Η Ολλανδία εγκαινίασε την κατασκευή αγωγού υδρογόνου 1,5 δισ. ευρώ

Η Ολλανδία εγκαινίασε την κατασκευή αγωγού υδρογόνου 1,5 δισ. ευρώ

Στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο

Σε νέα εποχή μπαίνουν οι «κάτω χώρες» και εν γένει η Ευρώπη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) λόγω της κατασκευής ενός αγωγού υδρογόνου μήκους 1.200 χιλιομέτρων στην Ολλανδία που θα τη συνδέει με την υπόλοιπη «γηραιά» ήπειρο.

Σύμφωνα με το thenextweb.com, με την πραγματοποίηση των εγκαινίων (27/10/2023) ξεκίνησε επίσημα το νέο εγχείρημα που θα δώσει ώθηση σε ολόκληρη την ήπειρο προκειμένου να απομακρυνθεί από το φυσικό αέριο.

Το μεγάλο έργο θα κοστίσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

 

Εγκαίνια παρουσία του Βασιλιά της Ολλανδίας

Στην τελετή κοπής της κορδέλας, παρευρέθηκαν ο βασιλιάς Willem-Alexander της χώρας, ο υπουργός κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, Rob Jetten, και ο Han Fennema (Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ενέργειας Gasunie).

«Η έναρξη της κατασκευής του δικτύου υδρογόνου σήμερα είναι ένα σημαντικό ορόσημο.

Το υδρογόνο είναι ιδανικό για να κάνει τη βιομηχανία μας πιο βιώσιμη και προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες για την Ολλανδία ως σημαντικό κρίκο στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Είμαι περήφανος που είμαστε η πρώτη χώρα που άρχισε να δημιουργεί ένα εθνικό δίκτυο», δήλωσε ο Jetten.


Η χρησιμότητα του αγωγού

Το πρώτο τμήμα του αγωγού θα εκτείνεται από το Maasvlakte, μια τεράστια τεχνητή επέκταση του Europoort στο Ρότερνταμ (το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης), περίπου 30 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα, έως ένα διυλιστήριο φυσικού αερίου στο Pernis, το οποίο διαχειρίζεται ο πετροχημικός κολοσσός Shell. Αυτή η φάση έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2025 με κόστος 100 εκατ. ευρώ.

Από το 2030, το ευρύτερο δίκτυο των 1.200 χιλιομέτρων θα συνδέει τερματικούς σταθμούς εισαγωγής και εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου με μεγάλα βιομηχανικά συνεργεία στην Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

 

Θα γίνει χρήση αγωγών φυσικού αερίου

Ένα μεγάλο κομμάτι του δικτύου θα αποτελείται από αγωγούς φυσικού αερίου που θα επαναχρησιμοποιηθούν, πολλοί από τους οποίους πρόκειται να γίνουν περιττοί, καθώς η χώρα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Επομένως όλοι αυτοί οι σωλήνες θα είναι άχρηστοι, εκτός εάν η Ευρώπη αυξήσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

 

Σύνδεση σχεδίων με European Hydrogen Backbone

Τα σχέδια συνδέονται με την πρωτοβουλία European Hydrogen Backbone, η οποία στοχεύει να κατασκευάσει ένα δίκτυο 28.000 km αποκλειστικών αγωγών υδρογόνου έως το 2030, επεκτείνοντας τα 53.000 km σε 28 ευρωπαϊκές χώρες έως το 2040. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από μια ομάδα 31 χειριστών ενεργειακής υποδομής.

Το 2022, το υδρογόνο αντιπροσώπευε λιγότερο από το 2% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την παραγωγή χημικών προϊόντων, όπως πλαστικά και λιπάσματα. Περίπου το 96% αυτού του υδρογόνου παρήχθη με φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες εκπομπών CO2.

Ωστόσο, το υδρογόνο (ειδικά το «πράσινο» που παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ ως βασικό συστατικό του μελλοντικού ενεργειακού μείγματος του μπλοκ.

 

Σχέδια για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Η Ένωση σχεδιάζει να παράγει και να εισάγει συνολικά 20 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου ετησίως έως το 2030.

Οι υποστηρικτές λένε ότι αυτό θα βοηθήσει στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου, στην τροφοδοσία οχημάτων και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ορισμένοι τομείς όπως η βαριά βιομηχανία και οι μεταφορές είναι σχεδόν αδύνατο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα μόνο με την ηλεκτροδότηση. Απαιτούν ένα εύκολα μεταφερόμενο καύσιμο. Και το υδρογόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπάρχοντα δίκτυα φυσικού αερίου και εκπέμπει μόνο υδρατμούς όταν καίγεται, είναι ο τέλειος υποψήφιος.

Ενώ η Ολλανδία και πολλοί άλλοι κατασκευάζουν μανιωδώς νέες υποδομές για τη μεταφορά του καυσίμου, οι προσπάθειές τους θα είναι μάταιες εκτός εάν κλιμακωθεί παράλληλα η παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Επί του παρόντος, το πράσινο υδρογόνο αντιπροσωπεύει μόνο το 1% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής υδρογόνου. Είναι επίσης περίπου 3 φορές πιο ακριβό από το γκρίζο αντίστοιχο, που παράγεται από πηγές ορυκτών καυσίμων.

 

Ανερχόμενη δύναμη η τεχνολογία αέρα προς υδρογόνο

Μια λύση που δείχνει πολλά υποσχόμενη είναι η τεχνολογία αέρα προς υδρογόνο, η οποία αξιοποιεί τη δύναμη του υπεράκτιου ανέμου και τεράστιων ποσοτήτων νερού για την παραγωγή υδρογόνου χωρίς ορυκτά. Το πρώτο εργοστάσιο αυτού του τύπου άνοιξε τον Σεπτέμβριο στις ακτές του Le Croisic της Γαλλίας.

Σήμερα παράγει μισό τόνο υδρογόνου την ημέρα. Μόνο ένα κλάσμα από αυτό που χρειάζεται, αλλά μια αξιοσημείωτη αρχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης