Νέα πνοή στον περιβάλλοντα χώρο του Ωδείου Αθηνών με 3,2 εκατ. ευρώ

Νέα πνοή στον περιβάλλοντα χώρο του Ωδείου Αθηνών με 3,2 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανάπλαση, έκτασης 9 στρεμμάτων, στο κέντρο της πόλης

Το ολικό λίφτινγκ του κήπου του Ωδείου Αθηνών μπαίνει σε τροχιά με χρηματοδότηση 3,2 15 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο Δήμος Αθηναίων. Ένας ανανεωμένος πνεύμονας πρασίνου θα πάρει τη θέση του παραμελημένου εδώ και δεκαετίες περιβάλλοντος χώρου του Ωδείου, δημιουργώντας μίας ζώνη πρασίνου και βιώσιμης κινητικότητας στην «καρδιά» της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανάπλαση, έκτασης 9 στρεμμάτων, στο κέντρο της πόλης, περιμετρικά των οδών Ριζάρη, Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλέως Γεωργίου Β’ και Ρηγίλλης. Η απόφαση να διεκδικήσει ο Δήμος Αθηναίων, με όπλο την εμπειρία που διαθέτει στη διεκδίκηση και άντληση ευρωπαϊκών πόρων, ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν ένα χρόνο.

Προς τούτο, συνήφθη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων και του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου «Ωδείο Αθηνών 1871», ώστε η δημοτική αρχή να συμβάλει στη διαμόρφωση και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να αποδοθεί ξανά στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας. Το έργο «Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου Ωδείου Αθηνών», προϋπολογισμού 3,215 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ένα τρίγωνο πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στη σχετική ανακοίνωση, στάθηκε ιδιαίτερα στο αποτύπωμα του έργου. «Με την ολοκλήρωσή του, ένας χώρος που παρέμενε παραμελημένος και αποκομμένος από τον αστικό ιστό, θα διαμορφωθεί σε έναν αναβαθμισμένο και όμορφο χώρο πρασίνου, τον οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας», ανέφερε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το ίδιο το Ωδείο παραμένει απομονωμένο, έχοντας γυρίσει την…πλάτη σε μία σειρά εμβληματικών σημείων της πόλης, με τα οποία γειτνιάζει, όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και το Λύκειο του Αριστοτέλη. Με την ολοκλήρωση του έργου το εμβληματικό Ωδείο θα συνδεθεί λειτουργικά και αισθητικά μαζί τους, όπως και με το Πολεμικό Μουσείο και τον Εθνικό Κήπο, δημιουργώντας έναν ορατό πόλο πολιτισμού στην Αθήνα.

Στοιχεία του έργου και περιορισμοί

Με την ολοκλήρωσή του το έργο θα αποδώσει στους Αθηναίους έναν αναμορφωμένο χώρο πρασίνου, που θα συνδέει τη γειτονιά του Παγκρατίου με το Κολωνάκι. Η αναμόρφωση περιλαμβάνει τη δημιουργία διακριτών διαδρομών εισόδου στο πάρκο, τη σηματοδότηση των εισόδων – εξόδων, ώστε να γίνει ο χώρος πιο προσιτός, την απομάκρυνση αυτοκινήτων και δικύκλων, την ουσιαστική επανάχρηση του αλσυλλίου στο νότιο τμήμα του χώρου, τη δημιουργία ενός δυναμικού στοιχείου νερού και πρασίνου, την ανάπλαση της βόρειας πλευράς του χώρου.

Το σημείο θα αναδειχθεί σε έναν ανοιχτό χώρο πρόσβασης όλων στην παιδεία και στον πολιτισμό, με υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δυνατότητα πολιτιστικών χρήσεων του ίδιου του Ωδείου.

Σύμφωνα με την οριστική μελέτη του έργου, που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν θα τοποθετηθεί υπαίθριο αναψυκτήριο επί της κύριας όψης του Ωδείου από τη Ρηγίλλης, ώστε να μην αποκρύπτεται η θέαση του μνημείου και αλλοιώνονται τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Επίσης, στο περιστύλιο και το αίθριο θα προτιμηθούν λιτά και γραμμικά στοιχεία. Ως προς την κατασκευή του γραμμικού τοίχου – καταρράκτη, που θα κατασκευαστεί στη νότια πλευρά, αυτός θα προσαρμοστεί στην ορθογωνική γεωμετρία, ενώ θα υπάρχουν εμφανή κανάλια νερού.

Για τη διασφάλιση αισθητικής συνέχειας με τα γύρω τοπόσημα, προτείνεται για κάθε ενότητα υπαίθριων χώρων να αξιοποιηθούν ομοιόμορφες δαπεδοστρώσεις. Δηλαδή, σταθεροποιημένο χώμα σε γήινη καφέ-μπεζ απόχρωση στην βόρεια και ανατολική πλευρά που γειτνιάζει με το Λύκειο του Αριστοτέλη και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και έως το πεζοδρόμιο της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Ακόμη, προτείνονται μαρμάρινες λωρίδες στα τμήματα που έχουν δημόσιο χαρακτήρα, όπως τα κλιμακοστάσια και οι διάδρομοι του νοτίου περιβάλλοντος χώρου, καθώς και στην κεντρική είσοδο από τη Ρηγίλλης. Στους υπόλοιπους διαδρόμους κίνησης και τα πλατώματα θα χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα τσιμέντου με μικρή ψηφίδα.

Στον κήπο θα πρέπει τα είδη των φυτεύσεων που θα επιλεγούν να συνάδουν με τον αυστηρό χαρακτήρα του κτηρίου, ενώ ο χώρος στάθμευσης θα πρέπει να περιοριστεί στην ανατολική πλευρά. Έτσι, θα μείνει ελεύθερη η απόληξη του δρόμου στη βόρεια πλευρά, ώστε μελλοντικά να μπορεί να υπάρξει σύνδεση με τους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης