Τα ώριμα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής των άγριων χιμπατζήδων, καθώς τρώνε συνήθως μια ποσότητα που ισούται με περίπου το 10% του σωματικού τους βάρους καθημερινά. Και επειδή αυτό το φρούτο συχνά υφίσταται φυσική ζύμωση, καταναλώνουν μια εκπληκτική ποσότητα αλκοόλ - το ισοδύναμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενός ατόμου που πίνει δύο κοκτέιλ την ημέρα.
Υπάρχουν μεθυσμένοι χιμπατζήδες;
Οι ερευνητές μελέτησαν χιμπατζήδες σε δύο τοποθεσίες - μία στην Ουγκάντα στην Ανατολική Αφρική και μια άλλη στην Ακτή Ελεφαντοστού στη Δυτική Αφρική - και μέτρησαν την περιεκτικότητα σε αλκοόλ των ζυμωμένων ώριμων φρούτων που καταναλώνουν τακτικά. Οι επιστήμονες στη συνέχεια υπολόγισαν ότι οι χιμπατζήδες, με βάση τη συνήθη πρόσληψη τροφής τους, μπορεί να καταναλώνουν καθημερινά 14 γραμμάρια αιθανόλης, τον κύριο τύπο αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά.
Έτσι, το προφανές ερώτημα είναι αν υπάρχουν ορδές μεθυσμένων χιμπατζήδων που παραπατούν στο αφρικανικό τοπίο. Η απάντηση, ανέφεραν οι ερευνητές, είναι όχι. Οι χιμπατζήδες δεν εμφάνισαν εμφανή σημάδια μέθης, είπαν, σημειώνοντας ότι η κατανάλωση των ζυμωμένων φρούτων κατανεμήθηκε σε πολλές ώρες κατά την αναζήτηση τροφής, περιορίζοντας έτσι την επίδραση του αλκοόλ.
«Είναι δύσκολο να πούμε πόσο η κατανάλωση αυτής της ποσότητας διαιτητικού αλκοόλ θα επηρέαζε τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων», δήλωσε ο Aleksey Maro, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Ολοκληρωμένης Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ, και κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances, ανοίγει νέα καρτέλα.
«Γνωρίζουμε ότι μόνο η παρουσία πολλών ώριμων φρούτων μπορεί να επηρεάσει πράγματα όπως το πόσο συχνά πηγαίνουν σε εδαφικές περιπολίες και κυνήγια. Και ο οιστρικός κύκλος των θηλυκών χιμπατζήδων, όταν είναι γόνιμοι, χρονικά ορίζεται γύρω από το πότε είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες τροφής. Είναι πιθανό η αιθανόλη να μπορεί να παίζει ρόλο σε ορισμένες από αυτές τις δυναμικές που σχετίζονται με τη διατροφή, ειδικά όταν είναι σε θέση να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων γρήγορα», είπε ο Maro.
Η διατροφή με φρούτα
Οι χιμπατζήδες είναι ειδικοί στην κατανάλωση ώριμων φρούτων, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% της διατροφής τους.
«Η ζωή τους ουσιαστικά περιστρέφεται γύρω από το τι είναι στην εποχή της ή τι τυχαίνει να καρποφορεί τυχαία», είπε ο Μάρο.
Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από συνολικά 21 είδη φρούτων στις δύο τοποθεσίες μελέτης - το Εθνικό Πάρκο Κιμπάλε της Ουγκάντα και το Εθνικό Πάρκο Τάι της Ακτής Ελεφαντοστού.
«Ο αριθμός και η ποικιλομορφία των ειδών φρούτων στη διατροφή των χιμπατζήδων είναι συγκλονιστικός, κυμαινόμενος από φρούτα μεγέθους μπάλας μπόουλινγκ έως φρούτα που αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από σπόρους με λίγο πολτό κολλημένο πάνω τους - και όλα τα ενδιάμεσα. Έτσι, σε κάθε τοποθεσία αναζητήσαμε τα είδη φρούτων που οι χιμπατζήδες αφιέρωναν τον περισσότερο χρόνο καταναλώνοντας σε ετήσια βάση», είπε ο Μάρο.
Τα σύκα ήταν μια ζωτική πηγή τροφής για τους χιμπατζήδες που παρατηρήθηκαν στην Ουγκάντα, καλύπτοντας το ένα τέταρτο του ετήσιου χρόνου σίτισής τους. Οι χιμπατζήδες της Ακτής Ελεφαντοστού αφιέρωναν τον περισσότερο χρόνο ετησίως καταναλώνοντας ένα φρούτο σαν δαμάσκηνο με φωτεινή πράσινη σάρκα.
«Πιστεύουμε ότι το αλκοόλ μέσα στον πολτό των φρούτων παράγεται ως προϊόν ζύμωσης από ζύμες, και πιθανώς άλλα μικρόβια, που είναι σε θέση να ζουν και να αναπαράγονται μέσα στον καρπό χωρίς εξωτερικά σημάδια σήψης. Οι ζύμες καταναλώνουν τη ζάχαρη στον καρπό, αλλά αντί να την χωνεύουν καθ' όλη τη διάρκεια, την αποθηκεύουν ως αιθανόλη», είπε ο Μάρο.
Δεν ήταν σαφές εάν οι χιμπατζήδες αναζητούν ενεργά φρούτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ - πιο ώριμα φρούτα με περισσότερα σάκχαρα για ζύμωση.
«Είναι σίγουρα εύλογο», είπε ο Μάρο. «Υποθέτουμε ότι κρίνουν αν θα φάνε ένα φρούτο στο χέρι τους εν μέρει με βάση τη μυρωδιά της αιθανόλης».
Τι συμβαίνει όταν τους συγκρίνεις με τον άνθρωπο;
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τυπικό αλκοολούχο ποτό περιέχει περίπου 14 γραμμάρια αιθανόλης. Σε πολλές άλλες χώρες, η ποσότητα είναι 10 γραμμάρια. Προσαρμόζοντας για τη σωματική μάζα - το βάρος ενός τυπικού χιμπατζή είναι λίγο πάνω από το μισό ενός τυπικού ανθρώπου - αυτό θα σήμαινε ότι η ημερήσια κατανάλωση για τους χιμπατζήδες που υπολογίστηκε στη μελέτη θα ήταν ισοδύναμη με ένα άτομο που πίνει περίπου δύο τυπικά ποτά ημερησίως. Τα ευρήματα ενδέχεται να υποστηρίζουν μια ιδέα, που ονομάζεται υπόθεση του «μεθυσμένου πιθήκου», την οποία πρότεινε ο καθηγητής ολοκληρωτικής βιολογίας του UC Berkeley, Robert Dudley, ότι η ανθρώπινη όρεξη για αλκοόλ κληρονομήθηκε από τους εξελικτικούς μας προγόνους.
Οι χιμπατζήδες, μαζί με τα ξαδέρφια τους, τους μπονόμπο, είναι οι πιο στενοί γενετικοί συγγενείς με τους ανθρώπους. Η εξελικτική γενεαλογία που οδήγησε στους ανθρώπους διαχωρίστηκε από αυτήν που οδήγησε στους χιμπατζήδες πριν από περίπου 6 έως 8 εκατομμύρια χρόνια. Ο Dudley, κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα καθορίζουν το εξελικτικό υπόβαθρο για την πιθανή έκθεση στην αιθανόλη στον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο των χιμπατζήδων και των ανθρώπων.
«Η κατάποση αλκοόλ θα ήταν επομένως επωφελής για την αύξηση θερμίδων και τελικά την επιβίωση», δήλωσε ο Dudley. «Οι υποκείμενοι μηχανισμοί έλξης μπορεί να έχουν διατηρηθεί στους σύγχρονους ανθρώπους, καθιστώντας τις τάσεις μας να καταναλώνουμε υγρό αλκοόλ - μερικές φορές σε υπερβολική ποσότητα - ένα «εξελικτικό hangover»».
www.worldenergynews.gr






