ΕΥΔΑΠ: Όλοι οι μεγάλοι για το πράσινο έργο των 110 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική

ΕΥΔΑΠ: Όλοι οι μεγάλοι για το πράσινο έργο των 110 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική
Στο ΚΕΛ Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας θα γίνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής

Πέντε επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον μεγάλο διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασία Λυμάτων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας.
Η σύμβαση των 110 εκατ. ευρώ αποτελεί μέρος ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στη χώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Αττική και περιλαμβάνεται στο επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Ηχηρό «παρών» στη διαγωνιστική διαδικασία έδωσαν όλοι οι μεγάλοι όμιλοι της χώρας. Ειδικότερα, οι μνηστήρες είναι: ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – Ηλέκτωρ, ΜΕΤΚΑ-Μεσόγειος, Intrakat – ENVITEC, ΤΕΡΝΑ – Θαλής – Ηλιοχώρα και Γκολιόπουλος – ΕΡΓΟΤΕΜ. Ο ανάδοχος θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει για περίοδο 7 ετών, με δικαίωμα προαίρεσης για ένα επιπλέον έτος, τον πιο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα των έργων που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ουσιαστικά, στο ΚΕΛ Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας θα γίνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής. καθώς σε αυτό θα καταλήγουν τα δίκτυα αποχέτευσης που κατασκευάζει η ΕΥΔΑΠ στην περιοχή. Στο αντικείμενο της σύμβασης, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), περιλαμβάνεται η οριστική μελέτη και κατασκευή του ΚΕΛ, του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και τα έργα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρσης με τον περιβάλλοντα χώρο του.

Προβλέπεται ακόμη η λειτουργία και συντήρηση του έργου για 7 χρόνια για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ. Το έργο του ΚΕΛ χωροθετείται στη Θέση Πλατύ Χωράφι, ενώ η θέση για τον υποθαλάσσιο αγωγό διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων είναι στο «Ακρωτήριο Βελάνι».


Βιώσιμες επενδύσεις στην Ανατολική Αττική


Όπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, το επενδυτικό πρόγραμμα στην Ανατολική Αττική επιταχύνθηκε σημαντικά εντός του 2022. Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων και την αξιοποίηση του παραγόμενου ανακυκλωμένου νερού, η Ανατολική Αττική θα διαθέτει 1.400 χλμ. νέων αγωγών αποχέτευσης και 3 νέα ΚΕΛ, που θα εξυπηρετούν συνολικά 73.000 σπίτια και 400.000 κατοίκους.

Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στους Δήμους Μαραθώνος, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου όπου έχουν ήδη κατασκευαστεί 136 χλμ. αγωγών αποχέτευσης και 4.160 συνδέσεις ακινήτων. Εντός του 2023 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα αποχέτευσης των δήμων Σπάτων-Αρτέμιδας και Ωρωπού και το νέο ΚΕΛ Μαραθώνα. Οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ έχουν διπλασιαστεί από το 2019, ενώ το 2023 θα τριπλασιαστούν, με το 50% να αφορούν στο πρόγραμμα έργων της Ανατολικής Αττικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης