Διεθνή

Bloomberg: Ποιο είναι το μέλλον για τη Γάζα μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς;

Bloomberg: Ποιο είναι το μέλλον για τη Γάζα μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς;

Οι παράμετροι των εχθροπραξιών στη Γάζα όπως παρουσιάζονται στο άρθρο του Καρλ Μάιερ στο BLOOMBERG

Για τη μελλοντική κατάσταση στη Γάζα μόλις το Ισραήλ τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία για την καταστροφή της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, κάνει αναφορά ο Καρλ Μάιερ στο BLOOMBERG, επισημαίνοντας τις συνέπειες για τις αντιμαχόμενες πλευρές και για τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα γράφει ότι ενώ η επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει ακόμη μήνες, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν τις επιλογές που θα έχουν για να διευθύνουν τη Γάζα μετά τη σύγκρουση: Μια πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει αμερικανικά και πιθανώς αραβικά και ευρωπαϊκά στρατεύματα, μια επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης σύμφωνα με αυτή που επέβλεπε μια Συνθήκη Αιγύπτου-Ισραήλ του 1979 ή θέση του εδάφους υπό προσωρινή εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί το επόμενο έτος, η ιδέα να τεθούν στο έδαφος οι αμερικανικές μπότες, ακόμη και μια συμβολική δύναμη, εγκυμονεί ιδιαίτερο κίνδυνο, γράφουν οι Peter Martin και Jennifer Jacobs.

Όλες αυτές οι ιδέες έχουν τα μειονεκτήματά τους, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: Κανένας από τους δύο πρωταγωνιστές στις τρέχουσες μάχες, το Ισραήλ και η Χαμάς η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να διοικούν τον θύλακα.

Το Ισραήλ είχε ανεχθεί την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα, αλλά η επίθεση που σκότωσε περίπου 1.400 ανθρώπους και πήρε περισσότερους από 200 ομήρους, τροφοδότησε την προσπάθεια εξαφάνισης της ομάδας. Το αν αυτό είναι δυνατό, παραμένει ανοιχτό ερώτημα.

Τα αντίποινα του Ισραήλ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 8.500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς. Μια ολονύκτια επίθεση σε καταυλισμό προσφύγων που το Ισραήλ είπε ότι χρησιμοποιήθηκε από τη Χαμάς ως κέντρο εκπαίδευσης προκάλεσε καταδίκη σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία διαχειρίζεται τη Δυτική Όχθη, θα ήταν σε θέση να διευθύνει τη Γάζα ακόμα κι αν το ήθελε.

Η ίδια η Δυτική Όχθη απειλεί να γίνει ένα νέο μέτωπο εν μέσω εκτεταμένων συλλήψεων από το Ισραήλ, αυξανόμενου αριθμού νεκρών και οικονομικής ύφεσης.

Για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος που θα κυβερνά τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη σε ειρήνη με το γειτονικό Ισραήλ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης