Το χρονοδιάγραμμα ανάπλασης του Βοτανικού - «Ζαλίζουν» οι νέες εγκαταστάσεις

Το χρονοδιάγραμμα ανάπλασης του Βοτανικού - «Ζαλίζουν» οι νέες εγκαταστάσεις
Η κατασκευή σχεδιάζεται να ξεκινήσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως 24 μήνες

Ένα ακόμη κομμάτι ετοιμάζεται να συνθέσει το παζλ της Διπλής Ανάπλασης της Αθήνας. Με τις πρόδρομες εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει στον Βοτανικό, εχθές παρουσιάστηκαν τα σχέδια των νέων εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη. Σε τρία χρόνια από σήμερα, το 2026, ο Βοτανικός θα έχει αλλάξει όψη με τη νέα υπερσύγχρονη Αρένα του Παναθηναϊκού και δίπλα το νέο συγκρότημα, πολυχρηστικού χαρακτήρα, που θα αποτελέσει μια «κυψέλη» για τους νέους και τα παιδιά της Αθήνας, με ιδιαίτερη μέριμνα στον περιβαλλοντικό και ενεργειακό σχεδιασμό σε σύνδεση με το αστικό τοπίο.

Οι διαφορετικές λειτουργίες του συγκροτήματος θα στεγαστούν σε δύο ισόγειες στάθμες, με ανεμπόδιστη θέα προς σημαντικά τοπόσημα της πόλης. Στην κατώτερη στάθμη θα φιλοξενούνται αθλητές και προπονητές, ενώ η ανώτερη όπου θα κυριαρχεί μία πλατεία με εκτενείς χώρους πρασίνου θα είναι αφιερωμένη στο κοινό. Οι νέες εγκαταστάσεις, συνολικής έκτασης 8.140 τ.μ., που θα ανεγερθούν βάσει των σύγχρονων αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού θα εξυπηρετούν έξι διαφορετικές λειτουργίες και θα περιλαμβάνουν δέκα διαφορετικές αίθουσες αγωνιστικού και προπονητικού χαρακτήρα.

Στην καρδιά της νέας στέγης του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θα βρίσκεται ένα Κλειστό Γυμναστήριο – Αρένα χωρητικότητας 3.100 θέσεων για αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδοσφαίρου σάλας, γυμναστικής, με χώρους υγιεινής και κυλικεία. Επίσης, θα φιλοξενούνται ένα κλειστό προπονητήριο με πρόβλεψη για 200 θεατές, που θα λειτουργεί και ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δέκα αίθουσες προπόνησης αθλημάτων, συμπεριλαμβανομένου αυτοτελούς προπονητηρίου για άτομα με αναπηρία και δύο αιθουσών ενδυνάμωσης. Περιλαμβάνει ακόμη ένα ανοικτό κολυμβητήριο με πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων και κερκίδα 500 θεατών.

Πέρα από τα γραφεία διοίκησης, θα διαθέτει ακόμη ένα VIP lounge και μία αίθουσα τύπου 60 θέσεων εργασίας, μία μπουτίκ του Ομίλου και αναψυκτήριο με θέα την Ακρόπολη. Στο συγκρότημα θα υπάρχει και υπόγειο πάρκινγκ χωρητικότητας 125 θέσεων, με θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

0_11.png

Φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της ομάδας των μελετητών της ΔΕΚΑΘΛΟΝ ΑΕ, αρχιτέκτονας Χρήστος Κούρτης, η αξία της μεγάλης αστικής παρέμβασης στον Βοτανικό είναι ίσως ακόμα μεγαλύτερη από αυτή στο Ελληνικό, καθώς πρόκειται για μία περιοχή ιδιαιτέρως υποβαθμισμένη. Όσο για το νέο πολυδύναμο αθλητικό και προπονητικό κέντρο του Ερασιτέχνη, σημείωσε πως θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που συνδυάζει πολλά αθλήματα, διασφαλίζοντας τη χωρική και λειτουργική τους αυτοτέλεια.

Ιδιαίτερη σημασία κατά τον σχεδιασμό έχει δοθεί στον φωτισμό των νέων εγκαταστάσεων προκειμένου να αποφευχθεί η φωτορύπανση, δεδομένου ότι θα βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε μία μεγάλη αθλητική εγκατάσταση, που δεν είναι άλλη από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Βασική προϋπόθεση για τον σχεδιασμό του προπονητικού συγκροτήματος ήταν η αδιαπραγμάτευτη τήρηση των όρων που έχουν προβλεφθεί με το Προεδρικό Διάταγμα για το πράσινο στο σύνολο της περιοχής ανάπλασης, που θα αγγίζει το 50%.

Ο σχεδιασμός του νέου προπονητικού συγκροτήματος έχει γίνει με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Στην εν εξελίξει φάση μελέτης εφαρμογής, θα γίνει και η απαραίτητη βελτιστοποίηση της συνολικής ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων. Ήδη ο σχεδιασμός έχει γίνει προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός από την αυτοτέλεια των επιμέρους λειτουργικών του χώρου, αυτοτέλεια και των συστημάτων ψύξης, θέρμανσης, κλιματισμού, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης. Η οριστική μελέτη απεικονίζει μάλιστα φωτοβολταϊκά συστήματα στην οροφή του Κλειστού Γηπέδου, που θα εξειδικευτούν ως προς το είδος και το μέγεθος στη φάση του value engineering.

Το χρονολόγιο της μεγάλης ανάπλασης

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τόσο το νέο γήπεδο όσο και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αναμένεται να είναι έτοιμες μαζί το 2026. Από σήμερα, χρειάζονται 36 μήνες για την ολοκλήρωση της υπερσύγχρονης Αρένας, η σύμβαση κατασκευής της οποίας υπεγράφη στα τέλη Μαΐου με την ανάδοχο κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΕΤΚΑ.

Αντίστοιχα, κατά τον προγραμματισμό, στο τέλος του έτους προβλέπεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας για τις νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Οι οριστικές μελέτες έχουν ήδη λάβει έγκριση λειτουργικότητας και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της μελέτης εφαρμογής από την οποία θα προκύψει και το τελικό κόστος του έργου. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρηματοδότηση, καθώς οι πόροι είναι απολύτως διασφαλισμένοι.

Η κατασκευή σχεδιάζεται να ξεκινήσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως 24 μήνες. Όπως διευκρινίστηκε, δεδομένου ότι αποτελεί ένα ιδιωτικό έργο, πρόκειται να γίνει διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του.

Έτσι, το σκέλος της ανάπλασης του Βοτανικού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026 για να δώσει τη σκυτάλη στον χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εκεί όταν ολοκληρωθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού με το κλειδί στο χέρι, θα προχωρήσει η κατεδάφιση του υφιστάμενου γηπέδου, η οποία θα εξασφαλίσει υπερπολύτιμα στρέμματα ελεύθερου χώρου και οξυγόνο στο ιδιαίτερα επιβαρυμένο κέντρο της πόλης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης