο - 380.000 τόνους από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Asnaes και 150.000 τόνους από την Avedore - τα οποία θα υγροποιούνται και θα στέλονται με πλοία στις εγκαταστάσεις του Northern Lights που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

Το έργο υποστηρίζεται από τη Microsoft, η οποία υπέγραψε συμφωνίες το 2021 με την Orsted και την Aker Carbon Capture που θα δουν την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας να αγοράζει 2,76 εκατομμύρια τόνους βιογενούς αφαίρεσης άνθρακα σε διάστημα 10 ετών.

Εμπορική αξία

Ο Orsted είπε ότι η συμφωνία «αποδεικνύει την εμπορική αξία που σχετίζεται με τη δέσμευση και την αφαίρεση άνθρακα.
«Δεδομένης της εκκολαπτόμενης κατάστασης της CCS που βασίζεται στη βιοενέργεια, οι κρατικές επιδοτήσεις της Δανίας και το συμβόλαιο της Microsoft ήταν και οι δύο απαραίτητες για να καταστεί βιώσιμο αυτό το έργο».

Η κατασκευή των μονάδων δέσμευσης άνθρακα στις Asnaes και Avedore αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Το CO2 από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Avedore θα μεταφερθεί αρχικά με φορτηγό στις εγκαταστάσεις Asnaes «μέχρι να δημιουργηθεί μια κοινή υποδομή αγωγού σε όλη τη Ζηλανδία», είπε ο Orsted.

Η εταιρεία είπε ότι το άχυρο για τον σταθμό Avedore είναι ένα αγροτικό υποπροϊόν και οι περίπου 380.000 τόνοι θρυμματισμένου ξύλου που καίγονται για να παράγουν θερμότητα, ηλεκτρισμό και ατμό επεξεργασίας στο Asnaes «προέρχονται από δάση παραγωγής με βιώσιμη διαχείριση και αποτελούνται από υπολείμματα κοπής ή στραβών δέντρων », κυρίως στη Βαλτική.

«Η δέσμευση και αποθήκευση του βιογενούς CO2 είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε το έργο», δήλωσε ο Ole Thomsen, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής της επιχείρησης βιοενέργειας της Orsted, προσθέτοντας ότι η εταιρεία σχεδιάζει να αποκτήσει τα συστήματα CCS σε λειτουργία «στις αρχές του 2026».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης