Ενέργεια

FT: Στα ύψη οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου - Τα σημάδια «φόβου»

FT: Στα ύψη οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου - Τα σημάδια «φόβου»
Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις θα ωθήσουν τις τιμές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μόλις μειωθούν τα χειμερινά αποθέματα της ηπείρου

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, καθώς οι traders ανησυχούν ότι ο παγκόσμιος εφοδιασμός ενέργειας θα πληγεί από διακοπές στον αγωγό και τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι οι τιμές έχουν πέσει από το ανώτατο όριο άνω των 300 ευρώ/MWh τον Αύγουστο του 2022 και η Ευρώπη έχει γεμίσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, προστατεύοντάς την από περαιτέρω αναταραχή.

Οι ρεαλιστικοί φόβοι

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις θα ωθήσουν τις τιμές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μόλις μειωθούν τα χειμερινά αποθέματα της ηπείρου.

Ενώ οι αγορές πετρελαίου έχουν σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τον αντίκτυπο της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, οι έμποροι ανησυχούν περισσότερο για τις απειλές αναφορικά με τις παγκόσμιες προμήθειες.


Σε απάντηση στην επίθεση, το Ισραήλ μείωσε την παραγωγή των εξαγωγών του στην Αίγυπτο, ενώ η Φινλανδία είπε ότι υποψιάζεται ότι ένας κατεστραμμένος αγωγός είχε υποστεί δολιοφθορά, ενώ οι απεργίες των εργαζομένων στην Αυστραλία δεν έχουν επιλυθεί. «Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση» τόνισε ο Edward Gardner, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Η παραγωγή στο άλλο σημαντικό πεδίο φυσικού αερίου του Ισραήλ, το κοίτασμα Λεβιάθαν κοντά στον Λίβανο, θα μπορούσε επίσης να σταματήσει εάν επεκταθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.Παράλληλα, στη Βόρεια Ευρώπη, οι έμποροι ανησυχούν ότι μια διαρροή που εντοπίστηκε την Κυριακή σε αγωγό φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα μήκους 77 χιλιομέτρων μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας μπορεί να ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Εν τω μεταξύ, οι απειλές για απεργία από τους Αυστραλούς εργαζομένους σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου που λειτουργεί από τη μεγάλη αμερικανική Chevron προσθέτουν επίσης τις ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης