Πως θα γίνουν αειφόρα τα κτίρια στην πορεία της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης - Οι 3 πόλεις οδηγοί

Πως θα γίνουν αειφόρα τα κτίρια στην πορεία της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης - Οι 3 πόλεις οδηγοί

Οδηγοί… 3 πόλεις της «γηραιάς» ηπείρου - Ο ρόλος της ΕΕ

Όσο πληθαίνουν οι συζητήσεις και οι απαιτήσεις για εκμετάλλευση νέων μορφών ενέργειας (ειδικά στη θέρμανση) τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για την ενεργειακή μετάβαση σε όλο και πιο πολλούς της ζωής.

 

Οι πόλεις του Άμστερνταμ, της Στοκχόλμης και της Νάντης αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος προς την απελευθέρωση του οικοδομικού τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπές, προάγοντας παράλληλα τους ευρύτερους κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως υποστηρίζει με άρθρο της στην ιστοσελίδα euractiv.com, η Irene García η οποία ηγείται του «Built Environment Lead» στη Συμμαχία Carbon Neutral Cities Alliance.

Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αποτελεί κύριο μέλημα και στοίχημα ενόψει του ενεργειακού μέλλοντος.

 

Η ελπίδα μέσω ανακοίνωσης της ΕΕ

Καθώς εντείνεται η αντίσταση ενάντια στη φιλόδοξη ατζέντα της ΕΕ για το κλίμα, η πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον κλιματικό στόχο της ΕΕ για το 2040 φέρνει ελπίδα.

Δεσμεύεται να εξαλείψει (σχεδόν) τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040, ωθώντας την ΕΕ πιο κοντά στο στόχο της για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Καθώς ο κτιριακός τομέας αντιπροσωπεύει το 36% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ και το 42% της ενέργειας που καταναλώνεται, είναι ζωτικής σημασίας για την Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα σε αυτόν τον τομέα στο σχέδιο δράσης για το κλίμα του 2040 και να επιταχύνει τις προσπάθειες έως το 2030.


Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσέγγισης είναι η συνεχής εστίαση στην εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Αυτή η οδηγία ορίζει ότι όλα τα νέα κτίρια στην ΕΕ πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2030, με όλα τα νέα δημόσια κτίρια να αποκτούν αυτό το καθεστώς έως το 2027.

Η οδηγία θεσπίζει επίσης ελάχιστα πρότυπα απόδοσης σε επίπεδο ΕΕ, τα οποία θα οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού ανακαίνισης κτίρια με χαμηλή απόδοση.


Η κλιματική αλλαγή εναντίον της υπάρχουσας δόμησης

Οι άβολες συνθήκες διαβίωσης και το υψηλό ενεργειακό κόστος δείχνουν  τον κακό σχεδιασμό των κτιρίων και την ακαταλληλότητα (για τα νέα δεδομένα) των υλικών με τα οποία έχουν κατασκευαστεί.

Τα  προαναφερόμενα μέτρα είναι απαραίτητα για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου προς την απελευθέρωση του άνθρακα στον οικοδομικό τομέα και την προώθηση των ευρύτερων στόχων της ΕΕ για το κλίμα.

Βοηθούν επίσης να ανταποκριθεί η ανθρωπότητα στις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που είναι ολοένα και πιο συχνές, με την υπερβολική ζέστη να γίνεται ο κανόνας σε όλο τον κόσμο.

Τα καυτά καλοκαίρια και οι ψυχροί χειμώνες έχουν θέσει προκλήσεις, ιδιαίτερα σε μέρη όπως τα σχολεία, όπου η ανεπαρκής σκίαση και ο εξαερισμός οδηγούν σε άβολα ζεστές αίθουσες διδασκαλίας.

Ο φόβος των υπερβολικών λογαριασμών ενέργειας οδηγεί ορισμένους να παραιτηθούν από τη θέρμανση. Αντί για βιώσιμες λύσεις, οι προσωρινές επιδιορθώσεις όπως οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρουν ηλεκτρικές κουβέρτες είναι κοινές λύσεις οι οποίες αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τα βασικά ζητήματα.

 

Οι πόλεις που αποτελούν πρότυπα μετασχηματισμού κτιρίων

Ευτυχώς οι προνοητικές πόλεις του Άμστερνταμ, της Στοκχόλμης και της Νάντης, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα στην υιοθέτηση καινοτόμων προσεγγίσεων στην κατασκευή και στο αστικό τοπίο.

Συνοπτικά:


Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα σημαντικό έργο ανακαίνισης και μόνωσης.

Η πόλη διερευνά τρόπους για να τονώσει την ευρεία υιοθέτηση κυκλικών και βιολογικών μονωτικών υλικών για τη μετασκευή τόσο των ιδιωτικών όσο και των κοινωνικών κατοικιών.

Ο στόχος είναι να εφοδιαστούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων ιδιοκτητών κατοικιών και των εταιρειών στέγασης, με πρακτικά δεδομένα για να κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με μονωτικά υλικά που ελαχιστοποιούν τις απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης, συμβάλλουν ενεργά στην ευημερία μας και έχουν οφέλη χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα.

Αυτά τα υλικά περιλαμβάνουν κυτταρίνη, γρασίδι, κάνναβη, ίνες ξύλου, βαμβάκι, καλάμι, άχυρο και λινάρι, τα οποία προσφέρουν οφέλη για την υγεία, μη τοξικές ιδιότητες και αποτελεσματική ρύθμιση της θερμοκρασίας.

 

Στοκχόλμη

Στη Στοκχόλμη και συγκεκριμένα στην περιοχή Kollkajen όπου ήρθαν τα πλοία και ξεφορτώθηκε ο άνθρακας, η πόλη έχει πραγματοποιήσει μια τεράστια μεταμόρφωση για την αποκατάσταση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Οι προμηθευτές υλικών έχουν εντολή να αποκαλύπτουν την τοξικότητα των προϊόντων τους, διασφαλίζοντας την περιβαλλοντική ασφάλεια. Η πόλη συνεργάζεται με επαγγελματίες του κλάδου για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων.

Σήμερα, περίπου 7.000 άνθρωποι ζουν σε αυτήν την περιοχή γεμάτη με πράσινο και μπλε υποδομές, που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αναψυχή, τη βιολογική ποικιλότητα και τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και υποστηρίζουν την υγεία και την ευημερία των κατοίκων τους.


Νάντη

Η Νάντη στοχεύει να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ανακαίνισης, να καθοδηγεί τους ιδιοκτήτες στην τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων και να παρέχει λύσεις προσωρινής στέγασης.

Οι συνεχείς προσπάθειες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συνταγών υψηλής ποιότητας για κατασκευές με βιολογικά υλικά, την ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και τη δημιουργία οδηγών αναφοράς για διαγωνισμούς.

Δίνεται έμφαση στην προώθηση υποδειγματικών λειτουργιών με υλικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στην προώθηση συνεργατικής δράσης με τη συμμετοχή διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών όπως συνδικαλιστές, αρχιτέκτονες, διαχειριστές έργων, εταιρείες μηχανικών και πολίτες για να εξερευνήσουν, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν λύσεις.

Για παράδειγμα, το εμπνευσμένο "Grand débat: Fabrique de nos villes" προσέλαβε πάνω από 30.000 συμμετέχοντες και 620 συνεισφορές πέρυσι για να προτείνει έναν οδικό χάρτη για μια πιο βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική Νάντη.


Το μήνυμα των επενδύσεων στα αειφόρα κτίρια

Η στροφή προς τα αειφόρα κτίρια δεν είναι απλώς περιβαλλοντική επιταγή. Είναι μια επένδυση στην ευημερία και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων μας.

Η ώρα για δράση είναι τώρα και η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον στόχο για το κλίμα του 2040, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση της EPBD, θέτει ένα πολλά υποσχόμενο προηγούμενο για βιώσιμη αλλαγή.

Η επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Με πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Στοκχόλμη, η Νάντη και πολλές άλλες πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για να μεταμορφώσουν το δομημένο περιβάλλον τους, γινόμαστε μάρτυρες της δύναμης της ηγεσίας και του οράματος στην αναμόρφωση των αστικών τοπίων μας.

Παρέχοντας επιπλέον υποστήριξη και πόρους στις πόλεις, μπορούμε να τις εξουσιοδοτήσουμε να εφαρμόζουν αποτελεσματικά βιώσιμες λύσεις.

Αυτή η συνεργασία μεταξύ της ηγεσίας της ΕΕ και των πρωτοβουλιών σε επίπεδο πόλης είναι απαραίτητη για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου προς ένα βιώσιμο μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης