Εντός των ημερών, ίσως και σήμερα, αναμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την απάντηση της Κομισιόν επί του σχήματος στήριξης των παραγωγών από ΑΠΕ έναντι των μηδενικών τιμών και των περικοπών στην χονδρική αγορά ρεύματος.
Το πρόβλημα ανέδειξαν κυρίως τα μικρά και μεσαία φωτοβολταικά έργα που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κοκκινίσουν τα δάνεια τους. Ενδεικτική είναι πρόσφατη σχετική αναφορά του επικεφαλής της Metlen Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι ο κίνδυνος για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων πλησιάζει όλο και περισσότερο.
Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος των μικρών και μεσαίων φωτοβολταικών ΠΟΣΠΗΕΦ, κατά το πρώτο 20ήμερο του Απριλίου η μείωση των εσόδων έφτασε και το 62%.
Εξάλλου σύμφωνα με μελέτη που έχει κάνει για τον κλάδο, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Παντελής Μπίσκας, το ποσοστό απώλειας εσόδων για τα φωτοβολταϊκά με ΣΔΕΠ λόγω μηδενικών τιμών θα ανέλθει για το 2026 σε 42%- 43%. Για το 2027 υπολογίζεται να φτάσει σε 49%-50%, για το 2028 σε περίπου 44% και για το 2029 κοντά στο 48%.
Το πρόβλημα επιδιώκει να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΝ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου να έχει συναντηθεί με την ηγεσία του ΠΟΣΠΗΕΦ και να έχει δεσμευθεί στη λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να εγκριθούν από την Κομισιόν. Το ζήτημα χειρίζονται ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος και η γενική γραμματέας Ενέργειας Δέσποινα Παληαρούτα.
Τι προτείνει το ΥΠΕΝ
Τα μέτρα για τα οποία έχει ζητηθεί έγκριση από την Κομισιόν είναι δυο και συγκεκριμένα:
• Αποζημίωση των παραγωγών όταν οι τιμές χονδρικής είναι μηδενικές για περισσότερες από δυο ώρες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, όταν η τιμή χονδρικής μηδενίζεται για περισσότερο από δύο συνεχόμενες ώρες, οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται, γεγονός που έχει δημιουργήσει πρόβλημα αφού συστηματικά πλέον καταγράφονται μηδενικές τιμές για τέσσερις πέντε ή και έξι ώρες.
• Παράταση των Συμβάσεων Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης κατά μια πενταετία. Οι συμβάσεις αυτές έληξαν στο τέλος του 2025 και οι παραγωγοί ζητούν παράταση τους ώστε να επαναδιαπραγματευθούν τα δάνεια τους με τις τράπεζες διεκδικώντας-μείωση των δόσεων.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά το δεύτερο μέτρο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως εκ τούτου το ΥΠΕΝ έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην εφαρμογή του πρώτου μέτρου δηλαδή της αποζημίωσης έναντι των μηδενικών τιμών για περισσότερες από δυο ώρες.
Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάζονται είναι ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναδρομικότητας. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί από τον ΔΑΠΕΕΠ να μελετήσει τις επιπτώσεις της αναδρομικότητας στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Η κατεύθυνση που έχει λάβει ο Διαχειριστής των ΑΠΕ είναι το κόστος του μέτρου να μην ξεπερνάει τα 100 εκατ ευρώ ετησίως.
Με δεδομένο ότι η έγκριση από την Κομισιόν της παράτασης των Συμβάσεων Λειτουργικής Ενίσχυσης κατά μια πενταετία θεωρείται απίθανη το ΥΠΕΝ εξετάζει το ενδεχόμενοι αύξησης της ταρίφας που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα έργα υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στο τέλος της περιόδου στο δημόσιο. Με άλλα λόγια εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης ενός είδους δανείου με την εγγύηση του δημοσίου όμως κάτι τέτοιο απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών με τις οποίες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κύκλο επαφών το επόμενο διάστημα και αφού έχει στα χέρια της την τελική απάντηση από την Κομισιόν.
www.worldenergynews.gr






