Σε χαμηλό ενάμιση έτους διαμορφώθηκαν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω των ισχυρών ροών LNG, των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία και τις ήπιες θερμοκρασίες
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου υποχώρησαν κάτω από το βασικό όριο των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τη Δευτέρα, για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο, εν μέσω ισχυρών ροών LNG, ηπιότερων θερμοκρασιών και διαπραγματεύσεων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία σύμφωνα με το OilPrice.
Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF, μειώθηκαν κατά 1,3% στα 29,795 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 9 π.μ. στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι τιμές αναφοράς μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν κάτω από τα 30 ευρώ ανά MWh από τον Μάιο του 2024.
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου διαπραγματεύονται σε ένα πολύ στενό εύρος περίπου 32 ευρώ ανά MWh εδώ και μήνες.
Η πτώση της περασμένης εβδομάδας επιταχύνθηκε από τις συζητήσεις σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία, τις προβλέψεις για ηπιότερες θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και τις συνεχιζόμενες ισχυρές ροές LNG στην Ευρώπη εν μέσω χλιαρής ζήτησης στην Ασία.
Οι traders φυσικού αερίου και ενέργειας εξετάζουν τις συνομιλίες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση ορισμένων από τις κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. Αυτό φυσικά εάν το σχέδιο εγκριθεί, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία πραγματοποίησαν την Κυριακή στη Γενεύη αυτό που οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν ως «εξαιρετικά παραγωγικές» συνομιλίες και συμφώνησαν να συνεχίσουν την εντατική εργασία για ένα «βελτιωμένο» ειρηνευτικό σχέδιο.
Στο 79% η αποθήκευση
Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 79% στις 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, καθώς οι χώρες έχουν αρχίσει να μειώνουν την προσφορά για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.
Τα βραχυπρόθεσμα σήματα για τις τιμές του φυσικού αερίου φαίνονται απαισιόδοξα, με ηπιότερες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες στη βορειοδυτική Ευρώπη και σταθερές ροές LNG, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης μειώνονται τώρα και βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι, η αύξηση των ροών LNG μετριάζει τις ανησυχίες για έλλειψη εφοδιασμού. Ωστόσο, όπως κάθε χειμώνα, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι πολύ ευαίσθητες στις καιρικές συνθήκες, τα γεωπολιτικά γεγονότα και τις κρίσεις εφοδιασμού.
www.worldenergynews.gr






