Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πρόσθετα έργα ΑΠΕ 1,5 GW με το νέο μπάσιμο της Statkraft στην Ισπανία

Πρόσθετα έργα ΑΠΕ 1,5 GW με το νέο μπάσιμο της Statkraft στην Ισπανία

Η νορβηγική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξαγόρασε την Enerfin

Η Statkraft (νορβηγική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) συνεχίζει να επιμένει ισπανικά… μιας και ολοκλήρωσε την εξαγορά της ισπανικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Enerfin.

Πρόκειται για άλλη μια επένδυση των Σκανδιναβών στην ιβηρική χώρα μετά τη μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ενέργειας (PPA) για την προμήθεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην cash-and-carry εταιρεία Makro (στις 29/04/2024 το worldenergynews.gr είχε γράψει σχετικά με αυτό).

Η συναλλαγή προσθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 1,5 GW έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε λειτουργία και κατασκευή, καθώς και έναν αγωγό έργων υπό ανάπτυξη στην Ισπανία και τη Βραζιλία.

Στις 17 Νοεμβρίου 2023, η Statkraft υπέγραψε συμφωνία με την Elecnor για την απόκτηση της θυγατρικής Enerfin στον τομέα των ΑΠΕ και η συναλλαγή έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Το κλείσιμο της συμφωνίας Enerfin χτίζει κλίμακα και ενισχύει τη θέση της Statkraft στην Ισπανία και τη Βραζιλία.

«Αυτή η εξαγορά είναι ένα μεγάλο άλμα για τη Statkraft και επιβεβαιώνει τη θέση μας ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και στοχεύουμε να γίνουμε κορυφαία εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διεθνώς.

Μας τοποθετεί μεταξύ των 10 κορυφαίων παραγωγών αιολικής ενέργειας τόσο στην Ισπανία όσο και στη Βραζιλία, που αποτελούν βασικές αγορές για την Statkraft.

Το χαρτοφυλάκιο ταιριάζει πολύ καλά με το τρέχον χαρτοφυλάκιό μας και τα μελλοντικά μας σχέδια ανάπτυξης», δήλωσε η Birgitte Ringstad Vartdal (Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Statkraft).

 

Τα νέα δεδομένα μετά τη συμφωνία

Το «ελκυστικό χαρτοφυλάκιο και η εξαιρετικά ικανή ομάδα της Enerfin» ταιριάζει καλά με τις τρέχουσες δραστηριότητες της Statkraft, προσθέτοντας 170 νέους υπαλλήλους στη Statkraft, κυρίως στην Ισπανία και τη Βραζιλία.

Η Vartdal πρόσθεσε: «Καλωσορίζω θερμά όλους τους νέους υπαλλήλους στη Statkraft. Ο οργανισμός Enerfin έχει ισχυρό ιστορικό στην ανάπτυξη έργων και τη λειτουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτό θα προσθέσει μεγάλη αξία στον οργανισμό μας».

Το χαρτοφυλάκιο συνοδεύεται από σημαντικές ευκαιρίες για την ανανέωση ενέργειας αιολικών πάρκων, καθώς και δυνατότητες υβριδισμού και αποθήκευσης μπαταριών.

Επιπλέον, η εξαγορά επιτρέπει αυξημένες δραστηριότητες στην αγορά τόσο στην Ισπανία όσο και στη Βραζιλία.

 

Τα εκτός Ευρώπης σχέδια της Statkraft

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, η Statkraft σχεδιάζει να εκχωρήσει το χαρτοφυλάκιο της Enerfin στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Κολομβία, την Αυστραλία και τη Χιλή.

Η Vartdal δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει για την ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων σε αυτές τις αγορές και πιστεύουμε ακράδαντα στις μελλοντικές ευκαιρίες για δημιουργία αξίας.

Η Statkraft έχει δεσμευτεί να βρει νέους ιδιοκτήτες που μπορούν να δημιουργήσουν περαιτέρω αξία αναπτύσσοντας την επιχείρηση σε αυτές τις χώρες.

Η Statkraft θα τρέξει μια διαδικασία πωλήσεων με επίκεντρο τη διατήρηση της αξίας και τη φροντίδα για όλους τους εμπλεκόμενους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης