Στην τελική φάση δύο αρδευτικά ΣΔΙΤ ύψους 304 εκατ. ευρώ

Στην τελική φάση δύο αρδευτικά ΣΔΙΤ ύψους 304 εκατ. ευρώ
Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει μία σειρά υποδομών και συνοδών έργων

Στην επόμενη πίστα περνούν δύο διαγωνισμοί αρδευτικών έργων ΣΔΙΤ σε Πελοπόννησο και Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 304,73 εκατ. ευρώ. Τα δύο έργα ΣΔΙΤ για την κατασκευή του Φράγματος Μιναγιώτικο και την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων Ταυρωπού μπαίνουν σε τροχιά κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Ενδιαφερόν έχουν εκδηλώσει και στους δύο διαγωνισμούς τα σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, ΜΕΤΚΑ - Intrakat - Μεσόγειος και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Άβαξ.

Ειδικότερα, με αποφάσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Διονύσιου Σταμενίτη, εγκρίνεται και για τα δύο έργα η ολοκλήρωση της φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου, η οποία είναι και η πλέον απαιτητική σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς. Αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Το κατασκευαστικό κόστος και των δύο έργων θα χρηματοδοτηθεί κατά 30% από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά στο Φράγμα Μιναγιώτικο, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, αυτό θα εξυπηρετεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των πρώην δημοτικών διαμερισμάτων Ευαγγελισμού, Φοινικούντας, Λαχανάδας και Φοινίκης της πρώην δημοτικής ενότητας Μεθώνης, Πηδάσου, Χωματάδας, Καλλιθέας και Αμπελακίων της πρώην δημοτικής ενότητας Πύλου -Μηλίτσης της πρώην δημοτικής ενότητας Αιπείας.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει μία σειρά υποδομών και συνοδών έργων. Ειδικότερα, θα κατασκευαστούν, εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας των δήμων Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος, το φράγμα, το αρδευτικό δίκτυο για την άρδευση έκτασης 35 χιλ. στρεμμάτων τα υδραγωγεία Λαχανάδας και Μηλίτσας και μία σειρά συνοδών έργων.

Αυτά αφορούν σε έργα οδοποιίας, δηλαδή αποκατάσταση τμημάτων υφιστάμενων αγροτικών οδών που πρόκειται να κατακλυστούν, 19,5 χλμ. οδικών προσβάσεων στη θέση του φράγματος, του κεντρικού αντλιοστασίου και περιμετρικά του ταμιευτήρα και μικρά τμήματα προσβάσεων κατά μήκος των αγωγών μεταφοράς νερού. Επίσης, θα γίνουν συνοδά έργα δανειοθαλάμων – αποθεσιοθαλάμων με τις αντίστοιχες προσβάσεις. Θα εγκατασταθεί και Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών (ΣΔΠ) απομακρυσμένου ελέγχου.

Το αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού, που εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115 χιλ. στρεμμάτων σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού και τα δίκτυα εφαρμογής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 128,75 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση για 25 χρόνια των εξής υποδομών: του κεντρικού προσαγωγού μήκους 18 χλμ., του πρωτεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 17 χλμ., του δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 69 χλμ., του τριτεύοντος δικτύου μήκους 685 χλμ., των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για τη σωστή λειτουργία του δικτύου και των επεμβάσεων που θα κριθούν απαραίτητες για την ανακαίνιση των έργων υδροληψίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης