Αρχές του 2024 περνά την πόρτα του ΧΑ το «Ελευθέριος Βενιζέλος» - IPO για το 30% του ΔΑΑ

Αρχές του 2024 περνά την πόρτα του ΧΑ το «Ελευθέριος Βενιζέλος» -  IPO για το 30% του ΔΑΑ
Ως αρχές Οκτωβρίου αναμένεται στη Βουλή η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης
Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο. Ο νέες ρυθμίσεις, που απελευθερώνουν τη δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να διαθέτει μετοχές μέσω χρηματιστηριακής συναλλαγής, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Κατόπιν μένει το πέρασμα της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή, που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ώστε η πόρτα του Χρηματιστηρίου να ανοίξει το πρώτο τρίμηνο του 2024.


Έναν χρόνο μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Ταμείου να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το 30% του αεροδρομίου της Αθήνας, που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, και αφού ξεπεράστηκε η εκλογική ραστώνη, το πρώτο βήμα έγινε στα τέλη Ιουλίου. Με τροπολογία, ρυθμίστηκε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης του ΔΑΑ, προκειμένου να επισφραγιστεί η συμφωνία των σημερινών μετόχων, ώστε να προχωρήσει η είσοδος των μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Βάσει εκτιμήσεων της αγοράς, η αποτίμηση με την οποία θα γίνει η δημόσια εγγραφή εκτιμάται από πηγές του κλάδου μεταξύ 2,7 και 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, όταν γίνει η IPO. Τα έσοδα από τη συναλλαγή αναμένεται να ανέλθουν από 800 εκατ. ευρώ ως 1 δισ. ευρώ.

Fast track έλεγχος για τις μετοχοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που βρίσκεται υπό επεξεργασία στις Επιτροπές της Βουλής, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ανταποκρίνονται στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου διαχείρισης κινητών αξιών του ΤΑΙΠΕΔ. Ουσιαστικά, ανάβουν το «πράσινο φως» για τη μετοχοποίηση συμμετοχών του Ταμείου, με ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες.

Με στόχο την αποφυγή καθυστερήσεων, οι οποίες θα κάνουν μη ελκυστική τη διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, προβλέπεται ότι ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα είναι απαραίτητος για συναλλαγές που ξεπερνούν το 1,7 εκατ. ευρώ, όταν σήμερα το όριο για τις συμβάσεις μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ – όπως και για κάθε ιδιωτική τοποθέτηση – είναι οι 500.000 ευρώ. Επίσης, καθορίζεται χρονικό περιθώριο 48 ωρών για τον έλεγχο νομιμότητας.

Ειδικότερα, βάσει των προβλέψεων του σχεδίου νόμου, παρέχεται η δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιεί τις κινητές αξίες – μετοχές που διαθέτει αναθέτοντας σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) την εξεύρεση αγοραστή και μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών. Η τιμή πώλησης των μετοχών καθορίζεται από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών και εγκρίνεται από το ΔΣ του Ταμείου.

Σε περίπτωση που η αξία της πώλησης μετοχών ξεπερνά το 1,7 εκατ. ευρώ ακολουθείται η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο έλεγχος νομιμότητας της σύμβασης θα πρέπει να γίνεται εντός 48 ωρών από την υποβολή στο αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΣ της απόφασης του ΔΣ του Ταμείου περί έγκρισης της τιμής πώλησης των μετοχών και των συνεκτιμηθέντων γνωμοδοτήσεων και εγγράφων. Προκειμένου να επιταχύνεται η διαδικασία, ο πρόεδρος του κλιμακίου του ΕΣ μπορεί, κατόπιν αιτήματος του Ταμείου, να ορίζει τον εισηγητή του προσυμβατικού ελέγχου πριν την αποστολή του φακέλου. Αυτό σημαίνει πως ο εισηγητής έχει πλήρη πρόσβαση σε κάθε στοιχείο της προδικασίας.

Προβλέπεται, ακόμη, ως υποχρεωτική η γνωμοδότηση από πιστωτικό ίδρυμα ή ΕΠΕΥ για το δίκαιο και εύλογο τίμημα των συναλλαγών που πρόκειται να πραγματοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης