Ενέργεια

Reuters: Η αμερικανική βενζίνη βρίσκει νέα αγορά στην Αυστραλία

Reuters: Η αμερικανική βενζίνη βρίσκει νέα αγορά στην Αυστραλία

Η πτώση στην τιμή του καυσίμου των ΗΠΑ λόγω της ξηρασίας και της έλλειψης νερού στη Διώρυγα του Παναμά, άνοιξαν το δρόμο για καινούργιους προορισμούς

Η χαμηλότερη αμερικανική ζήτηση βενζίνης (η υψηλότερη παραγωγή καυσίμου μετά την επιστροφή των διυλιστηρίων από τη φθινοπωρινή συντήρηση) και οι φθηνότερες τιμές λόγω της υπερπαραγωγής και των προβλημάτων διαμετακόμισης στη Διώρυγα του Παναμά, προκάλεσαν ορισμένες σπάνιες αποστολές φορτίων βενζίνης από τις ΗΠΑ σε μέρη όπως η Μοζαμβίκη και η Αυστραλία, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δεδομένα παρακολούθησης πλοίων.

Το δεξαμενόπλοιο STI Madison (ναυλώθηκε από την Atlantic Trading & Marketing της TotalEnergies), φόρτωσε 700.000 βαρέλια βενζίνης από το διυλιστήριο της Marathon Petroleum στο Garyville της Λουιζιάνα στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 και αναμένεται να εκφορτώσει στο Σίδνεϊ περί τα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με Στοιχεία παρακολούθησης πλοίων LSEG που επικαλείται το Reuters.

Αυτό θα ήταν το πρώτο φορτίο βενζίνης από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία σε σχεδόν 3 χρόνια, καθώς οι προμήθειες βενζίνης στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ είναι αρκετά φθηνές τώρα.

Οι έμποροι, ωστόσο, δεν αναμένουν αύξηση των αποστολών από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία, διότι εκτιμούν οι διαφορές τιμών θα μειωθούν βραχυπρόθεσμα.

Τα διυλιστήρια στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ μείωσαν τις τιμές της βενζίνης για εξαγωγές, λόγω της ξηρασίας και της έλλειψης νερού στη Διώρυγα του Παναμά, όπου η κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει περιοριστεί εδώ και μήνες.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, η Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ ήταν η φθηνότερη πηγή βενζίνης για σχεδόν όλους στη λεκάνη του Ατλαντικού, είπε στο Reuters τότε ο Philip Jones-Lux, αναλυτής βενζίνης στην εταιρεία παροχής δεδομένων Sparta Commodities.

Λόγω των περιορισμών στη Διώρυγα του Παναμά, ο αριθμός των φορτίων βενζίνης από τις Ηνωμένες Πολιτείες που διέρχονται από το κανάλι ήταν σχεδόν ο μισός τον Νοέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, σημειώνει το Reuters.

Η προσφορά βενζίνης στις ΗΠΑ είναι επίσης υψηλότερη, λόγω της εποχικής πτώσης της ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ η οποία έχει αυξήσει τα εμπορικά αποθέματα προϊόντων πετρελαίου στην Αμερική τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ πέφτουν και θα μπορούσαν να μειωθούν κάτω από τα 3 δολάρια για πρώτη φορά από το 2021, εν μέσω υποτονικής ζήτησης, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Patrick De Haan της GasBuddy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης