Ενέργεια

Αναλυτές: Γιατί οι προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής στην Ιαπωνία είναι αδιέξοδες

Αναλυτές: Γιατί οι προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής στην Ιαπωνία είναι αδιέξοδες
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μακροπρόθεσμα οι στόχοι της Ιαπωνίας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα από τον ενεργειακό της τομέα θα μειώσει την αξία των μελλοντικών έργων φυσικού αερίου

Οι ενεργειακές εταιρείες της Ιαπωνίας έσπευσαν να ενστερνιστούν την υποστήριξη της G7 για επενδύσεις στο φυσικό αέριο, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η στήριξη στα ορυκτά καύσιμα μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στις εταιρείες.

Σύμφωνα με το Reuters, η φτωχή σε πόρους Ιαπωνία και συνάμα ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, έχει δεσμευτεί για το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα,  διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό όμως έρχεται σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις των άλλων μελών της G7 για περιορισμό στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η κερδοφόρα καθυστέρηση

Η επιμονή της Ιαπωνίας να συνεχίσει να βασίζεται στο φυσικό αέριο μπορεί να καθυστερήσει την επίτευξη των στόχων της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, ειδικά καθώς οι ενεργειακές της εταιρείες αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από τις επενδύσεις τους στον τομέα, λένε ακτιβιστές για το κλίμα.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μακροπρόθεσμα οι στόχοι της Ιαπωνίας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα από τον ενεργειακό της τομέα θα μειώσει την αξία των μελλοντικών έργων φυσικού αερίου.

Η Ιαπωνέζα αναλύτρια Yoko Nobuoka, μιλώντας στη Refinitiv, υπογράμμισε ότι «οι ιαπωνικές εταιρείες γενικά θα διστάσουν να εμπλακούν σε έργα φυσικού αερίου στο μέλλον, ειδικά σε αυτά με μεγάλους χρόνους παράδοσης. Ο κύριος λόγος είναι η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της χώρας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές».

Ωστόσο, οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο ήταν προσοδοφόρες για τις ενεργειακές εταιρείες της Ιαπωνίας με αποτέλεσμα κέρδη ρεκόρ. Άλλα κράτη της G7, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν επίσης ξοδέψει χρήματα για υποδομές LNG μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ιαπωνία εξαρτάται επίσης έντονα από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Τέλος, οι υπουργοί κλίματος και ενέργειας της G7 έθεσαν επίσης μεγάλους νέους συλλογικούς στόχους για την ηλιακή ενέργεια και την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα, συμφωνώντας να επιταχύνουν την ανανεώσιμη ενέργεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση φυσικού αερίου. «Οι νέες επενδύσεις στο φυσικό αέριο όχι μόνο κινδυνεύουν να παγιδευτούν, αλλά είναι επίσης πιθανό να αποτύχουν να επιτύχουν την απαραίτητη μετάβαση», δήλωσε η Maria Pastukhova, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής στην ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης για το κλίμα E3G.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης