Περιβάλλον

Ισπανία: Η πράσινη χώρα του μήνα - Αλλά η περιβαλλοντική πολιτική της κρέμεται από ισορροπίες

Ισπανία: Η πράσινη χώρα του μήνα - Αλλά η περιβαλλοντική πολιτική της κρέμεται από ισορροπίες

Δωρεάν εισιτήρια τρένων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κλείσιμο εργοστασίων άνθρακα αλλά οι πρόωρες εκλογές δημιούργησαν αβεβαιότητα

 

Οι ανελέητοι καύσωνες, οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτού του καλοκαιριού έχουν φέρει την κλιματική κρίση στο προσκήνιο στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Η ανάγκη να απελευθερωθούν τα ενεργειακά συστήματα και προστατευθεί το περιβάλλον δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο.

Η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης σύμφωνα με το euronews και έχει κάνει βήματα προόδου στην περιβαλλοντική πολιτική τα τελευταία χρόνια.
Από τότε που εισήγαγε τελικά τον πρώτο νόμο για το κλίμα της χώρας το 2021, το κυβερνών Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έθεσε στόχους προοδευτικής μείωσης των εκπομπών και αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα. Όμως μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου, το μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο.

Η Ισπανία απομακρύνεται από τον άνθρακα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Ισπανία επιταχύνει προς έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα, με σχέδια για σταδιακή κατάργηση της ρυπογόνου πηγής ενέργειας έως το 2025 - πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο.

Αυτόν τον μήνα, επιβεβαιώθηκε ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο άνθρακα της χώρας, που βρίσκεται στο As Pontes της Γαλικίας, πρόκειται να κλείσει μέχρι τον Αύγουστο του 2024.
Αυτό θα ανοίξει τον χώρο για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αξιοποιούν την αφθονία του ήλιου και του ανέμου της Ισπανίας.

Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο να παράγει φέτος περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό θα την καταστήσει την πρώτη από τις πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες σε ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας - συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου - που θα επιτύχει αυτό το επίτευγμα, σύμφωνα με την Rystad Energy. Η ερευνητική εταιρεία εκτιμά ότι αυτό οφείλεται σε μια ιστορία στρατηγικών επενδύσεων και στην πρώιμη υιοθέτηση τεχνολογιών όπως η χερσαία αιολική ενέργεια.

Σύμφωνα με μια ενημέρωση που ζήτησε η ΕΕ, η Ισπανία κυκλοφόρησε μια αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου της για την ενέργεια και το κλίμα τον Ιούνιο, το οποίο είναι προς το παρόν σε δημόσια διαβούλευση. Αυξάνει τους στόχους μείωσης των εκπομπών κατά σχεδόν 10% (σε 32%) έως το 2030. Επίσης, σχεδόν διπλασιάζει την ποσότητα ηλιακής ενέργειας που αναμένεται να διατεθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αν και πρόκειται για μια σημαντική αύξηση, ωστόσο, ορισμένοι αγωνιστές για το κλίμα λένε ότι οι στόχοι εξακολουθούν να στερούνται φιλοδοξίας και έχουν ζητήσει στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 55%, σύμφωνα με τον ευρύτερο στόχο της ΕΕ.

Μέχρι το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 48% του ενεργειακού μείγματος και το 81% της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

«Η Ισπανία παράγει ήδη περίπου το 50% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι εργαζόμενοι στον άνθρακα θα μπορούσαν να έχουν ένα λαμπρό μέλλον χάρη στη στρατηγική της Just Transition», λέει ο Alexandru Mustață, ακτιβιστής της μη κερδοσκοπικής Beyond Fossil Fuels.

Οκτώ από τις περιφέρειες υψηλών εκπομπών άνθρακα της χώρας έχουν ήδη εξασφαλίσει πρόσβαση στο ταμείο Just Transition της ΕΕ - ρεκόρ μεταξύ όλων των χωρών στο πλαίσιο αυτού του συστήματος. Το ταμείο στοχεύει να διασφαλίσει ότι η μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία είναι δίκαιη και δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Το εργοστάσιο άνθρακα As Pontes ισχύος 1.468 MW της ενεργειακής εταιρείας Endesa θα αντικατασταθεί με επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός αιολικού έργου 1 GW που πρόκειται να δημιουργήσει 1.300 θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Ωστόσο, η χώρα δεν έχει ακόμη ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες κλεισίματος για τα τέσσερα εναπομείναντα εργοστάσια άνθρακα.

Η Ισπανία δίνει κίνητρα για βιώσιμες μεταφορές

Οι μεταφορές ευθύνονται για περίπου το ένα πέμπτο των εκπομπών CO2 παγκοσμίως, με τα αεροπλάνα να συμβάλλουν τα μέγιστα στη ρύπανση.

Η Ισπανία οδηγεί τον δρόμο για βιώσιμες μεταφορές στην Ευρώπη με τον ριζικό μετασχηματισμό των σιδηροδρόμων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η χώρα τριπλασίασε τους φορείς εκμετάλλευσης υψηλών ταχυτήτων, εν μέρει με το να αγκαλιάσει το σχέδιο της ΕΕ για απελευθέρωση των σιδηροδρόμων της Ευρώπης.

Ανοίγοντας τους σιδηροδρόμους της στον ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια, η Ισπανία έχει καλλιεργήσει ένα δίκτυο τρένων ικανό να συναγωνιστεί τις αεροπορικές εταιρείες του προϋπολογισμού σε τιμή, ταχύτητα και κανονικότητα.

Διάφορα προγράμματα εκπτωτικών εισιτηρίων τρένων έχουν επίσης ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν πιο βιώσιμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η χώρα ξεκίνησε δωρεάν ταξίδια με τρένο σε προαστιακές και περιφερειακές γραμμές για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους υπέρ των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τους πρώτους δύο μήνες του 2023, οι επιβάτες στα τρένα της Renfe αυξήθηκαν σχεδόν κατά 36% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η χρήση περιφερειακών τρένων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 87% την ίδια περίοδο.

Το καθεστώς έχει παραταθεί έως τον Δεκέμβριο του 2023, μετά τον οποίο μπορεί να εισαχθεί μια μόνιμη έκδοση ανάλογα με τις επιπτώσεις του στην κυκλοφορία και τις μειώσεις εκπομπών.

Αυτό το καλοκαίρι, η ισπανική κυβέρνηση μείωσε επίσης την τιμή των εισιτηρίων λεωφορείων και τρένων για νέους έως και 90% και περιόρισε την τιμή των υπηρεσιών τρένων υψηλής ταχύτητας στα 30 ευρώ ανά εισιτήριο. Οι κάρτες Interrail έχουν μειωθεί κατά 50%.
Το πρόγραμμα των 170 εκατομμυρίων ευρώ είναι διαθέσιμο σε άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών και ισχύει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Γιατί κινδυνεύει η πράσινη μετάβαση της Ισπανίας

Στις πρόωρες γενικές εκλογές του περασμένου μήνα, ούτε το κυβερνών Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) ούτε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει τώρα να παλέψουν για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Το PSOE έχει ήδη ξεκαθαρίσει τις πράσινες φιλοδοξίες του όταν ενέκρινε τον πρώτο νόμο της Ισπανίας για την αλλαγή του κλίματος και την ενεργειακή μετάβαση το 2021, ο οποίος περιελάμβανε τον στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Οι πολιτικές του κόμματος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιοποικιλότητα, τις μεταφορές, την ανακύκλωση και τη διαχείριση του νερού υποστηρίζουν αυτόν τον στόχο και την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Το ΡΡ στοχεύει να μειώσει αυτούς τους στόχους για να τους καταστήσει πιο εφικτούς για τις επιχειρήσεις, απειλώντας να επιβραδύνει την πράσινη μετάβαση της Ισπανίας. Οι πολιτικές της για το κλίμα θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο περαιτέρω εάν σχηματίσει συμμαχία με την κλιματική αλλαγή αρνούμενη το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Τα δύο κόμματα αγωνίζονται τώρα για να βρουν συμμάχους για να ενωθούν μαζί τους στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η στενή σύνδεση του PP με το Vox θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητές του να κερδίσει υποστήριξη από πιο μετριοπαθή κόμματα. Ενώ το PSOE θα έπρεπε να στηριχθεί στα βασκικά και καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Το 90% των Ισπανών ανησυχεί πολύ ή αρκετά για την κλιματική έκτακτη ανάγκη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πέρυσι από το Ισπανικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS).


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης