Ενέργεια

INES (Γερμανία): Οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου δεν εγγυώνται ηρεμία

INES (Γερμανία): Οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου δεν εγγυώνται ηρεμία
Ο τομέας της αποθήκευσης βρίσκεται σε καλά επίπεδα προετοιμασίας, αλλά ο καιρός είναι και δικαίως θεωρείται ένας κρίσιμος και αστάθμητος παράγοντας
Σχετικά Άρθρα

Πάνω από 97% είναι τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο περί προβλημάτων στον χειμερινό ανεφοδιασμό.

Αυτό υπογραμμίζει η ομάδα διαχείρισης αποθήκευσης INES, εφιστώντας την προσοχή όλων, έτσι ώστε να είναι σε ετοιμότητα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ενίσχυση της αποθήκευσης ήταν μια από τις βασικές απαντήσεις της Γερμανίας στην αποκοπή του ρωσικού φυσικού αερίου πέρυσι, μαζί με την αγορά περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τη μείωση της κατανάλωσης.

Ο παράγοντας «καιρός»

Ο τομέας της αποθήκευσης βρίσκεται σε καλά επίπεδα προετοιμασίας, αλλά ο καιρός είναι και δικαίως θεωρείται ένας κρίσιμος και αστάθμητος παράγοντας.

«Ακόμη και αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου γεμίζονταν πλήρως πριν από το χειμώνα, η ζήτηση φυσικού αερίου πιθανότατα δεν θα μπορούσε πλέον να καλυφθεί πλήρως εν μέσω εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών και ενισχυμένης κατανάλωσης» τονίζει η ΙΝΕS.

Η συμμόρφωση με μια νομικά επιβεβλημένη απαίτηση επιπέδου πλήρωσης 40% έως την 1η Φεβρουαρίου 2024 θα είναι πρόκληση, ακόμη και σε κανονικές θερμοκρασίες, συμπληρώνει.

Το χειρότερο σενάριο της INES, που βασίζεται στον κρύο καιρό της Ευρώπης προβλέπει πιθανά κενά παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία 10 TWh τον Ιανουάριο, 16 TWh τον Φεβρουάριο και 13 TWh τον Μάρτιο του 2024.

Η INES συνέστησε την προσθήκη σε τρεις πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG στο Brunsbuettel, το Wilhelmshaven και το Lubmin, καθώς και τη χρήση μεγαλύτερης χωρητικότητας αγωγών από Δύση προς Ανατολή και αποθήκευσης εντός της ηπειρωτικής Ευρώπης. Τα γερμανικά λιμάνια Mukran, Stade και Wilhelmshaven πρόκειται να προσθέσουν πλωτές εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης για δεξαμενόπλοια LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης