Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

«Πράσινη» βιομηχανία: Πρόταση για νέες θέσεις εργασίας και εξοικονόμηση χρημάτων

«Πράσινη» βιομηχανία: Πρόταση για νέες θέσεις εργασίας και εξοικονόμηση χρημάτων

Προτροπή για συνεργασία σε κόμβους καθαρής ενέργειας και μείωσης δαπανών μεταφοράς

Σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα, οι κόμβοι καθαρής ενέργειας θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας εάν ομάδες επιχειρήσεων μοιράζονταν γραμμές μεταφοράς και πράσινους αγωγούς υδρογόνου.


Η οικονομική μοντελοποίηση που κυκλοφόρησε από τη «δεξαμενή σκέψης» Beyond
Zero Emissions (BZE) τη Δευτέρα 25/9/2023, απαιτεί ένα εθνικό πρόγραμμα κόμβου καθαρής βιομηχανίας για να επιταχύνει τις επενδύσεις σε υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές και να πυροδοτήσει την περιφερειακή απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Ξεχωριστά, μια έκθεση από το ανεξάρτητο Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτικής συνιστά έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια για δημόσιες επενδύσεις στην πράσινη βιομηχανία για δύο δεκαετίες.


Τρόπος για να παραμείνει ανταγωνιστική η Αυστραλία

Για να παραμείνει ανταγωνιστική, η Αυστραλία πρέπει να επιτρέψει επειγόντως στην υπάρχουσα βιομηχανία και τους κατασκευαστές να αφαιρέσουν τις εκπομπές από τα προϊόντα και τα προϊόντα τους, λέει η BZE.

Η βιομηχανία σε 4 από τους προτεινόμενους κόμβους (Gladstone, Kwinana, Hunter και Bell Bay) δημιουργεί σχεδόν το 1/4 των συνολικών εκπομπών στο πλαίσιο του μηχανισμού προστασίας των εκπομπών της Αυστραλίας που καλύπτει τις 215 μεγαλύτερες  βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Ωστόσο, η απουσία μιας εθνικά συντονισμένης προσέγγισης και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο μηχανισμός διασφάλισης σημαίνει ότι η χρηματοδότηση ευνοεί μικρότερα έργα σε μεμονωμένες εγκαταστάσεις και σπαταλά χρήματα των φορολογουμένων, σύμφωνα με την έκθεση.

Προτείνονται περίπου 14 Βιομηχανικές Περιοχές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (REIP), οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν το κόστος της επανακαλωδίωσης της χώρας.

Η αντικατάσταση 5 γραμμών μεταφοράς χωρητικότητας 100 μεγαβάτ με μία γραμμή ισχύος 500 MW θα μπορούσε να μειώσει το κόστος σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα σε μόλις 100 χιλιόμετρα και τα δύο τρίτα για μια απόσταση 250 χιλιομέτρων.


Νέες θέσεις εργασίας

Η κατασκευή κοινής ενεργειακής υποδομής μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον 200 θέσεις εργασίας ετησίως, επιπλέον 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πραγματική οικονομική παραγωγή έως το 2050 και 600 εκατομμύρια δολάρια σε κρατικά έσοδα έως το 2050 στην περιοχή Gladstone.

Στην Kwinana στη Δυτική Αυστραλία, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επιπλέον 460 θέσεις εργασίας ετησίως, 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πραγματική οικονομική παραγωγή έως το 2050 και 850 εκατομμύρια δολάρια σε κρατικά έσοδα.

Ενώ οι κυβερνήσεις έχουν μια λίστα επιθυμιών που καλύπτει την κατασκευή μπαταριών και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα ορυκτά μετάβασης στην ενέργεια, η έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτικής εξετάζει 3 βασικούς κλάδους για δημόσιες επενδύσεις οι οποίοι είναι το πράσινο σίδερο, το αλουμίνιο και η αμμωνία.

Οι πιστώσεις παραγωγής είναι μεταξύ των συστάσεων για την κάλυψη του επιπλέον κόστους για την καθιέρωση αυτών των βιομηχανιών.


Η ευκαιρία που προσφέρει η Αυστραλία

Ωστόσο, οι επιδοτήσεις θα πρέπει να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου και η χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι εκθέσεις έρχονται την παραμονή ενός μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων για τον άνθρακα ή φόρου στην Ευρώπη, ο οποίος θα μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές από χώρες που υστερούν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Αντί να μείνει πίσω η Αυστραλία, προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία, είπε ο συγγραφέας της έκθεσης Τόμπι Φίλιπς.

«Καθώς η παγκόσμια κοινότητα αρχίζει να θέλει να αγοράζει εμπορεύματα με χαμηλότερες ενσωματωμένες εκπομπές, έχουμε ήδη τα μεταλλεύματα και ένα φυσικό προνόμιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ευκαιρία είναι να γίνουμε ο πάροχος εκείνων των προϊόντων που ο υπόλοιπος κόσμος απαιτεί», είπε χαρακτηριστικά.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης