Με διαδικασίες fast track επιταχύνουν τα data centers της Microsoft

Με διαδικασίες fast track επιταχύνουν τα data centers της Microsoft
Ο συνολικός χρόνος για την υλοποίηση της επένδυσης δεν δύναται να υπερβαίνει τα 15 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης

Με fast track διαδικασίες αδειοδότησης θα προχωρήσει το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft για τη δημιουργία συστάδας κέντρων δεδομένων στη χώρα μας, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η δημιουργία του πρώτου data center region του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, άνοιξε τον δρόμο για μια σειρά σημαντικών επενδύσεων σε data centers στη χώρα μας.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, εγκρίθηκε η χορήγηση κινήτρων στον επενδυτικό φορέα «Microsoft Operations 4733 Hellas ΜΑΕ» για την υλοποίηση της επένδυσης, που έχει ενταχθεί με απόφαση της ΔΕΣΕ από τον Απρίλιο του 2022 ως στρατηγική επένδυση.

Το σχέδιο φέρει τον τίτλο: «Επένδυση στον τομέα κατασκευής κέντρων δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπών συνοδευτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα (Investment in Data Centers in Greece)». Αφορά στη δημιουργία συγκροτήματος τριών Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων στην Αττική, ειδικότερα σε Σπάτα και Κορωπί. Το ύψος του σχεδίου είναι 976.168.800 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Ειδικότερα, το κόστος της επένδυσης επιμερίζεται ως εξής: για αγορά των οικοπέδων 77,4 εκατ. ευρώ, για τις κτηριακές εγκαταστάσεις 404,9 εκατ. ευρώ και για τεχνολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό 264,19 εκατ. ευρώ. Ποσό 229,62 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογισθεί για λειτουργικές δαπάνες οκταετίας.

Προϋποθέσεις και χρονοδιάγραμμα του σχεδίου

Στο επενδυτικό σχέδιο «Investment in Data Centres in Greece» αποδίδονται κίνητρο ταχείας αδειοδότησης, καθώς και κίνητρο χωροθέτησης, τα οποία για να ισχύσουν θα πρέπει ο επενδυτής να τηρήσει συγκεκριμένους όρους. Μεταξύ αυτών,  προσδιορίζονται τα ακίνητα στα οποία θα υλοποιηθεί η επένδυση. Το πρώτο εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα - Γιαλού - Βούλια - Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων - Λούτσας, του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής. Το δεύτερο και το τρίτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευασθούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.

Ο συνολικός χρόνος για την υλοποίηση της επένδυσης δεν δύναται να υπερβαίνει τα 15 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης. Μετά την παρέλευση των 15 ετών, χωρίς την ολοκλήρωση της επένδυσης για λόγους που αποδίδονται στον φορέα της επένδυσης, η επένδυση αποχαρακτηρίζεται και καταργούνται τα κίνητρα που έχουν δοθεί -ακόμα και τα φορολογικά-. Υπάρχει μάλιστα και κατ’ αποκοπή πρόστιμο ίσο τουλάχιστον με το μηδέν κόμμα μηδέν πέντε τοις εκατό (0,05%) και έως το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 100%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης