Eurelectric: Επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού με στόχο την κλιματική και ενεργειακή ασφάλεια

Eurelectric: Επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού με στόχο την κλιματική και ενεργειακή ασφάλεια
Η Ε.Ε. πλησιάζει στο τέλος ενός νομοθετικού κύκλου που έθεσε τη δράση για το κλίμα στο επίκεντρο

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα αποδειχθούν καταλυτικής σημασίας για την επιτυχία της ατζέντας της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια. Ενάντια σε μια σειρά αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής και κρίσης του κόστους ζωής, το Μανιφέστο της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας για το 2024-2029 καλεί τους ιθύνοντες για την χάραξη πολιτικής να τηρήσουν τις υποσχέσεις της Πράσινης Συμφωνίας επιταχύνοντας τον εξηλεκτρισμό, ενδυναμώνοντας τους καταναλωτές και εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Η Ε.Ε. πλησιάζει στο τέλος ενός νομοθετικού κύκλου που έθεσε τη δράση για το κλίμα στο επίκεντρο. Σήμερα, διάφορες προκλήσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα στρέφουν εκ νέου το επίκεντρο της ατζέντας της Ε.Ε. στην ενεργειακή ασφάλεια.

«Αντιμετωπίζουμε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν, όταν πραγματοποιήθηκαν οι προηγούμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σήμερα, η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι μόνο η λύση για την κλιματική κρίση, αλλά και ένα κρίσιμο μέσο για τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης με εγχώρια καθαρή και ανανεώσιμη παραγωγή». – ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby.

Η επόμενη νομοθετική περίοδος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί σωστά κάθε συμφωνημένος στόχος, ξεκινώντας από τα προγράμματα «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους» και «Δέσμη Μέτρων “Fit for 55”».

«Οφείλουμε στις επόμενες γενιές να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις της Πράσινης Συμφωνίας και να μετατρέψουμε τους κανόνες και τους νόμους σε πραγματικές αλλαγές στην καθημερινότητα» – πρόσθεσε o Kristian Ruby.

Σχέδιο δράσης για τον εξηλεκτρισμό

Σήμερα, η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί μόνο το 23% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η Ε.Ε. εργάζεται σκληρά για την από-ανθρακοποίηση, η λειτουργία της οικονομίας εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα. Η επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού πρέπει να καταστεί βασικός στόχος για την επόμενη Επιτροπή για να τερματίσει τον εθισμό στα ορυκτά καύσιμα. Ως εκ τούτου, η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας ζητά ένα σχέδιο δράσης για τον εξηλεκτρισμό με μέτρα που απαιτούνται για τη δραστική επιτάχυνσή του.

Ένα τέτοιο μέτρο είναι η αναδιαμόρφωση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας. Το «σχέδιο δράσης για το δίκτυο της Ε.Ε.» είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα, αλλά σίγουρα όχι το τελευταίο. Οι νέοι ιθύνοντες χάραξης πολιτικής θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης θα επεκταθούν και θα ψηφιοποιηθούν για να ανταποκριθούν σε ένα μέλλον με αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τέλος, οι καταναλωτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην από-ανθρακοποίηση της Ευρώπης. Η επόμενη Επιτροπή θα πρέπει να προωθήσει τη συμμετοχή των καταναλωτών σε αυτή τη μετάβαση διευκολύνοντας την υιοθέτηση εξυπνότερων και ενεργειακά πιο αποδοτικών ηλεκτρικών τεχνολογιών

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης