Ποια έργα μένουν… Αθήνα και ποια φεύγουν με την Ανάπλαση Α.Ε.

Ποια έργα μένουν… Αθήνα και ποια φεύγουν με την Ανάπλαση Α.Ε.

Η αλλαγή σκυτάλης στον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας έφερε και μία αναδιάταξη του χάρτη των έργων, μικρού και μεσαίου μεγέθους. Η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. πήρε, με την τελευταία τροπολογία του 2023, τον δρόμο για την κεντρική διοίκηση, ξεσηκώνοντας ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τη μπαγκέτα πια για τα έργα που προχωρούν ή σχεδιάζονται, υπό την ομπρέλα της νυν Ανάπλαση Α.Ε. όπως μετονομάστηκε, δεν κρατά ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, που έχει όμως στη φαρέτρα του τις μεγάλες αναπλάσεις της πρωτεύουσας.

Εμβληματικότερο έργο είναι φυσικά η Διπλή Ανάπλαση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ελαιώνα. Η νέα δημοτική αρχή θα κληθεί να βάλει τη δική της σφραγίδα στη δεύτερη φάση, που αφορά τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στην κατασκευή του νέου γηπέδου στον Βοτανικό, ο Δήμος Αθηναίων είναι η αναθέτουσα αρχή, άρα θα επιβλέπει και την εκτέλεση των έργων.
Ο φιλόδοξος στόχος που είχε τεθεί από τον πρώην δήμαρχο, κ. Κώστα Μπακογιάννη, ήταν η νέα στέγη του Παναθηναϊκού να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει την αθλητική σεζόν 2026-2027. Οι υπογραφές με την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΕΤΚΑ έπεσαν τον περασμένο Μάιο, έναντι 119.999.832 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 36 μήνες. Επί του παρόντος εκτελούνται πρόδρομες εργασίες. Υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτείται με 115 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και ακόμη 8 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός του δήμου, που βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία στον Ελαιώνα του μεγαλύτερου πάρκου της πόλης, έκτασης 215 στρεμμάτων. Η δημοπράτηση του έργου για τη διαμόρφωση πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού, ύψους 37,2 εκατ. ευρώ, έχει ορισθεί για τις 9 Ιανουαρίου.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα έφεραν νέα δεδομένα για τη ριζική ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου. Το έργο ανέλαβε το 2022 η Δομοκράτ, με προσφορά 818.504 ευρώ, χρειάστηκε όμως συμπληρωματικός προϋπολογισμός 1,2 εκατ. ευρώ για υποστηρικτικές εργασίες της ανασκαφής. Εντωμεταξύ, με χρηματοδότηση ύψους 3,215 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε ο Δήμος Αθηναίων, θα μπει μπροστά η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ωδείου Αθηνών, έκτασης 9 στρεμμάτων.

Ανάπλαση χωρίς…Αθήνα

Σήμερα, βάσει του μέχρι πρότινος ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όλα τα έργα της Ανάπλαση Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Η ανώνυμη εταιρεία, της οποίας η γεωγραφική κάλυψη «επεκτάθηκε» στο σύνολο της επικράτειας με την κυβερνητική τροπολογία, έχει στο χαρτοφυλάκιό της μία σειρά έργων και μελετών, που περνούν στην εποπτεία των υπουργών Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού και Εσωτερικών.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην υλοποίηση μελετών για το πρόγραμμα των πάρκων τσέπης του δήμου Αθηναίων, καθώς και σε έργα αναβάθμισης παιδικών χαρών και ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων. Τρέχει επίσης το εμβληματικό πρόγραμμα «Πρόσοψη» που επιδοτεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή τους. Η Ανάπλαση Αθήνας πραγματοποίησε και τους διαγωνισμούς για τις αρχιτεκτονικές μελέτες των σταθμών της Γραμμής 4 του μετρό που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αθηναίων.

Βεβαίως στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθεί η ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, ένα έργο προϋπολογισμού 5,87 εκατ. ευρώ, που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο νέος Δήμαρχος προεκλογικά δεσμεύτηκες ότι θα ανοίξει την κυκλοφορία για τα οχήματα στη Βασιλίσσης Όλγα, εξαγγελία που έγινε αφορμή να γνωστοποιηθεί ότι, παρότι η σύμβαση του έργου είναι ενεργή, έχει προκύψει μία μέχρι πρότινος άγνωστη αρχαιολογική ανασκαφή.
Ενδιαφέρον έχουν τα έργα πολιτισμού με τα οποία καταπιάνεται η Ανάπλαση Α.Ε. Λίγες ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων υπεγράφη με τη GDM Assets η σύμβαση για το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου όπου θα στεγαστεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas. Η εταιρεία έχει κάνει και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το φιλόδοξο πλάνο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης