Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΣΜΕ: Το περιβάλλον δεν θα συγχωρήσει στην ανθρωπότητα άλλες αστοχίες

ΣΜΕ: Το περιβάλλον δεν θα συγχωρήσει στην ανθρωπότητα άλλες αστοχίες
Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων οραματίζεται το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψιν τις σημαντικές αλλαγές που βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια λειτουργίας του πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τα πεπραγμένα του και εν γένει την ιστορία του στην πορεία του χρόνου.

Σχετική τοποθέτηση έκανε ο πρόεδρος του ΔΣ ΣΜΕ, Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα... του κινδύνου ενόψει του μέλλοντος.
«Εάν δεν αλλάξουμε παραγωγικό αλλά και καταναλωτικό μοντέλο, κάποια από τις επόμενες γενιές θα βρεθεί σε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Από την άλλη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσεις μια κοινωνία να στερηθεί τις απολαύσεις που σήμερα θεωρεί δεδομένες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συνοπτικά:
«Με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 χρόνων λειτουργίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τα μέλη μας έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερηφάνεια για την ουσιαστική συνεισφορά του κλάδου στην εθνική οικονομία
και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους τόνισε»  στην εναρκτήρια εκδήλωση του ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου.

Οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις έχουν ουσιαστική συνδρομή στην κοινωνικό οικονομική ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών - με τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στην εισροή πολύτιμου συναλλάγματος  - σε περιόδους που ήταν ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της χώρας καθώς επίσης και στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και καινοτομίας.

«Στην ανατολή του δεύτερου αιώνα δραστηριοποίησης  μας, οραματιζόμαστε το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψιν τις σημαντικές αλλαγές που βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες, σε ότι αφορά την τεχνολογία, το περιβάλλον αλλά και την γεωπολιτική  σταθερότητα. Οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, εγγυώνται την παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και να προσφέρουν στην Ευρώπη τις κρίσιμες αλλά και τις χρήσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΜΕ.

Τα ορυκτά είναι παντού γύρω μας και βρίσκονται στην αρχή της αλυσίδας αξίας για τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητά μας, ενώ  η ενεργειακή μετάβαση, η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι πράσινες και νέες τεχνολογίες είναι όλες δραστηριότητες εντάσεως ζήτησης ορυκτών είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής  των 100 Χρόνων κ. Αθανάσιος Κεφάλας.

«Οι μεταλλευτές της χώρας αντιλαμβάνονται νωρίς την ανάγκη συλλογικής δράσης και έτσι στις 28 Μαΐου 1924 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική Γενική Συνέλευση της «Ενώσεως των εν Ελλάδι Μεταλλουργικών και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων», η οποία στις 17 Οκτωβρίου 1952 μετονομάστηκε σε ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.


Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων,
αφιερώνουμε το Έτος 2024 στους Ορυκτούς Πόρους και με επτά εκδηλώσεις, σε περιοχές με ισχυρή σημειολογία για τον κλάδο, θα παρουσιάσουμε την ιστορία μας και θα συζητήσουμε για το αύριο στις ενότητες:

  • Οι Ορυκτοί Πόροι Οδηγός στη Νέα Εποχή της Ευρώπης
  • 100 Χρόνια ΣΜΕ: Φεβρουάριος 2024, Αθήνα
  • Η εξόρυξη είναι (και) γένους θηλυκού: Μάρτιος 2024,  Αθήνα – ΕΑΓΜΕ
  • Γεωπολιτικές προκλήσεις και Πρώτες Ύλες: Απρίλιος 2024, Δελφοί - στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum
  • Καινοτομία-Ψηφιακή μετάβαση: Ιούνιος 2024, Δράμα
  • Ορυκτά, πράσινη μετάβαση και κλιματική αλλαγή: Σεπτέμβριος 2024, Θεσσαλονίκη
  • Το Σήμερα και το Αύριο των Ορυκτών Πόρων (κεντρική εκδήλωση): Νοέμβριος 2024, Αθήνα
  • Γεω-Αρχαιολογία: Δεκέμβριος 2024, Λαύριο

Απαιτούνται αλλαγές σε παραγωγή και κατανάλωση, αλλιώς το περιβάλλον δεν συγχωρεί 
Κατά την ομιλία του Κωνσταντίνου Γιαζιτζόγλου στο γεύμα που είχε με δημοσιογράφους, τονίστηκε η αλλαγή πλεύσης σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον.

Αναλυτικά:

«Κυρίες και κύριοι,

Αν  ξεκινούσα την ομιλία μου με τη διαπίστωση ότι τα ορυκτά παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ζωή μας, θα με κατηγορούσατε ότι λέω πράγματα κοινότυπα και προφανή.  Κι όμως, εδώ και πολλά χρόνια, όταν μιλώντας σε κοινωνικούς κύκλους αναφέρω κάποια στοιχεία για την συμβολή  της εξόρυξης στην Ελληνική ιστορία των τελευταίων 25 αιώνων, πολλοί συνομιλητές μου με κοιτάζουν με απορία.

Λίγοι σήμερα συνειδητοποιούν, ότι αν δεν είχε βρεθεί το συγκεκριμένο μάρμαρο στην Πεντέλη, δεν θα είχαμε έναν Παρθενώνα, να αποτελεί δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά σημείο αναφοράς και πόλο δημιουργίας πλούτου για τη χώρα. Ακόμα και στη διδασκαλία της ιστορίας δεν επισημαίνεται επαρκώς ότι, η ανακάλυψη  του αργύρου στην περιοχή του Λαυρίου από κάποιους ευφυείς προγόνους  μας, υπήρξε το θεμέλιο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του πέμπτου αιώνα, για να μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε δώσει τα φώτα του πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Και κάτι ανάλογο ισχύει και για το χρυσό στη βόρεια Μακεδονία και την καταλυτική επίδραση στην ανθρώπινη ιστορία που είχε η δυναστεία του μεγάλου Αλεξάνδρου.

Και επειδή όλα αυτά μοιάζουν με μακρινά παραμύθια, ειδικά για τους νεότερους, ελάχιστοι γνωρίζουν, ότι αν δεν υπήρχε αυτό το μαύρο και μιαρό πτωχοκάρβουνο στη Μακεδονία και την Πελοπόννησο, η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας θα είχε αργήσει μερικές δεκαετίες και ότι χωρίς τα βιομηχανικά ορυκτά στις Κυκλάδες, τους βωξίτες στη Φωκίδα, τα  μάρμαρα στη Θάσο και την ανατολική Μακεδονία, τα μεταλλεύματα στην Κεντρική Στερεά και την Εύβοια, η εικόνα αυτών των περιοχών θα ήταν σήμερα αρκετά διαφορετική.

Φέτος ο σύνδεσμος μας γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Δικαιούται να υπερηφανεύεται, γιατί είναι ένας από τους παλαιότερους συνδέσμους, σε έναν κλάδο ο οποίος έχει προσφέρει σημαντικά στην Ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Αποφασίσαμε όμως να εορτάσουμε «Έτος Ορυκτών Πόρων», εστιάζοντας στα προϊόντα μας και όχι στην δραστηριότητά μας ως σωματείο.
Το «συνδικαλιστικό» έργο μας, όποιο κι αν είναι αυτό, προβάλλεται ασφαλώς μέσα από την πορεία του κλάδου τα τελευταία 100 χρόνια. Οι ορυκτοί πόροι έχουν σημαδέψει το παρελθόν για πολλούς αιώνες και είναι βέβαιο ότι θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον.

Για αυτό το μέλλον θέλουμε να μιλήσουμε αυτή τη χρονιά,  με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα παρουσίας του Συνδέσμου. Ίσως ακούγεται κοινότυπο, αλλά πράγματι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Από τη μια είναι σαφές ότι το περιβάλλον δεν θα συγχωρήσει στην ανθρωπότητα άλλες αστοχίες.

Οι πρόδρομοι δείκτες το σηματοδοτούν πέραν πάσης αμφιβολίας. Εάν δεν αλλάξουμε παραγωγικό αλλά και καταναλωτικό μοντέλο, κάποια από τις επόμενες γενιές θα βρεθεί σε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Από την άλλη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσεις μια κοινωνία να στερηθεί τις απολαύσεις που σήμερα θεωρεί δεδομένες.

Ο κλάδος μας κατηγορείται ως μέρος του προβλήματος της περιβαλλοντικής καταστροφής. Δυστυχώς ή μάλλον ευτυχώς, αυτό είναι πάρα πολύ μακριά από την αλήθεια. Η στατιστική λέει ότι, είτε μιλάμε για στέρεους, είτε για υγρούς, είτε για αέριους ρύπους, η εξορυκτική δραστηριότητα συνεισφέρει σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστά κάτω του 3%. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι λίγο ή αμελητέο.  Απαιτώ όμως, να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Είναι γνωστό ότι οι μεταφορές αποτελούν μαζί με την ενέργεια τον κύριο παράγοντα για τους αέριους ρύπους, όπως και ότι η υπερκατανάλωση υλικών αγαθών είναι η κύρια αιτία για τους στερεούς ρύπους. Είναι υποκριτικό να ταξιδεύουμε με το υπερμέγεθες αυτοκίνητό μας το οποίο διαθέτει έναν κινητήρα που ποτέ δεν θα τον αξιοποιήσουμε και από την άλλη να διαμαρτυρόμαστε για ένα σκαπτικό μηχάνημα που είτε μας αρέσει είτε όχι έχει βελτιστοποιηθεί, για λόγους κόστους, πριν τεθεί το θέμα της περιβαλλοντικής επίπτωσης

Η εξορυκτική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με το πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δυστυχώς αυτό έχει οδηγήσει τα τελευταία 30 χρόνια σε μείωση της παραγωγής εντός Ευρώπης πάνω από 35%.   

Ταυτόχρονα,  έχουν εκτοξευθεί οι εισαγωγές μας από κάποιες τρίτες χώρες, οι οποίες δεν κρύβουν ότι έχουν πολύ χαλαρότερο πλαίσιο. Ως επιτομή της διαστροφής της Πραγματικότητας, το σταμάτημα της εξορυκτικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και η αντικατάσταση των προϊόντων με εισαγόμενα θεωρείται από κάποιους θετική ενέργεια  για το περιβάλλον.

Ο εικοστός πρώτος αιώνας ξεκίνησε με την για την ανθρωπότητα με εκπλήξεις. Τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες, ζητήματα τα οποία τα θεωρούσαμε δεδομένα ξαφνικά αναθεωρούνται. Η ασφαλής απόσταση της Ευρώπης από πολεμικές συρράξεις, οι δεδομένες εφοδιαστικές αλυσίδες, οι πρόθυμοι και πάντοτε φθηνοί υπεργολάβοι, ακόμα ακόμα και αυτή η δημόσια υγεία, σήμερα δεν είναι πλέον αυτονόητα κεκτημένα της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Τα παραπάνω, για μια συνετή ηγεσία που βλέπει μακροπρόθεσμα, σημαίνουν αλλαγή παραγωγικού καταναλωτικού αλλά και γεωπολιτικού μοντέλου.

Το νέο αυτό παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει ναι χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες τεχνολογίες για το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει και την επαρκή παροχή αγαθών,  πέρα από τυχόν γεωπολιτικά παιχνίδια που κάποιοι μπορεί να είναι διατεθειμένοι να παίξουν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η απειλή εμπορικών αποκλεισμών μεταξύ Ασίας και Δύσης, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, δείχνουν ότι δεν είμαστε με όλους τους λαούς αγαπημένοι φίλοι και ασφαλείς εμπορικοί εταίροι. Μοιραία το βάρος θα πέσει και στις πρώτες ύλες.

Ο εξορυκτικός κλάδος μπορεί, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του υπεδάφους μας, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ορυκτά, με δυο  προϋποθέσεις.
Η πρώτη
είναι ότι η ανταγωνιστικότητά μας, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, δεν θα βάλλεται από πολιτικές οι οποίες αποφασίζονται χωρίς κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα.
Η δεύτερη είναι ότι οι ηγεσίες θα εξηγήσουν στις κοινωνίες ότι δεν μπορεί να γίνει «ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά».

Κυρίες και κύριοι, όπως θα σας αναλύσει ευθύς αμέσως ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του έτους ορυκτών πόρων, αγαπητότατος συνάδελφος και φίλος κύριος Θανάσης Κεφαλάς, ο σύνδεσμος έχει οργανώσει μια σειρά από εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας με στόχο να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα του. Θα μιλήσουμε για καινοτομία, θα μιλήσουμε για πολιτισμό, θα μιλήσουμε για γεωπολιτική και βεβαίως θα μιλήσουμε για την ουσιαστική συνδρομή μας στην ευμάρεια της ελληνικής κοινωνίας.
Θέλουμε να προβάλουμε τα θετικά στοιχεία του κλάδου μας τα οποία είναι πολλά. Στην προσπάθειά μας αυτή ελπίζουμε ότι θα σας έχουμε αρωγούς.

Το μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ορυκτές πρώτες ύλες. Το πως θα τις παράξουμε και κυρίως πως θα τις αναλώσουμε, είναι ευθύνη όλων μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης