Απόψεις

Το LNG δεν διασφαλίζει μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια, αλλά η αποθήκευση είναι μακράς διάρκειας - Eric Dresselhuys

Το LNG δεν διασφαλίζει μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια, αλλά η αποθήκευση είναι μακράς διάρκειας - Eric Dresselhuys

Η μόνη βιώσιμη, ασφαλής λύση για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης είναι η επιτάχυνση της μετάβασης σε τοπικά παραγόμενες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα σύμφωνα με το Εnergy-storage.news

 

Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια είναι υπαρκτές, αλλά το να βάλουμε «παύλα στο φυσικό αέριο» θα ήταν λάθος και το LNG δεν είναι η απάντηση, γράφει ο Eric Dresselhuys, Διευθύνων Σύμβουλος της ESS Inc στο Εnergy-storage.news.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας είναι περίπλοκες και υπόκεινται σε σημαντικό κίνδυνο, γεγονός που έγινε έντονο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επακόλουθη απώλεια ενός σημαντικού προμηθευτή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο είχε εκτεταμένες επιπτώσεις στη στρατηγική των ενεργειακών εταιρειών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Βραχυπρόθεσμα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας προσπάθησαν να καλύψουν το κενό φυσικού αερίου με άλλες προμήθειες. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να καλύψουν πάνω από το 40% του ελλείμματος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Ενώ οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν από τα υψηλά τους το 2022, παρέμειναν ασταθείς με αυξημένη έκθεση στις παγκόσμιες διακυμάνσεις των τιμών.

Στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου (MSC) τον περασμένο μήνα, η ενεργειακή ασφάλεια ήταν στο επίκεντρο. Καθώς η Ευρώπη εργάστηκε για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με εισαγόμενο LNG, η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να σταματήσει τις εγκρίσεις εξαγωγής LNG διεύρυνε περαιτέρω την επισφάλεια της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τις εισαγωγές.

"Ενώ η παύση αναμένεται να τελειώσει εντός ενός έτους", σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm, στο συνέδριο CERAWeek της S&P Global αυτόν τον μήνα, "παρέχει ωστόσο την ευκαιρία να σκεφτούμε δημιουργικά και με τόλμη για το πώς μπορεί να είναι ένα πραγματικά ασφαλές ευρωπαϊκό ενεργειακό μέλλον".

Κρίσιμος παράγοντας η ενεργειακή μετάβαση

Είναι σαφές ότι το LNG δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μόνιμη λύση για τις ευρωπαϊκές ενεργειακές ανάγκες. Σήμερα, το φυσικό αέριο είναι ένα κρίσιμο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επηρεάζοντας έντονα τις τιμές καταναλωτικής ενέργειας παγκοσμίως, αλλά αυτό ήδη αλλάζει.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο «μεγαλύτερος διαρθρωτικός παράγοντας μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου» και καθώς αυξάνεται η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, το ίδιο θα αυξάνει και η αποθήκευση ενέργειας για την παροχή καθαρής ενέργειας 24/7.

Η μόνη βιώσιμη, ασφαλής λύση για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης είναι η επιτάχυνση της μετάβασης σε τοπικά παραγόμενες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα.

Οτιδήποτε λιγότερο απλώς θα μετατοπίσει τις πηγές κινδύνου και θα διαιωνίσει τον κύκλο του ενεργειακού άγχους για τα επόμενα χρόνια. Η ολοκλήρωση αυτής της αλλαγής, ωστόσο, απαιτεί περισσότερα από την απλή αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι σημαντικό οι λειτουργίες εξισορρόπησης του δικτύου, οι οποίες επί του παρόντος εκτελούνται με χρήση τουρμπίνων που κινούνται με φυσικό αέριο, να αντικατασταθούν από νέες τεχνολογίες χωρίς άνθρακα.

Αντικατάσταση αερίου με ανανεώσιμες πηγές και αποθήκευση

Η LEAG μεγάλη γερμανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας σχεδιάζει τον μεγαλύτερο κόμβο καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη που θα συνδυάζει έως και 14 GW παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με 2-3 GWh αποθήκευσης μπαταριών και υδρογόνο για να παρέχει πράσινη ενέργεια 24/7. Ως μέρος της αρχικής φάσης του έργου, η LEAG σχεδιάζει να εγκαταστήσει μια μπαταρία ροής σιδήρου 50 MW / 500 MWh ως μονάδα αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας (LDES) στον ηλεκτρικό σταθμό Boxberg, μια μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα που παροπλίζεται και μετασχηματίζεται σε έναν κόμβο αποθήκευσης καθαρής ενέργειας.

Αυτό το έργο είναι σημαντικό για πολλούς λόγους, αλλά ο κυριότερος μεταξύ αυτών είναι η δυνατότητα αυτού του έργου να αποδείξει, σε κλίμακα, τη βιωσιμότητα της αντικατάστασης βασικού φορτίου ορυκτών ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και LDES. Ακολουθώντας αυτό το μοντέλο, οι παλαιού τύπου γεννήτριες άνθρακα και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και παγκοσμίως θα έχουν ένα σχέδιο για το μέλλον της καθαρής ενέργειας, ένα σχέδιο που αξίζει να αναπαραχθεί.

Όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συν αποθήκευση, η LEAG αναμένει να αντικαταστήσει 50.000 τόνους άνθρακα που καίγονται κάθε μέρα, εξαλείφοντας περίπου 20 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως. Ίσως εξίσου σημαντικό, αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση άφθονων ευρωπαϊκών ανανεώσιμων πόρων, κατασκευασμένων με τεχνολογίες από αξιόπιστους, φιλικούς εμπορικούς εταίρους, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες στις τοπικές κοινωνίες.

Οι διατομεακές συμπράξεις προάγουν την καθαρή ενέργεια

Ο κόμβος καθαρής ενέργειας της LEAG είναι ένα από τα οκτώ έργα καθαρής τεχνολογίας που υποστηρίζονται από το Energy Resilience Leadership Group (ERLG). Το ERLG συγκλήθηκε από τη Siemens Energy και το Breakthrough Energy του Bill Gates με τη υποστήριξη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen.

Σύμφωνα με τον Eric Dresselhuys ο οργανισμός παρέχει μια κρίσιμη ευκαιρία σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καινοτόμους καθαρής τεχνολογίας και καθιερωμένους ενεργειακούς παράγοντες να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.Και η πολιτική είναι σημαντική – η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν οι κατάλληλες ρυθμιστικές δομές αγοράς για να στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα που θα οδηγήσουν στη δράση του κλάδου.
Περαιτέρω καθυστερήσεις αυξάνουν μόνο τις εξαρτήσεις από εναλλακτικές πηγές ορυκτών και παρατείνουν το χρόνο υλοποίησης των στόχων μας για την αειφορία, μειώνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Επίτευξη βιώσιμης ενέργειας

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει προσφέρει μια σημαντική αναστολή για την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν πρέπει να επιτρέψουμε ένα μέτρο διακοπής να γίνει δεκανίκι και αντίθετα να προχωρήσουμε γρήγορα στην κατασκευή έργων όπως ο κόμβος καθαρής ενέργειας LEAG που σηματοδοτούν ένα πραγματικά ασφαλές, βιώσιμο μέλλον.Με σαφήνεια σκοπού, ισχυρή ηγεσία και ευθυγράμμιση σε όλους τους τομείς, αυτό είναι άμεσα δυνατό.

Ο Eric Dresselhuys είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ESS Inc., κατασκευαστής ενός ιδιόκτητου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης διάρκειας μπαταρίας ροής σιδήρου. Με πάνω από 25 χρόνια ηγετικής εμπειρίας στην ενεργειακή τεχνολογία και την ανάπτυξη της αγοράς, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη τόσο για δημόσιες όσο και για ιδιωτικές εταιρείες. Είναι συχνός ομιλητής σε θέματα μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και αποθήκευσης ενέργειας, παρέχοντας συνεδρίες και βασικές ομιλίες σε εκδηλώσεις όπως οι DistribuTECH, BNEF New York και Reuters Renewable Energy Finance.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης