Στην Άβαξ η επέκταση της Ιόνιας Οδού - Προσφορά  310 εκατ. ευρώ

Στην Άβαξ η επέκταση της Ιόνιας Οδού - Προσφορά  310 εκατ. ευρώ
Στον νέο αυτοκινητόδρομο θα κατασκευαστούν έξι ανισόπεδοι κόμβοι

Προσωρινή ανάδοχος για την κατασκευή της πολυαναμενόμενης επέκτασης της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα ως την Κακαβιά αναδείχθηκε η Άβαξ. Η εταιρεία κατέθεσε την καλύτερη προσφορά μεταξύ των πέντε μνηστήρων του έργου, προϋπολογισμού 310 εκατ. (με ΦΠΑ), με έκπτωση 17,5%. 

Η δημοπράτηση,  που έγινε μετά από δύο παρατάσεις, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομίλων, αλλά και συμμαχίας μικρότερων εργολάβων που διεκδικούν τελευταία την παρουσία τους και σε έργα μεσαίου μεγέθους. Προσφορές κατέθεσαν ακόμα η ΤΕΡΝΑ (16,5%), η ένωση Δομική Κρήτης – ΕΚΤΕΡΕΡΕΤΒΟ – ΤΕΝΑ (15,04%), η ένωση IntrakatΜΕΤΚΑ (11,08%) και η ένωση ΟΔΟΣ – ΙΝΤΕΡΚΑΤ – Εργοδομική Βοιωτίας – ΕΡΓΟΚΑΤ (10,31%). 

Από όλους τους οικονομικούς φορείς ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2560 για τις ξένες επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την εσωτερική αγορά, τα οποία και κατέθεσαν εγκαίρως. Η επιτροπή του διαγωνισμού διαπίστωσε την πληρότητα των δικαιολογητικών όλων των συμμετεχόντων. Εισηγήθηκε, δε, ομόφωνα την ανάθεση της σύμβασης κατασκευής του έργου στην Άβαξ, που προσέφερε κατ’ αποκοπή δαπάνη εργασιών, ύψους 193.158.499 ευρώ (με ΦΠΑ). Στον προϋπολογισμό του έργου προβλέπεται και προαίρεση ύψους 76 εκατ. ευρώ.

 

Αναβάθμιση διαπεριφερειακών και συνοριακών συνδέσεων

Στο αντικείμενο του έργου Ιωάννινα – Κακαβιά, εκτός από την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου από τον ανισόπεδο κόμβο Ιόνιας Οδού με Εγνατία Οδό ως το Καλπάκι, μήκους 44,6 χλμ., περιλαμβάνονται ακόμη η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας και η αποκατάσταση το εγκάρσιου και παράπλευρου δικτύου τοπικών οδών, όπου απαιτείται. 

Στον νέο αυτοκινητόδρομο θα κατασκευαστούν έξι ανισόπεδοι κόμβοι: Κοσμηράς – Ασβεστοχωρίου, Γραμμενοχωρίων, Ζίτσας, Καρυών, Καλπακίου, ενώ η πρώτη προαίρεση της σύμβασης είναι ο ανισόπεδος κόμβος Πασσαρώνος. Η δεύτερη προαίρεση αφορά στην αναβάθμιση του τμήματος Καλπάκι - Κακαβιά́, μήκους 23,11 χλμ. Η διάρκεια του έργου έχει ορισθεί σε 54 μήνες.

Η επέκταση της Ιόνιας Οδού προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα αποτελεί ένα αίτημα δεκαετιών των τοπικών φορέων, που είχε κολλήσει στην αναζήτηση χρηματοδότησης. Εν συνεχεία, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε και ακυρώθηκε δύο φορές. Τη δημοπράτηση ακύρωσε η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) κάνοντας δεκτή την προσφυγή του σχήματος Δομική Κρήτης – ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕΝΑ κατά των όρων του διαγωνισμού, λόγω αποκλεισμού μικρότερων εταιρειών. 

www.worldenergynews.gr

 




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης