Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η στροφή στον πράσινο χάλυβα από Rio Tinto, BHP και BlueScope Steel

Η στροφή στον πράσινο χάλυβα από Rio Tinto, BHP και BlueScope Steel

Συνεργασία κορυφαίων εταιρειών στην προσπάθεια απανθρακοποίησης (reneweconomy.com.au)

Με την Rio Tinto, την BHP και την BlueScope Steel να ανακοινώνουν ότι τώρα εργάζονται μαζί για να καταστήσουν το σιδηρομετάλλευμα Pilbara κατάλληλο για διεργασίες άμεσου μειωμένου σιδήρου (DRI) που δεν χρησιμοποιούν άνθρακα, γίνεται ακόμη πιο σαφές ότι η χρήση και αποθήκευση δέσμευσης άνθρακα (CCUS) δεν θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απανθρακοποίηση του χάλυβα.

Η BHP και το Rio έχουν τώρα ακόμη λιγότερους λόγους να μην θέτουν μετρήσιμους στόχους εκπομπών του πεδίου 3.

Η μετάβαση της τεχνολογίας χάλυβα μακριά από τον άνθρακα επιταχύνεται με τις παγκόσμιες χαλυβουργίες να στρέφονται όλο και περισσότερο στην ανακύκλωση παλιοσιδήρου και στο DRI ως εναλλακτικές λύσεις για τις υψικάμινους.

 

Πλησιάζει η εποχή για DRI

Η επιλογή κατασκευής χάλυβα σε φούρνο ηλεκτρικού τόξου DRI (EAF) με χρήση αερίου, είναι μια ώριμη και καθιερωμένη τεχνολογία σε μέρη όπως η Μέση Ανατολή που δεν έχουν αποθέματα άνθρακα.

Οι πάροχοι τεχνολογίας DRI έχουν καταστήσει σαφές ότι ο εξοπλισμός τους είναι συμβατός με τη μετάβαση από αέριο σε πράσινο υδρογόνο, παρέχοντας μια διαδρομή προς τη χαλυβουργία σχεδόν μηδενικών εκπομπών.

Αλλά ο DRI-EAF απαιτεί υψηλότερη ποιότητα σιδηρομεταλλεύματος από τη μεγάλη πλειονότητα της παραγωγής στην Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας.

Η μετατόπιση από τις υψικαμίνους που καταναλώνουν άνθρακα σε DRI είναι επομένως μια σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση για τις μεγαλύτερες εξαγωγές της Αυστραλίας.Rio_Tinto_-_BHP_-_BlueScope_Steel.png
Μεγάλα σχέδια από κορυφαίες εταιρείες σιδηρομεταλλεύματος

Τρεις από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες σιδηρομεταλλεύματος σχεδιάζουν συνεπώς να αυξήσουν την παραγωγή μεταλλεύματος υψηλότερης, άμεσης ποιότητας αναγωγής (βαθμού DR).

Η Vale (ο μεγαλύτερος παραγωγός μεταλλεύματος ποιότητας DR στον κόσμο) σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε μια προσπάθεια να καλύψει το κενό ετησίως 70 εκατομμυρίων τόνων εφοδιασμού μεταλλεύματος ποιότητας DR που βλέπει να εμφανίζεται μέχρι το 2030 καθώς η παραγωγή χάλυβα με βάση το DRI αυξάνεται.

Η Rio Tinto και η Fortescue σχεδιάζουν μεγάλα έργα στην Αφρική για να αυξήσουν την παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος υψηλής ποιότητας. Το Fortescue έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή στη Iron Bridge στην Pilbara, όπου η παραγωγή συναντά την ποιότητα DR.

Το πιο ακραίο μεταξύ των 4 μεγάλων είναι η BHP που δεν στοχεύει σε μετάλλευμα υψηλής ποιότητας. Αντίθετα στηρίζεται περισσότερο σε μη αποδεδειγμένες λύσεις δέσμευσης άνθρακα που θα επέτρεπαν τη συνεχή χρήση του μεταλλουργικού άνθρακα της.

Μια εναλλακτική λύση στις αυξημένες προμήθειες μεταλλεύματος ποιότητας DR είναι η εξεύρεση τρόπων για να επιτρέπεται η χρήση μεταλλεύματος χαμηλότερης ποιότητας στη χαλυβουργία με βάση το DRI.

Ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω ενός ηλεκτρικού φούρνου τήξης (ESF) που είναι ο συνδυασμός ενός κλιβάνου άξονα DRI με ένα βήμα τήξης για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των ακαθαρσιών.

Τόσο η Rio Tinto όσο και η BHP έχουν ερευνήσει ξεχωριστά αυτόν τον τύπο διαδρομής και τώρα θα μοιραστούν όσα έχουν μάθει μέχρι στιγμής.

Η γερμανική χαλυβουργία Thyssenkrupp βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αντικατάστασης της πρώτης από τις 4 υψικάμινους με συνδυασμό DRI-melter που θα της επιτρέψει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μετάλλευμα ποιότητας υψικαμίνων.

Εν τω μεταξύ, η Fortescue έχει τα δικά της έργα καθώς διερευνά μια πορεία προς τον καθαρό στόχο μηδενικών εκπομπών του Scope 3 για το 2040.

Αντίθετα, η BHP και η Rio δεν έχουν μετρήσιμο στόχο εκπομπών Πεδίου εφαρμογής 3.

Με την παγκόσμια πίεση να αυξάνεται στις εκπομπές του Πεδίου εφαρμογής 3, αυτή η νέα συνεργασία περιορίζει ακόμη περισσότερο τις δικαιολογίες των εταιρειών για αυτό.

 

DRI: Η πιο προηγμένη τεχνολογία για την απανθρακοποίηση χάλυβα

Κατά την ανακοίνωση της συνεργασίας, η Tania Archibald (Διευθύνουσα Σύμβουλος της BlueScope στην Αυστραλία), είπε:

«Πιστεύουμε ότι το DRI είναι η πιο προοπτική τεχνολογία για την απομάκρυνση των διοξειδίου του άνθρακα στην αυστραλιανή μας επιχείρηση».

Αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα της κρατικής επιχορήγησης 137 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας που χρηματοδοτήθηκε από τους φορολογούμενους που χορηγήθηκε η BlueScope λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα νωρίτερα για να συνεχίσει να λειτουργεί η χαλυβουργία που καταναλώνει άνθρακα στα εργοστάσια της στο Port Kembla.

 

Μεγάλα κρατικά ποσά για μετάβαση με βάση το DRI

Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που οι κυβερνήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου παρέχουν μεγαλύτερα ποσά για τη μετάβαση στη χαλυβουργία με βάση το DRI για να δημιουργήσουν τις βιομηχανίες τους για το μέλλον.

Τέτοια παραδείγματα είναι τα εξής:

Στη Γερμανία, η Thyssenkrupp παίρνει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να στραφεί από τις υψικάμινους στο DRI και το πράσινο υδρογόνο.

Η Γαλλία θα παράσχει έως και 850 εκατομμύρια ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις για να βοηθήσει την ArcelorMittal να μεταβεί στο DRI.

Οι καναδικές κυβερνήσεις έχουν παράσχει 900 εκατομμύρια δολάρια Καναδά για τη μετάβαση της ArcelorMittal στο DRI στο Οντάριο.

Έχει προταθεί ότι η νέα συνεργασία για το DRI θα μπορούσε να είναι επιλέξιμη για κρατική υποστήριξη μέσω του Εθνικού Ταμείου Ανασυγκρότησης ή της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Κυριαρχία υδρογόνου στα σχέδια παραγωγής χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Μέχρι σήμερα, σχεδόν όλες οι εταιρείες χάλυβα που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ικανότητα παραγωγής χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε εμπορική κλίμακα, έχουν επιλέξει μονάδες DRI με βάση το υδρογόνο ή έτοιμο για υδρογόνο, όχι CCUS.

Ο αγωγός του έργου των εγκαταστάσεων DRI για το 2030 έχει αυξηθεί σε 94 εκατομμύρια τόνους ετησίως (Mtpa), ενώ ο αγωγός για CCUS εμπορικής κλίμακας σε λειτουργίες που βασίζονται σε υψικάμινους ανέρχεται σε μόλις 1 Mtpa.

Γίνεται σαφές ότι υπάρχουν επί του παρόντος 2 ρεαλιστικές πορείες τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την παραγωγή χάλυβα:

1) Η καθιερωμένη οδός DRI-EAF απαιτεί αυξημένη παροχή μεταλλεύματος ποιότητας DR.

2) Η αναπτυσσόμενη οδός DRI-melter (ESF) που επιτρέπει τη χρήση του μεταλλεύματος Pilbara στην παραγωγή χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σε αυτό το σχετικά πρώιμο στάδιο της μετάβασης της τεχνολογίας χάλυβα, είναι ήδη καιρός οι χαλυβουργοί και οι μεταλλωρύχοι σιδηρομεταλλεύματος όπως η BHP να εγκαταλείψουν την ιδέα ότι η CCUS θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας χάλυβα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης