Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Οι αργοί εμβολιασμοί «επαναπροσδιορίζουν» της εκτιμήσεις της ΙΕΑ για την πετρελαϊκή ζήτηση

Οι αργοί εμβολιασμοί «επαναπροσδιορίζουν» της εκτιμήσεις της ΙΕΑ για την πετρελαϊκή ζήτηση
Η ΙΕΑ περικόπτει τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση το 2021 κατά 280.000 βαρέλια ημερησίως

Σε σημαντικό βαθμό επηρεάζονται η πετρελαϊκή κατανάλωση εξαιτίας των νέων lockdowns και της αύξησης των κρουσμάτων, σύμφωνα με το νέο μηναίο report της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, που αναμεταδίδει το CNBC.

Συγκεκριμένα, η ΙΕΑ περικόπτει τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση το 2021 κατά 280.000 βαρέλια ημερησίως. Η αρχή του έτους προσδιορίζεται δύσκολη με το α’ τρίμηνο να αναμένονται απώλειες 600.000 βαρελιών και το β’ τρίμηνο 300.000 βαρελιών.

«Αν και τα εμβόλια έφεραν την ελπίδα και έθεσαν τις βάσεις για μια ισχυρότερη πορεία το νέο έτος, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, προκειμένου να ανακάμψει πλήρως η ζήτηση πετρελαίου καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα σε ορισμένες χώρες επηρεάζουν τις πωλήσεις καυσίμων» τόνισε χαρακτηριστικά η ΙΕΑ.

Οι τιμές πετρελαίου

Ανοδική πορεία σημείωσαν οι τιμές του «μαύρου» χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των βάσιμων προσδοκιών για την διάθεση του εμβολίου. Ο αργός όμως ρυθμός των εμβολιασμών έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το πόσο σύντομα θα ανακάμψουν οι οικονομίες.

Σήμερα (19/1) το brent σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1,21% στα 55,41 δολ/βαρέλι και το αργό +0,36% στα 52,62 δολ/βαρέλι.

Περαιτέρω εκτιμήσεις

Η ζήτηση είχε ανακάμψει σταδιακά το 2020, αλλά η ανάκαμψη επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Νοέμβριο και αντιστράφηκε τον Δεκέμβριο, τόνισε η ΙΕΑ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας επίσης υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη συρρίκνωση της ζήτησης στην αγορά πετρελαίου παγκοσμίως στο δ’ τρίμηνο του 2020 κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, που σημαίνει ότι στη διάρκεια του τριμήνου σημειώθηκε πτώση κατά 6,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως στη ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης