Δύο νέα «πράσινα» κτήρια για το Ινστιτούτο Παστέρ

Δύο νέα «πράσινα» κτήρια για το Ινστιτούτο Παστέρ

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. για τα δύο υπερσύγχρονα «πράσινα» κτήρια που θα αποτελέσουν το Κέντρο Ερευνών Παθογόνων Παραγόντων του Εθνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Το έργο, προϋπολογισμού 14.508.000 ευρώ, είναι ενταγμένο στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και στόχο έχει την προσέλκυση στη χώρα μας ερευνητικών προγραμμάτων ευρωπαϊκής εμβέλειας για νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, συμβάλλοντας στην αναστροφή του brain drain.

Ο διαγωνισμός, που είναι στον αέρα, αφορά στην κατασκευή δύο νέων υπερσύγχρονων κτηρίων μηδενικών εκπομπών, ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, συνολικής επιφάνειας 4.845 τ.μ. Τα δύο νέα κτήρια, επονομαζόμενα ως LAB και HUB, θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα κτήρια 5 και 6 του Ινστιτούτου Παστέρ, με προδιαγραφές ώστε να πιστοποιηθούν ως «Net Zero Energy and Carbon Emission».

Τα εργαστήρια του Κέντρου

Το νέο κτήριο Ερευνητικών Εργασιών – LAB θα στεγάσει Επιστημονικά Εργαστήρια Βιοασφάλειας, εξοπλισμένα με ρομποτικά συστήματα, καθώς και απλά επιστημονικά εργαστήρια του Κέντρου. Θα περιλαμβάνει δύο υπόγεια και έξι υπέργειες στάθμες. Το νέο κτήριο Γραφείο και Εκπαίδευσης – HUB θα περιλαμβάνει ένα υπόγειο και τέσσερις υπέργειες στάθμες. Στο ισόγειο και τον ημιώροφο θα στεγάζονται αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκη. Επίσης θα υπάρχει αίθουσα σεμιναρίων, αλλά και χώρος εστίασης για τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο Κέντρο Ερευνών θα επιτρέψει την αύξηση του εργατικού δυναμικού του Ινστιτούτου, με πρόβλεψη για 65 ερευνητές/ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες, 48 ειδικούς τεχνικούς επιστήμονες και 37 διοικητικούς υπαλλήλους.
Η σύνδεση των νέων κτηρίων με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Παστέρ θα εξασφαλίζεται από 3 πεζογέφυρες. Τα δύο κτήρια μεταξύ τους θα ενωθούν με εναέριο συνδετήριο διάδρομο. Αντίστοιχα θα συνδεθούν με εναέριες γέφυρες και με τα υφιστάμενα κτήρια 7 και 8. Η συνολική μεικτή επιφάνεια των διαδρόμων θα είναι 71,45 τ.μ.
Έτσι, η επικοινωνία όλων των εγκαταστάσεων θα επιτυγχάνεται τόσο με ανοιχτές διαδρομές, όσο και με κλειστές σε συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας. Τα νέα κτήρια αξιοποιούνται στο πλαίσιο του σχεδιασμού ως κόμβοι.
Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 30 Ιανουαρίου 2024. Η διάρκεια της σύμβασης είναι δύο έτη από την ημέρα της υπογραφής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης