Μπλε Κέδρος: Τα νέα πρότζεκτ και το ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη

Μπλε Κέδρος: Τα νέα πρότζεκτ και το ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη

Το ΣτΕ δίνει «παράταση» έξι μηνών στις κρατικές υπηρεσίες για να προετοιμάσουν τον διαγωνισμό για τη μελέτη κατεδάφισης των επίμαχων ορόφων του ξενοδοχείου της Coco-Mat στην Ακρόπολη

 

Έχοντας σε εξέλιξη δύο νέα ξενοδοχειακά πρότζεκτ, η «Μπλε Κέδρος» συνεχίζει να επενδύει στρατηγικά στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Εντωμεταξύ, οι εξελίξεις σχετικά με το ξενοδοχείο της Coco-Mat στην Ακρόπολη συνεχίζουν να μονοπωλούν τη δημοσιότητα. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περιπλέκει έτι περαιτέρω την ήδη δύσκολη συνθήκη, καθώς μετατίθεται το βάρος της κατεδάφισης των δύο ψηλότερων ορόφων κτηρίου στις κρατικές υπηρεσίες.


Το δικαστικό σήριαλ γύρω από το 10όροφο κτήριο, οι δύο τελευταίο όροφοι του οποίου κρίθηκαν αυθαίρετοι, που κρατεί από το 2017, αντανακλά και στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Όπως σημειώνεται στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023, οι υποχρεώσεις του Ομίλου παρουσιάστηκαν αυξημένες ως προς το σύνολο του Ενεργητικού, από 3,23% που ήταν στα τέλη του 2022 ανέβηκαν στο 9,16%, καθώς προστέθηκε το πρόστιμο που επιβλήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων για το εν λόγω ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού́ Φαλήρου 5.

Πάντως η εταιρεία βεβαίωνε στις οικονομικές της καταστάσεις ότι έχει λάβει προβλέψεις που αφορούν την καταβολή των προστίμων, ενώ διαθέτει και τους αναγκαίους πόρους, προκειμένου να προβεί σε εργασίες αποκατάστασης εφόσον απαιτηθεί. Στην επισκόπηση το ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή λογιστή, σημειώνεται ότι η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου που στεγάζει το ξενοδοχείο COCO-MAT ATHENS BC επηρεάζεται ουσιωδώς τόσο από το ιστορικό της νομικής - πολεοδομικής υπόθεσης, όσο και από την πορεία των εν εξελίξει νομικών ενεργειών.

Η νέα απόφαση του ΣτΕ δίνει «παράταση» έξι μηνών στις κρατικές υπηρεσίες για να προετοιμάσουν τον διαγωνισμό για τη μελέτη κατεδάφισης των επίμαχων ορόφων, καθώς η εταιρεία αρνήθηκε να αναλάβει τη διαδικασία, με το επιχείρημα ότι είναι μια πολύπλοκη και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία. Έτσι, αυτή ανατίθεται, όπως προβλέπεται από τον νόμο, στις κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες όμως με υπόμνημα δηλώνουν αντίθετες στην ανάληψη αυτού του έργου. Τροπή που προοιωνίζεται νέες καθυστερήσεις.

Χαρτοφυλάκιο 36 ακινήτων

Εντωμεταξύ, στο πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της «Μπλε Κέδρος» στο Κουκάκι, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου 2023, προκειμένου η εισηγμένη να ανακατασκευάσει τον σταθμό οχημάτων στην οδό Φαλήρου 22 μετατρέποντάς τον σε ξενοδοχείο 113 δωμάτιων. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται σε 24 μήνες.
Όπως είχε επισημάνει ο συνιδρυτής και πρόεδρος της «Μπλε Κέδρος», κ. Μάικ Ευμορφίδης, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, το εν λόγο ακίνητο έχει περάσει 2-3 φορές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και έχει ύψος 24 μέτρα. Η συνολική δομημένη επιφάνεια της νέας μονάδας θα είναι 4.800 τ.μ. και θα πιστοποιηθεί κατά Leed Gold.
Το δεύτερο ξενοδοχειακό πρότζεκτ που βρίσκεται στα σκαριά στην Αθήνα αφορά σε διατηρητέο ακίνητο, επιφάνειας 814 τ.μ., στην οδό Φειδίου, το οποίο αποκτήθηκε από τη «Μπλε Κέδρος» τον περασμένο Απρίλιο, έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2023 περιλάμβανε 36 ακίνητα, συνολικής εύλογης αξίας 108,23 εκατ. ευρώ έναντι 101,3 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Η αποτίμηση έγινε από τους ανεξάρτητους εκτιμητές της εταιρείας «Solum Property Solutions» (Π. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΝ. ΙΚΕ). Η αύξηση της αξίας των ακίνητων στο εξάμηνο αντιστοιχεί σε 6,76% σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους. Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο των 36 ακίνητων της εταιρείας και των θυγατρικών της αποτελείται από 28 κτήρια, εκ των οποίων τα 22 είναι εκμισθωμένα και 8 οικόπεδα/αγροτεμάχια.


Τα μεγέθη του ομίλου

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου, που αφορά σε έσοδα από μισθώματα, ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε 3,318 εκατ. έναντι 3,05 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 8%. Σημειώνεται ότι κατά το 2022, οι περισσότερες μισθώσεις ακινήτων του ομίλου κρίθηκε ότι αποτελούσαν πληττόμενες από την Covid-19 επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου τα μισθώματα μειώθηκαν κατά περίπτωση κατά 40% ή 100% βάσει σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Για τις περιπτώσεις που η μείωση ήταν 100%, η εταιρεία έλαβε αποζημίωση από το κράτος στο 60% του μισθώματος. Τα εν λόγω μέτρα δεν ίσχυσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών να είναι αυξημένος.

Τα κέρδη του ομίλου από αναπροσαρμογή των επενδύσεων στην εύλογη τους αξία κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 2,76 εκατ. έναντι κέρδους 6,76 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Αυξήσεις που αντικατοπτρίζουν την ανοδική τάση στις τιμές των ακίνητων κατά τα δύο τελευταία έτη λόγω της συνολικής βελτίωσης του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Επιπλέον, κατά το 2022 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην αξία των ακινήτων καθώς η οικονομία ανέκαμπτε από την πανδημία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης