Διεθνή

«Αγκάθι» η τιμή του αερίου για τον αγωγό Ισραήλ - Τουρκίας σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο

«Αγκάθι» η τιμή του αερίου για τον αγωγό Ισραήλ - Τουρκίας σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο
Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε στο Bloomberg, ότι ο αγωγός θα μπορούσε να περάσει μέσα από την ΑΟΖ της Κύπρου και χωρίς τη συγκατάθεση των Κυπριακών Αρχών, εφόσον συμβαδίζει με το Δίκαιο της Θάλασσας
Η τιμή του ισραηλινού φυσικού αερίου παραμένει το κύριο εμπόδιο στις συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από το υπεράκτιο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην Τουρκία, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Bloomberg.
«Οι παραγωγοί του “Λεβιάθαν” θέλουν να πουλήσουν αέριο στην Τουρκία, πάνω από τις τιμές που ισχύουν στο Ισραήλ, οι οποίες μπορεί να είναι “υπερβολικά αισιόδοξες”, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι πιθανό να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στις εταιρείες και όχι στην κυβέρνηση, να διαπραγματευτούν τις τιμές.
Ερωτηθείς δε σχετικά με την θέση της Κυπριακής κυβέρνησης, ότι μια απόφαση για την διέλευση ενός τουρκοϊσραηλινού αγωγού μέσω της Κυπριακής ΑΟΖ θα χρειαστεί την έγκριση της Λευκωσίας, απάντησε ότι ο αγωγός θα μπορούσε να περάσει μέσα από την ΑΟΖ της Κύπρου και χωρίς τη συγκατάθεση των Κυπριακών Αρχών, εφόσον συμβαδίζει με το Δίκαιο της Θάλασσας
Συμπλήρωσε δε, ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να εμποδίσει έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία και οι συνομιλίες που διεξάγονται για το αέριο με το Ισραήλ, δεν εξαρτώνται από τις προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας στην Κύπρο».
Μιλώντας στο Bloomberg ο ισραηλινός Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ECO Energy Ltd. Αμίρ Μορ, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η Κύπρος δεν θα επιχειρήσει να σταθεί εμπόδιο στον αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας και θα επιδιώξει να επιλύσει το ζήτημα φιλικά.
Εκτίμησε ακόμη, ότι η Κύπρος θα αναζητήσει πιθανώς διαβεβαιώσεις, ότι σε κάποια στιγμή θα συνδέσει τα δικά της κοιτάσματα με τον αγωγό.
Τόνισε δε, ότι «αισθάνομαι τελικά, πως όταν όλα τα άλλα ζητήματα επιλυθούν, με την τιμή να αποτελεί σίγουρα ένα βασικό σημείο, το θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου θα συμφωνηθεί μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Τουρκίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης