Ενέργεια

EnBW: Προσαρμοσμένο EBITDA 4,9 δισ και κέρδη 2,36 δισ στο 9μηνο - Προς επενδύσεις 4,5 δισ

EnBW: Προσαρμοσμένο EBITDA 4,9 δισ και κέρδη 2,36 δισ στο 9μηνο - Προς επενδύσεις 4,5 δισ

Αποτέλεσμα εννιαμήνου καλύτερο από το αναμενόμενο και προσμονή καλύτερων επιδόσεων για ολόκληρο το έτος

Η EnBW Energie Baden-Württemberg AG είχε έσοδα περίπου 34,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και λειτουργικά κέρδη του Ομίλου (προσαρμοσμένα EBITDA) 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ τους πρώτους 9 μήνες του οικονομικού έτους 2023.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα της γερμανικής ενεργειακής εταιρείας ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο και σημαντικά υψηλότερο από ό,τι την περσινή περίοδο (αύξηση 64,6%), η οποία επηρεάστηκε σοβαρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό δείχνει ότι η θετική τάση κερδών κατά το πρώτο εξάμηνο συνεχίστηκε και στο τρίτο τρίμηνο. Ως εκ τούτου, η προηγούμενη καθοδήγηση για το πλήρες έτος 2023 (4,7 δισ. ευρώ σε 5,2 δισ. ευρώ) έχει αναθεωρηθεί τόσο σε επίπεδο Ομίλου όσο και σε επίπεδο τομέα.

Έχοντας βάση τα κέρδη του Ομίλου τους πρώτους 9 μήνες, η EnBW αναμένει πλέον προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 5,9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ για ολόκληρο το έτος.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου που αποδίδονται στους μετόχους της EnBW AG αυξήθηκαν σε 2,36 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο (προηγούμενο έτος: 1,1 δισ. ευρώ).

Ο κύριος μοχλός της αύξησης από έτος σε έτος ήταν ο τομέας Υποδομή Βιώσιμης Γενιάς. Εκεί, η συνεχιζόμενη θετική απόδοση κερδών κατά το τρίτο τρίμηνο στην παραγωγή θερμικής ενέργειας και στις συναλλαγές ενέργειας ως αποτέλεσμα της υψηλής αστάθειας της αγοράς οδήγησε σε σημαντική αύξηση των κερδών στα 3,5 δισ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2023 (αύξηση 82,4%). Οι θετικοί παράγοντες περιελάμβαναν τις συνεχιζόμενες υψηλότερες τιμές χονδρικής για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και την απουσία αρνητικών επιπτώσεων σχετικά με τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την προμήθεια φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει το έλλειμμα ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

 

Μεγαλύτερες και οι ακαθάριστες επενδύσεις

Η τάση στις ακαθάριστες επενδύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο. Στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, οι ακαθάριστες επενδύσεις ήταν υψηλότερες τους πρώτους εννέα μήνες του οικονομικού έτους 2023 σε σχέση με τους πρώτους εννέα μήνες του προηγούμενου έτους (αύξηση 52%). Σχεδόν το 80% των επενδύσεων στόχευαν έργα ανάπτυξης.

 

Σχέδια για νέες επενδύσεις 4,5 δισ. ευρώ

Τα χαρμόσυνα νέα ωθούν την εταιρεία στο να κάνει σχέδια για καινούργιες επενδύσεις στις νέες μορφές ενέργειες όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του Οικονομικού Διευθυντή της, Thomas Kusterer.

«Τα καλά μας κέρδη τους πρώτους 9 μήνες διασφαλίζουν τις αναπτυξιακές μας επενδύσεις στην ταχεία υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης.

Τελικά, σχεδιάζουμε να επενδύουμε κατά μέσο όρο 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά θα διατεθούν για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την υποδομή δικτύου και την υποδομή φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και φιλική προς το κλίμα, αποσπώμενη παραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Περίπου το 80% των επενδύσεών μας θα γίνει στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης