Χρηματιστήριο & Αγορές

S&P: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών μετά τα αποτελέσματα 9μήνου 2023 – Μέρισμα το 2024 μετά από 15 χρόνια

S&P: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών μετά τα αποτελέσματα 9μήνου 2023 – Μέρισμα το 2024 μετά από 15 χρόνια
Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν την τελική έγκριση των εποπτικών αρχών για τη διανομή μερισμάτων το 2024
Ιδιαίτερα θετικές θεωρεί τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών μετά τα αποτελέσματα 9μηνου ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, που εκτιμά πως το 2024, για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια, θα δώσουν μέρισμα στους μετόχους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του S&P «Global Banks Country-By-Country Outlook 2024 - Forewarned Is Forearmed», την οποία σας παρουσιάζει το Bankingnews, «οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να απολαμβάνουν ισχυρό ενδιαφέρον για τα κόκκινα δάνειά τους χάρη στο έντονο ενδιαφέρον από τους ξένους φορείς εξυπηρέτησης επισφαλών χρεών.

Δεδομένων αυτού και των νέων δανείων προς πιο υγιείς επιχειρήσεις, ο δείκτης των εγχώριων NPE αναμένεται να μειωθεί κάτω από 5% έως το τέλος του 2025 μέσω πωλήσεων και οργανικών ανακτήσεων».
Εκτιμάται δε ότι για τις περισσότερες τράπεζες το οργανικό κόστος του κινδύνου τους επόμενους 12-18 μήνες θα παραμείνει κοντά στις 80 μονάδες βάσης.
Η ποιότητα του κεφαλαίου εξακολουθεί να είναι αδύναμη ενώ οι προοπτικές βελτίωσης παραμένουν χαμηλές, περιορίζοντας τις αξιολογήσεις των τραπεζών.
Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις αποτελούν πάνω από το 65% της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και αποσβένονται σε μικρά ποσά.

Η κερδοσκοπική ικανότητα των τραπεζών βελτιώνεται.
Το χαμηλότερο κόστος κινδύνου, τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια, τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες, η επανάληψη της πιστωτικής ζήτησης και η βελτιωμένη λειτουργική αποτελεσματικότητα υποστηρίζουν τα κέρδη.
Επίσης, λέει o S&P, Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξορθολογήσει τις δραστηριότητές τους μέσω δεικτών κόστους-αποτελεσματικότητας και πωλήσεων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα οι δείκτες κόστους προς εισόδημα να βελτιωθούν στο 40% ή κάτω κατά μέσο όρο.
Τα δε επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών επωφελούνται από τα αυξημένα επιτόκια.
Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση, αναμένεται αύξηση 3% το 2024, έναντι επέκτασης 1% το 2023 και 6% το 2022.
Για το 2024, ο δείκτης NPEs θα διαμορφωθεί στο 5,4% έναντι 5,9% το 2023 και 6,6% το 2022, ενώ εκτιμάται απόδοση (RoAA - Return on average assets) περί το 1%.

Βασικές υποθέσεις

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ είναι πιθανό να μειωθεί το 2023, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, στο 2,5%, υποστηριζόμενη από τις επενδύσεις, τον υψηλότερο τουρισμό, τη μείωση της ανεργίας και την ευρύτερη πιστωτική στήριξη του ιδιωτικού τομέα.
Ο τομέας του τουρισμού τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά - τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε το καλύτερο α’ εξάμηνο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται ρεκόρ, ενώ οι εισπράξεις από ταξίδια και μεταφορές τους πρώτους επτά μήνες του έτους ήταν 118% έναντι του 2019.

Η ζήτηση για επισφαλή ελληνικά δάνεια θα συνεχίσει να είναι υψηλή.

Οι θετικές προοπτικές στην αγορά ακινήτων και οι αυξημένες προοπτικές ανάκαμψης λόγω των μεταρρυθμίσεων στον δικαστικό τομέα θα την ενισχύσουν.
Παράλληλα, η συνεχιζόμενη απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει τη ζήτηση για νέα εταιρικά δάνεια.
«Αναμένουμε ότι τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών θα αυξηθούν κατά 3%-4%, αν και η πιθανότητα υποαπόδοσης παραμένει υψηλή λόγω οικονομικών κινδύνων» αναφέρει η Standard & Poor’s.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ξαναρχίζουν τις πληρωμές μερισμάτων, για πρώτη φορά από το 2009, με το πράσινο φως από τις εποπτικές αρχές να αναμένεται από το 2024.
Σημειώνεται πως η διάθεση μετοχών ελληνικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στην ιδιοκτησία των τραπεζών.

Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης