Επιτάχυνση της αποθήκευσης και μεγαλύτερη ευελιξία των δικτύων εν μέσω νέων πιέσεων στις τιμές ηλεκτρισμού ζητά ο φορέας των εταιριών ηλεκτρισμού της ΕΕ - Το pipeline των μπαταριών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 27 GW
Μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με το μεγαλύτερο pipeline σε μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, αλλά με τη μικρότερη εγκατεστημένη ισχύ συγκαταλέγεται η Ελλάδα σύμφωνα με τη μελέτη Power Barometer 2026, που δημοσίευσε χθες η Εurelectric, δηλαδή ο φορέας των εταιριών ηλεκτρισμού της ΕΕ στην οποία αντιπρόεδρος είναι ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.
Συγκεκριμένα το pipeline των μπαταριών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 27 GW, κατατάσσοντας τη χώρα στην 6η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς είναι μόλις 0,7 GW. Στη γειτονική Βουλγαρία ήδη λειτουργούν περί τα 5,4 GW μπαταρίες.
Την πρώτη θέση στο piipeline κατέχει η Γερμανία με 480 GW και ακολουθούν, η Ιταλία με 277 GW, η Πολωνία με 83 GW, η Ολλανδία με 60 GW και η Ισπανία με 37 GW.
Η Eurelectric καλεί σε επιτάχυνση της εγκατάστασης μπαταριών και σε μεγαλύτερη ευελιξία των δικτύων, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης. Όπως επισημαίνει η έκθεση «η συνέχιση των επενδύσεων στην καθαρή ηλεκτροπαραγωγή, την αποθήκευση και την ευελιξία θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περαιτέρω περιορισμό της μετάδοσης των διακυμάνσεων από τις τιμές του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».
Σύμφωνα με το Power Barometer, οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα-ρεκόρ της ενεργειακής κρίσης του 2022, παρά τις νέες πιέσεις που ασκούνται από τις αγορές φυσικού αερίου.
Πάντως το τρίτο τρίμηνο του 2026 έφερε εκ νέου ανοδικές πιέσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες ήταν εντονότερες κατά τις βραδινές ώρες αιχμής, όταν υποχωρεί η ηλιακή παραγωγή. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, οι περιορισμοί στην πυρηνική παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και οι ασθενέστερες υδροηλεκτρικές συνθήκες.
Εξάλλου εκτιμάται ότι η μεγάλη ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής παραγωγής στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ανέκοψε ως ένα βαθμό τις επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών του αερίου στις τιμές του ηλεκτρισμού.
Ρεκόρ ηλιακής ενέργειας
Τον Ιούλιο του 2026 η παραγωγή ηλιακής ενέργειας κατέγραψε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 55 TWh σε μηνιαία βάση, αυξημένη κατά 65% σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα. Η εξέλιξη αυτή ώθησε τη συνολική παραγωγή από μεταβλητές ΑΠΕ σε περισσότερες από 90 TWh τον συγκεκριμένο μήνα, ενώ το μερίδιό τους στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή της ΕΕ πλησίασε το 40%.
Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Eurelectric επιμένει στην αύξηση της αποθήκευσης και στην ανάπτυξη/ευελιξία των δικτύων.
Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, όπως επισημαίνει το Power Barometer 2026 συνέβαλε ώστε η σημερινή κατάσταση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας να διαφέρει δομικά από εκείνη της ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές χονδρικής να παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από τα ιστορικά υψηλά, παρά τη νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας αυξάνει παράλληλα την ανάγκη για ευελιξία. Η ενσωμάτωση ολοένα μεγαλύτερων ποσοτήτων μεταβλητών ΑΠΕ χωρίς επιπτώσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού προϋποθέτει ενίσχυση των δικτύων, αποθήκευση και ευέλικτη ζήτηση.
Παρά την πρόοδο, η Ευρώπη εξακολουθεί να απέχει από τους στόχους που έχει θέσει για την αποθήκευση. Τα συστήματα μεγάλης κλίμακας ανέρχονταν σε 64 GW το 2025, ενώ ακόμη και με τις προγραμματισμένες προσθήκες 78 GW παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από τον στόχο των 200 GW για το 2030.
www.worldenergynews.gr






