Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τερματίζει την άδεια που είχε χορηγήσει στην αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Chevron από το 2022 για να λειτουργεί στη Βενεζουέλα και να εξάγει το πετρέλαιο της, αφού η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τον Πρόεδρο Nicolas Maduro ότι δεν σημείωσε πρόοδο στις εκλογικές μεταρρυθμίσεις και τις επιστροφές μεταναστών.
Η Chevron θα πρέπει έως τις 3 Απριλίου να τερματίσει τις εξαγωγές από τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με μια ενημέρωση της άδειας, που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Όταν η ανατροπή της άδειας, η οποία επέτρεψε στη Chevron να εξάγει περισσότερα από 200.000 βαρέλια αργού την ημέρα από τη Βενεζουέλα, ανακοινώθηκε από τον Trump την περασμένη εβδομάδα, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Delcy Rodriguez την χαρακτήρισε «μια επιζήμια και ανεξήγητη απόφαση».
Οι κοινοπραξίες της Chevron με την κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της χώρας.
Η επανεκλογή του Maduro το 2024 υποστηρίχθηκε από την εκλογική αρχή και το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας, αλλά αμφισβητήθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, τις ΗΠΑ και άλλους.
Ο Maduro και η κυβέρνησή του πάντα απέρριπταν τις κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους, λέγοντας ότι είναι παράνομα μέτρα που ισοδυναμούν με έναν «οικονομικό πόλεμο» που έχει σχεδιαστεί για να ακρωτηριάσει τη Βενεζουέλα.
www.worldenergynews.gr






