Intrakat: Στόχος τα 2,5 δισ ανεκτέλεστο στην αγορά της Ρουμανίας

Intrakat: Στόχος τα 2,5 δισ ανεκτέλεστο στην αγορά της Ρουμανίας
Ο στόχος της τριετίας έχει ορισθεί στα 750MW εγκατεστημένης ισχύος, με την αξιοποίηση του ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ

Στις αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο Όμιλος Intrakat, που μετά την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ διαθέτει ένα ανεκτέλεστο ύψους 5 δισ. ευρώ. Παρέχοντας μία ένεση ρευστότητας ύψους 85 εκατ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ από την ημέρα που ολοκληρώθηκε η εξαγορά της, η Intrakat βάζει σε τροχιά την αναδρομολόγηση των έργων που έχει σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι το μετρό Θεσσαλονίκης για το οποίο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, δήλωσε, εχθές, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, την πεποίθηση ότι βγάζει εισιτήριο για τον Νοέμβριο του 2024. Από την ημέρα που η ΑΚΤΩΡ πέρασε στην Intrakat, το έργο τρέχει προς ολοκλήρωση. Όπως περιέγραψε, είναι στο στάδιο εγκατάστασης των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, αφού έγιναν και αποπληρώθηκαν οι απαραίτητες παραγγελίες.

Συγχρόνως, ο κ. Εξάρχου επαναβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον του Ομίλου για την αγορά της Ρουμανίας, όπου και θα επιδιώξει να χτίσει ένα ανεκτέλεστο της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ. Σήμερα, η ΑΚΤΩΡ διαθέτει στη ρουμανική αγορά ανεκτέλεστο ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, ο Όμιλος Intrakat εστιάζει στα έργα του ΒΟΑΚ όπου συμμετέχει στο ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη, ενώ έχει στο χαρτοφυλάκιό του και το δημόσιο έργο από Νεάπολη ως Άγιο Νικόλαο. Όσον αφορά στο έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης, εκεί είναι σε αναμονή της δικαστικής απόφασης για την προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας της Intrakat επισήμανε πως ο Όμιλος δεν θα χρειαστεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε ορίζοντα τουλάχιστον εξαμήνου και δεν έχει στο προσκήνιο νέες εξαγορές.


Έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας


Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Όμιλος διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 1,8 GW, που απαρτίζεται από έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW και από φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ εκτιμάται πως θα αποφέρει σε ετήσια βάση λειτουργικά EBITDA ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος της τριετίας έχει ορισθεί στα 750MW εγκατεστημένης ισχύος, με την αξιοποίηση του ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο κλάδος των ΑΠΕ συνέβαλε στον κύκλο εργασιών του Ομίλου για πρώτη φορά, με τα έσοδά του να ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA ανήλθε σε €1 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 15% του συνόλου των ενοποιημένων EBITDA.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, μέσω της θυγατρικής INTRA-S ENERGY M.A.E., η εταιρεία αναδείχθηκε μειοδότης σε διαγωνισμό της ΡΑΑEΥ για την κατασκευή 3 αποθηκευτικών σταθμών, συνολικής ισχύος 100 MW, σε Εύβοια και Ροδόπη.

Ως προς τις προκλήσεις του κλάδου στη χώρα μας, ο κ. Εξάρχου επανέλαβε, όπως είπε και στο Greek Investment Conference της Morgan Stanley, ότι ο μεγάλος ανταγωνισμός, με δεδομένη τη συμφόρηση στα δίκτυα, περιορίζει τις δυνατότητες νέων παικτών να εισέλθουν στην αγορά. Εστίασε επίσης στις δυσλειτουργίες που δημιουργούν στον κλάδο παίκτες που έχουν μεν άδειες παραγωγής ΑΠΕ, αλλά αδυνατούν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις. Ανέδειξε, δε, τη μεγάλη δυσκολία στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων εξαιτίας της έλλειψης επαρκών διασυνδέσεων της χώρας μας με διευρωπαϊκά δίκτυα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης