ΑΚΤΩΡ - ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Προτεραιότητα oι παραχωρήσεις για τον Νο 2 των κατασκευών

tags :
ΑΚΤΩΡ - ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Προτεραιότητα oι παραχωρήσεις για τον Νο 2 των κατασκευών
Το ανεκτέλεστο του Ομίλου Intrakat θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ

 

Η κλεψύδρα μέτρα αντίστροφα για την ολοκλήρωση της πώλησης ΑΚΤΩΡ ως το τέλος του 2023, όπως ανέφερε εχθές ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης. Ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στον τομέα των κατασκευών στη χώρα βρίσκεται προ των πυλών, με την αίρεση βεβαίως της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την οποία όμως καμία από τις δύο πλευρές δεν εκφράζουν ανησυχία.

Η συμφωνία αγοραπωλησίας του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ έκλεισε στις αρχές της άνοιξης, σηματοδοτώντας την αλλαγή πίστας για τον Όμιλο Intrakat, που με την ολοκλήρωση του deal θα μετρά ανεκτέλεστο 4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το πρώτο τρίμηνο του 2023, το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της ανήλθε στα 2,7 δισ. ευρώ.

Από τη συναλλαγή θα εισπραχθεί συνολικό ποσό 214 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 100 εκατ. θα εισπραχθεί άμεσα από τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενισχύοντας τη ρευστότητά του, ώστε να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο. Το υπόλοιπο ποσό της συμφωνίας, ύψους 114 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί σταδιακά εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής ως αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού, καθαρίζοντας τη χρηματοοικονομική εικόνα του Ομίλου.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σχετικά με την επόμενη μέρα, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι παραχωρήσεις από τις οποίες προβλέπονται ταμειακές ροές ύψους 1,3 δισ. τα επόμενα χρόνια. Επιβεβαίωσε, επίσης, το μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, κάνοντας μάλιστα λόγο για μία ανταγωνιστική προσφορά από την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει.

Οι υψηλότερες αποδόσεις, εξάλλου, σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο κίνδυνο αποτελούν στρατηγικό στόχο του Ομίλου και καθοριστικούς παράγοντες για την απόφαση πώλησης της ΑΚΤΩΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια οι απώλειες από τον κλάδο της κατασκευής ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος πόλος

Στην αντίπερα όχθη, με την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ η Intrakat θα γίνει ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στον κατασκευαστικό κλάδο, με συνολικό ανεκτέλεστο ύψους 4 δισ. ευρώ, από 1,3 δισ. σήμερα. Μια εξίσου σημαντική συνεισφορά, όμως, της συμφωνίας, όπως έχει πολλάκις επισημάνει και ο επικεφαλής της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, είναι η υψηλή τεχνογνωσία και η μεγάλη εμπειρία. Ως εκ τούτου, ο Όμιλος θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην κατασκευή μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας.

Η διοίκηση της εταιρείας, διαβλέποντας τις προοπτικές και τη δυναμική ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας, εκτιμά πως το νέο εταιρικό σχήμα θα επωφεληθεί από πολύπλευρες συνέργειες και θα διαθέτει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση που θα οδηγήσει την Intrakat να πρωταγωνιστήσει σε υποδομές και έργα ΣΔΙΤ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης