Antinero III: Διαγωνισμός 38 εκατ. ευρώ για την αντιπυρική προστασία των δασών

Antinero III: Διαγωνισμός 38 εκατ. ευρώ για την αντιπυρική προστασία των δασών
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών για τον διαγωνισμό του PPF είναι η Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024

Με διαγωνισμό ύψους άνω των 38 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα Antinero για την αντιπυρική προστασία των ετών 2024 και 2025. Η διαγωνιστική διαδικασία που τρέχει η ειδική μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ χωρίζεται σε επτά τμήματα, ανά γεωγραφική ενότητα, και αφορά καθαρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών με εγκεκριμένες μελέτες. 

Αντικείμενο του έργου είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση της εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών των ειδικών δασοτεχνικών έργων που αφορούν στην πυροπροστασία κατά το 2024, μέσω συγκεκριμενών επεμβάσεων καθαρισμού των δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, καθώς και αντιπυρική προστασία προστατευτικών και αισθητικών αναδασώσεων.

Ο εν λόγω διαγωνισμός αφορά στα δασικά οικοσυστήματα των περιοχών Βοιωτίας και Φθιώτιδας. Ειδικότερα, των Δασαρχείων Αταλάντης, Σπερχειάδας, Λαμίας, Θήβας, Λειβαδιάς, Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρπενησίου, Αγιάς, Ελασσόνας, Τσοτυλίου, Δράμας, Νευροκοπίου Νιγρίτας, Σερρών, Σιδηροκάστρου και της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς ή και της ταχείας εξάπλωσης της, έχοντας ως απώτερο στόχο τη διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων, την προστασία τις ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Διαχείριση βιομάζας

Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν ακόμη και εργασίες διαχείρισης των προϊόντων δασικής βιομάζας, των ως άνω εργασιών, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2024 σε άμεσα προτεραιοποιημένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Οι εργασίες που θα εκπονηθούν αποτυπώνονται στις αντίστοιχες εγκεκριμένες μελέτες. Το έργο χωρίστηκε σε επτά τμήματα για την αποδοτικότερη, πιο ευέλικτη, ευχερή και άρτια διαχείρισή του από τεχνικής άποψης, από πλευράς χρονικών ορίων και εξοικονόμησης πόρων.

Στο Antinero III, όπως αυτό έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 385 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται το πιλοτικό πρόγραμμα Δημιουργίας Αντιπυρικών Ζωνών στην Ηλεία, το πρόγραμμα Δημιουργίας Αντιπυρικών Ζωνών και τις λοιπές εργασίες αντιπυρικής προστασίας.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών για τον διαγωνισμό του PPF είναι η Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024. Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε τρεις μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης