AD
Politics & Business

Γιατί ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ πήραν το πάνω χέρι στις πολιτικές εξελίξεις

Γιατί ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ πήραν το πάνω χέρι στις πολιτικές εξελίξεις
Οι έγκαιρες πολιτικές κινήσεις με ένα ενωτικό συνέδριο, προσδιορίζουν ένα ΠΑΣΟΚ από τα παλιά με κεντροαριστερή στρατηγική, ενώ τα τελευταία γεγονότα με τις δικογραφίες του ΟΠΕΚΕΠΕ επιβεβαιώνουν την αντιπολιτευτκή του στόχευση
Τα τελευταία γεγονότα με την άρση ασυλίας και τις δικογραφίες σε βάρος υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ρίχνουν νερό στο μύλο και μάλιστα πολύ, εκείνων που μιλούν για κυβέρνηση σκανδάλων και αμφισβητούν συστηματικά την έννομη λειτουργία της.

Αυτό δεν το κάνει μόνο ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, το κάνουν όλα. Είναι όμως το ΠΑΣΟΚ που έχει ακολουθήσει τις έγκαιρες πολιτικές κινήσεις με ένα ενωτικό συνέδριο, που έδωσε πολιτικό στίγμα με σαφή στοχοποίηση των συμφερόντων ( αύξηση φορολογίας στις τράπεζες), στήριξη των πολιτών και αποκλεισμό συνεργασίας με τη ΝΔ, που ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Ο Χάρης Δούκας τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων στα δίκτυα και ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για νέο ρόλο του Υπερταμείου.

Αυτές οι προτάσεις πολιτικής προσδιορίζουν ένα ΠΑΣΟΚ από τα παλιά με κεντροαριστερή στρατηγική που βάζει στην προτεραιότητά του την κάλυψη των κοινωνικών ανισοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην χαμηλή αγοραστική δύναμη της χώρας, που είναι ουραγός στην ΕΕ μαζί με την Βουλγαρία, δίνοντας την άλλη πλευρά μιας οικονομίας που υπεραποδίδει σε ονομαστικά μεγέθη.

Ο Ανδρουλάκης που τα συμφέροντα το έκριναν τους προηγούμενους μήνες, ως ακατάλληλο, για να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο, δικαιώθηκε και στο ζήτημα των υποκλοπών, όπου πειστικότερη είναι η πολιτική απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ‘’ένοχος ένοχο ου ποιεί’, παρά η διατύπωση Μαρινάκη περί διαφοράς μεταξύ ιδιωτών.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Με την καμπάνα του ΟΠΕΚΕΠΕ να πέφτει βαριά στην κυβερνητική παράταξη και να χαλάει το μομέντουμ των δημοσκοπήσεων στον πρωθυπουργό, το ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκε με την βούλα, όσον αφορά τον αντιπολιτευτικό του λόγο περί διαφθοράς.
Η δημοσκοπική του άνοδος βεβαιώνει του λόγου το αληθές και εναπόκειται στην συνθετική λειτουργία των πρωτοκλασσάτων και του προέδρου για την περαιτέρω αναβάθμιση των ποσοστών του Κινήματος.

Το όριο του 15% είναι κρίσιμο, ανάλογα και με τι πλήγματα θα καταγράψει η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προλαβαίνει πολιτικές πρωτοβουλίες με την αποπομπή υπουργών, τις διαρροές περί διαγραφών και τις παραπομπές.
Ο Μητσοτάκης ακόμα και υπό αυτήν την νέα απώλεια παραμένει πολύ δύσκολος αντίπαλος και για να του επιφέρει ουσιαστικές απώλειες η αντίπαλη πλευρά χρειάζεται χρόνο και χειροπιαστές αποδείξεις .
Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι μια ΝΔ χωρίς Μητσοτάκη θα είναι πολύ πιο εύκολη λεία και τότε τα νούμερα πολύ θα μπορούν να έλθουν «τα πάνω – κάτω» με μικρότερες αντιστάσεις

Ενωτικό Συνέδριο

Βατήρα για την πορεία του κόμματος αποτελεί το Συνέδριο της προηγούμενης εβδομάδας. Ένα Συνέδριο ενωτικό, με θέσεις και συνεισφορά από όλους τους μεγάλους σε ζητήματα που αφορούν από την ανακατανομή βαρών στην οικονομική πολιτική μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη.
Η συμμαχία Παύλου Γερουλάνου και Μιχάλη Κατρίνη απέφερε σημαντικά κέρδη και στους δυο στην εκλογή μελών στην Κεντρική Επιτροπή και η Άννα Διαμαντοπούλου επέστρεψε πανηγυρικά.

Η προστιθέμενη πολιτική αξία όλων αυτών μαζί κάνει ένα πολλαπλό άθροισμα που αν εμφανιστεί στην πολιτική ζωή, τότε οι πολιτικοί συσχετισμοί θα βρουν άλλες ισορροπίες.
Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται χρόνο, είναι όμως ο μόνος οργανωμένος πολιτικός φορέας με πρόγραμμα κυβερνησιμότητας που έχει να προτείνει ρεαλιστικές μεταμνημονιακές πολιτικές στην χώρα.

Οι επόμενοι μήνες θα έχουν πρόσθετες δυσκολίες καθώς οι ανεξέλεγκτες εξελίξεις στον πόλεμο και στην γεωπολιτική κοσμογονία επιφυλάσσουν στην χώρας πολλές επικίνδυνες στροφές. Εναπόκειται στο ίδιο ΠΑΣΟΚ, να ξεφύγει από αυτό που επεσήμανε η Άννα Διαμαντοπούλου, «ότι δηλαδή δεν είμαστε πια ένα μεγάλο κόμμα» και να ξαναμπεί συστηματικά και θεσμικά στην διεκδίκηση της εξουσίας.

Ο Πολιτικός

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

`