Περιβάλλον

Αδύνατο να πιάσει τους κλιματικούς στόχους για το 2030 η Αυστρία

Αδύνατο να πιάσει τους κλιματικούς στόχους για το 2030 η Αυστρία
Η αυστριακή υπουργός Περιβάλλοντος Leonore Gewessler (Πράσινοι) αναζητά τώρα συγκεκριμένες προτάσεις για τη γεφύρωση αυτού του χάσματος, όπως αναφέρει η euractive.
Είναι αδύνατον να επιτευχθεί εγκαίρως, ο κλιματικός στόχος της Αυστρίας για το 2030 με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP), στο οποίο παρουσιάζεται μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 35% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 -πολύ κάτω από το 48% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως, σύμφωνα με την euractive.

Η αυστριακή υπουργός Περιβάλλοντος Leonore Gewessler (Πράσινοι) αναζητά τώρα συγκεκριμένες προτάσεις για τη γεφύρωση αυτού του χάσματος.
«Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι γνωμοδοτήσεις που λένε μόνο πώς να μην το κάνουμε», τόνισε η ίδια, όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενδιαφερόμενοι φορείς, ΜΚΟ και πολιτικά κόμματα θα παράσχουν πληροφορίες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών που υπολείπεται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει επίσης σχόλια σχετικά με το σχέδιο, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2024, πρόσθεσε η Gewessler.

Το NECP επικρίθηκε από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων το κεντροαριστερό SPÖ, το φιλελεύθερο NEOS, περιβαλλοντικές οργανώσεις, το Γεωπονικό Επιμελητήριο (LK) και το Εμπορικό Επιμελητήριο (WK), οι οποίοι επισήμαναν ελλείψεις στο περιεχόμενο του σχεδίου και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Ενώ το SPÖ θεώρησε το NECP «πολύ καθυστερημένο και ανεπαρκές», το LK και το WK το επέκριναν ως «εικονική ένταξη».

«Με τα μέτρα που σχεδιάζονται σήμερα, η Αυστρία θα χάσει τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ κατά περίπου 16 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του WWF για το κλίμα και την ενέργεια Karl Schellmann.

Αφού η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος αποκάλυψε ότι η Αυστρία θα μείνει πίσω στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της τον Μάρτιο, το κυβερνών κόμμα των Πρασίνων κατηγόρησε τον συντηρητικό εταίρο του συνασπισμού, λέγοντας στη EURACTIV ότι στο κοινοβούλιο συχνά αποφασίζουν μόνοι τους για θέματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης