Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

CO2 από την Ασία θα εισάγει στην Αυστραλία για αποθήκευση η Santos

CO2 από την Ασία θα εισάγει στην Αυστραλία για αποθήκευση η Santos
Ο αυστραλιανός γίγαντας φυσικού αερίου σκοπεύει να εισάγει διοξείδιο του άνθρακα από την Ασία και θα αποθηκεύει μαζί με δικές του εκπομπές, σύμφωνα με το Bloomberg

Η Santos, η αυστραλιανή εταιρεία ενέργειας φυσικού αερίου, στοχεύει να εισάγει διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από την Ασία και να το αποθηκεύσει σε δεξαμενές στη χώρα, μαζί με δικές του εκπομπές, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Santos φιλοδοξεί να συλλέγει CO2 από την Ασία και να το στείλει σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης στη λεκάνη Cooper στη Νότια Αυστραλία, και ταυτόχρονα, να αποθηκεύσει περίπου 1,7 εκατ. τόνους δικού της CO2 που εκπέμπεται κατά τις δραστηριότητες παραγωγής αερίου, καθώς η εγκατάσταση Moomba στη λεκάνη Cooper έχει την ικανότητα να αποθηκεύει 20 εκατ. τόνους CO2 ετησίως για 50 χρόνια.

Τομείς που είναι δύσκολο να υποχωρήσουν όπως τα λιπάσματα, όπως το τσιμέντο, όπως η κατασκευή χάλυβα, απαιτούν λύσεις πέρα ​​από αυτό που προσφέρεται επί του παρόντος», δήλωσε ο πρόεδρος των ενεργειακών λύσεων της Santos, Brett Woods, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Santos υποστηρίζει ότι το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης συλλογής και αποθήκευσης Moomba θα κοστίσει λιγότερο από 150 εκατομμύρια δολάρια και το κόστος αποθήκευσης CO2 εκεί θα ήταν μόλις 16 δολάρια ανά τόνο.

Ένα από τα επιχειρήματα των επικριτών της δέσμευσης άνθρακα είναι ότι η τεχνολογία είναι πολύ ακριβή για να αξίζει την επένδυση.

Η ιδέα μπορεί να ακουγόταν κάπως εκκεντρική πριν από μερικά χρόνια, αλλά φαίνεται ότι η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα κερδίζει έδαφος χάρη στην κρατική υποστήριξη για τέτοια έργα.
Η υποστήριξη έρχεται παρά τη σπανιότητα τέτοιων έργων σε λειτουργία, με το Bloomberg να αναφέρει ότι υπήρχαν μόνο 30 έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα σε όλο τον κόσμο πέρυσι.

Παρά το ιστορικό περιορισμένης επιτυχίας, η δέσμευση άνθρακα μπορεί να αρχίσει να απογειώνεται.
Οι κυβερνήσεις παρέχουν επιδοτήσεις και οι εταιρείες πιέζονται να μειώσουν το αποτύπωμα των εκπομπών τους με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Τα συστήματα δέχονται κριτική από περιβαλλοντικούς υποστηρικτές που λένε ότι οι πιστώσεις αφαίρεσης άνθρακα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μείωσης των εκπομπών και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο greenwashing από τους μεγάλους ρυπαίνοντες, ενώ κάποιοι έχουν επικρίνει την τεχνολογία ως δικαιολογία για να συνεχίσει να υπάρχει η βιομηχανία πετρελαίου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης