Ενέργεια

Reuters: Αμφισβητούνται ενεργειακές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου στο Ισραήλ

Reuters: Αμφισβητούνται ενεργειακές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου στο Ισραήλ
Ενδεχόμενο για καθυστερήσεις στα deal μεταξύ μεγάλων εταιρειών

Η πολεμική σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα είναι πιθανό να επηρεάσει συμφωνίες ενεργειακού και εν γένει εμπορικού χαρακτήρα παρότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις για το αντίθετο από την πλευρά της ΒΡ.
Την Τετάρτη 11/10/2023, η μεγάλη εταιρεία καυσίμων (BP) διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η συμφωνία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) για από κοινού αγορά μεριδίου 50% στην ισραηλινή εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου NewMed Energy παραμένει σε καλό δρόμο, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Reuters, η επικεφαλής φυσικού αερίου και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα της BP, Anja-Isabel Dotzenrath είπε στους μετόχους την ημέρα επενδυτών της εταιρείας στο Ντένβερ, ότι «παραμένουν πολύ αισιόδοξοι για τη συμφωνία».

Οι δύο εταιρείες φέρονται να σταθμίζουν αν θα βελτιώσουν την αρχική τους προσφορά. Η NewMed Energy είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος και ο κύριος φορέας εκμετάλλευσης του γίγαντα Λεβιάθαν Φυσικού Αερίου με μερίδιο 45,3%, ενώ η Chevron Corp. και η Ratio Oil Corp. έχουν μερίδιο 39,7% και 15%., αντίστοιχα.

Αλλά αυτή η διαβεβαίωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωση.

Η συμφωνία τέθηκε υπό αμφισβήτηση την περασμένη εβδομάδα, αφού μια ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από τη NewMed πρότεινε την αύξηση της ζητούμενης τιμής κατά 10%-12% (έως και 250 εκατομμύρια δολάρια), κάτι που μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει επί του παρόντος κεφαλαιοποίηση αγοράς 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια και 87 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά αλλά 1,73 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη.


Φόβοι για καθυστερήσεις στη συμφωνία BP- Adnoc

Εν τω μεταξύ, έχουν προκύψει αναφορές ότι στελέχη της BP και της Adnoc αναμένουν περαιτέρω καθυστερήσεις στη συμφωνία μέχρι να βελτιωθεί η πολιτική κατάσταση.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η αύξηση των απωλειών αμάχων θα μπορούσε να καταστήσει πολιτικά αβάσιμη για τις εταιρείες να προχωρήσουν, με τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα να πλησιάζει ήδη τους 2.000, κυρίως άμαχους, και περισσότερους από 7.000 τραυματίες μόλις την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης.

Η NewMed και οι δύο συνεργάτες της ανακάλυψαν το Πεδίο Φυσικού Αερίου Λεβιάθαν στην Επαρχία Λεβάντας του Λεβάντε το 2010. Το κοίτασμα φυσικού αερίου εκτείνεται στα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Με 22,9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου αερίου, το Leviathan είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής στην περιοχή.


Το Lebanon’s Gas Quest θα μπορούσε να αποτύχει

Η εξαγορά της NewMed δεν είναι το μόνο ενεργειακό έργο που ενδέχεται να διαταραχθεί από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Τον Αύγουστο, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος TotalEnergies εγκατέστησε το πρώτο γεωτρύπανο στη θέση του στη Μεσόγειο Θάλασσα ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη χώρα που θέλει να ξεκινήσει επιχειρήσεις για αναζήτηση αερίου.

«Η άφιξη του εξοπλισμού σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην προετοιμασία της γεώτρησης του εξερευνητικού φρέατος στο Block 9, η οποία θα ξεκινήσει προς τα τέλη Αυγούστου 2023», ανέφερε η TotalEnergies.

Η TotalEnergies ηγείται μιας κοινοπραξίας ενεργειακών εταιρειών που εργάζονται στο υπεράκτιο έργο, το οποίο περιλαμβάνει τον ιταλικό κολοσσό πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni S.p.A. καθώς και την κρατική QatarEnergy.

Οι επιχειρήσεις γεώτρησης ήρθαν μετά από μια σημαντική συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με την οποία ο Λίβανος και το Ισραήλ καθιέρωσαν θαλάσσια σύνορα για πρώτη φορά.

Τον Μάιο, ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Ουαλίντ Φαγιάντ είπε ότι ελπίζουν να καθορίσουν εάν το ερευνητικό τμήμα έχει ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Δυστυχώς, ο πόλεμος είναι πολύ πιθανό να καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με τον Λίβανο να φιλοξενεί τον αρχαίο εχθρό του Ισραήλ, τη Χεζμπολάχ.

Εν τω μεταξύ, οι πρόσφατοι ισχυρισμοί ότι το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να σχεδιάσει την επίθεση στο Ισραήλ είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσουν σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

 

Οι επιλογές των ΗΠΑ σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου του Ιράν

Η Standard Chartered έχει έκρινε ότι οι ΗΠΑ έχουν 3 ευρείες επιλογές πολιτικής σε σχέση με την παραγωγή πετρελαίου του Ιράν οι οποίες είναι οι ακόλουθες: το status quo με παραγωγή 3 mb/d ή υψηλότερο, το οροπέδιο πριν από το 2023 κοντά στα 2,5mb/d και σχεδόν μηδενικές εξαγωγές με παραγωγή κάτω από 2 MB/ημέρα, όπως επιτεύχθηκε στο τέλος της διακυβέρνησης Τραμπ.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η επιλογή #1 ήταν η πιο πρόσφορη πολιτική για τις ΗΠΑ από την άποψη τόσο της επιρροής στην αγορά όσο και της γεωπολιτικής μόλις πριν από μια εβδομάδα.

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έφεραν στο επίκεντρο τις επιλογές #2 και #3 ως πιθανούς στόχους πολιτικής.

Η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν αυξήθηκαν απότομα υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, με την παραγωγή να αγγίζει τα 3 βαρέλια/ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των 500.000 βαρελιών/ημέρα το τρέχον έτος, ενώ οι εξαγωγές είναι λίγο κάτω από τα 2 βαρέλια/ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης