Τα κέρδη εξαμήνου της BHP ξεπέρασαν τις προσδοκίες (Reuters)

Τα κέρδη εξαμήνου της BHP ξεπέρασαν τις προσδοκίες (Reuters)

Ο μεγαλύτερος εξορύκτης στον κόσμο είναι αισιόδοξος για την ανάκαμψη της ζήτησης

 

Η BHP (αυστραλιανή πολυεθνική δημόσια εταιρεία εξόρυξης και μετάλλων) ξεπέρασε ελαφρώς τις προσδοκίες των αναλυτών καταγράφοντας την Τρίτη 20/2/2024 υποκείμενα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο, ενισχυμένα από τις ισχυρές τιμές σιδηρομεταλλεύματος και είπε ότι οι πληθωριστικές επιπτώσεις υποχωρούν.


Ο μεγαλύτερος εισηγμένος εξορύκτης στον κόσμο ήταν προσεκτικά αισιόδοξος για την ανάκαμψη της ζήτησης στον ανεπτυγμένο κόσμο τους επόμενους 12 μήνες,
αλλά τόνισε ότι «δεν είναι ακόμη σαφές πόσο αποτελεσματικές ήταν οι πολιτικές τόνωσης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο πελάτη της.

Ήταν πιο ανοδική για την Ινδία, η οποία είπε ότι «έχει σημαντική θετική δυναμική πίσω της».

Η BHP δήλωσε ότι αναμένει μια «πιο ισορροπημένη παγκόσμια οικονομία και η απόδειξη ότι το χειρότερο από το γενικό πληθωριστικό κύμα είναι πίσω μας θα έχει θετικό αντίκτυπο στον κλάδο μας το ημερολογιακό έτος 2024».

Για το πρώτο εξάμηνο, η ισχυρή αύξηση των εσόδων της BHP κατά 6% υποστηρίχθηκε από τις υψηλότερες τιμές σιδηρομεταλλεύματος και χαλκού και τις συνεισφορές από νέα έργα, αλλά αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις χαμηλότερες τιμές του ενεργειακού άνθρακα.

Η BHP υποστήριξε ότι τα υποκείμενα κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους, ήταν 6,60 δισεκατομμύρια δολάρια για το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου (αμετάβλητα από το προηγούμενο έτος), αλλά ξεπέρασαν την εκτίμηση της LSEG (εταιρεία χρηματιστηρίου και χρηματοοικονομικών πληροφοριών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο) στα 6,42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δήλωσε ενδιάμεσο μέρισμα 0,72 $ ανά μετοχή, σε σύγκριση με $0,90 ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό ξεπέρασε την προσδοκία της Citi για $0,68 και μια συναίνεση Visible Alpha $0,70.

«Η αγορά θα πρέπει να λάβει ένα μέτρια υψηλότερο μέρισμα από το αναμενόμενο ως αντανάκλαση της βελτιωμένης εμπιστοσύνης της BHP σχετικά με (τις) προοπτικές για τη ζήτηση/τιμές εμπορευμάτων», έγραψαν αναλυτές της Citi.

Οι μετοχές της BHP σημείωσαν πτώση 0,3% στα 45,91$ Αυστραλίας, εν μέσω επιδείνωσης των μετοχών πόρων.

 

Η BHP προειδοποίησε για τις συνέπειες από την πτώση των τιμών του νικελίου

Η BHP λειτουργεί ένα χυτήριο νικελίου και ένα διυλιστήριο στη Δυτική Αυστραλία που απασχολεί 3.000 άτομα και έχει προειδοποιήσει ότι η πτώση των τιμών του νικελίου θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη του έργου της για χαλκό νικέλιο West Musgrave.

Η εταιρεία της Αυστραλίας η οποία ανακοίνωσε χρέωση απομείωσης 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις δραστηριότητές της στο Νικέλιο στη Δυτική Αυστραλία, προβλέπει ότι η βιομηχανία νικελίου θα αντιμετωπίσει «μια δύσκολη πολυετή πορεία», εν μέσω πλημμύρας νέων προμηθειών που έρχονται από την Ινδονησία.

«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι η αγορά μπορεί να επανεξισορροπηθεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020», δήλωσε χαρακτηριστικά η BHP.

Ενώ χαιρέτισε τις κινήσεις της Αυστραλίας να στηρίξει τον τομέα του νικελίου μέσω μιας έκπτωσης φόρου παραγωγής, η BHP υποστήριξε ότι «δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διασφάλιση των σωστών ρυθμίσεων πολιτικής που θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ανταγωνιστική θέση της Αυστραλίας ως έθνους».

Ο Mike Henry (Διευθύνων Σύμβουλος) είπε ότι «Η εταιρεία θέλει η κυβέρνηση να βελτιώσει τις πολιτικές εργασιακών σχέσεων, τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις και τις απαιτήσεις αδειοδότησης», αλλά πρόσθεσε ότι «μπορεί να μην είναι αρκετό για τους ανθρακωρύχους που έχουν ήδη θέσει τις δραστηριότητές τους σε φροντίδα και συντήρηση.

Δεδομένου του πόσο σημαντικές είναι οι προκλήσεις στην αγορά νικελίου σήμερα, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αλλάξει την πορεία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης